A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf generátor

Változnak a webshopjogi szabályok

Az elmúlt 12 hónapban rengeteg változás történt, mely szinte minden webáruházat érint. Összefoglaljuk a főbb változásokat:

2021. január 1-gyel módosult a kötelező jótállást részletező 151/2003-as korm. rendelet, melynek keretében bevezetésre került a sávos jótállás, pontosításra kerültek a jótállási és szavatossági javítási határidőkbeveetésre került az elektronikus jótállási jegy.

Szintén tavaly január 1-gyel változott a fogyasztóvédelmi törvény is: ugyanis a jogszabály alapján a vállalkozásnak a panaszról felvett jegyzőkönyvet és a válasz másolati példányát 3 évig (a korábbi 5 év helyett) köteles megőrizni, és azt az ellenőrző hatóságoknak kérésükre bemutatni.

2021. júliusában szintén a fenti rendelet melléklete frissült, melynek alapján a tartós fogyasztási cikkek köre módosult, illetve bevezetésre került a “10 000 forintot elérő eladási ár”.

2021. július 16-ától lépett hatályba a termékek piacfelügyeletéről szóló 2012. évi LXXXVIII. törvény módosítása, mely előírja már, hogy a gyártó a termékhez magyar nyelven köteles mellékelni a fogyasztók és más végfelhasználók számára a használati és kezelési útmutatót, valamint a biztonságot érintő figyelmeztetéseket.

2021. december 1-jétől kötelező címkét adni a tartós adathordozókat értékesítő webshopoknak.

2022. január 1-jén pedig hatályba lépett a fogyasztó és vállalkozás közötti, az áruk adásvételére, valamint a digitális tartalom szolgáltatására és digitális szolgáltatások nyújtására irányuló szerződések részletes szabályairól 373/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet, mely drasztikus változást hozott a webshop üzemeltetők életébe. A sok változás legfontosabb elemei, hogy mostantól növekszik a szavatossági vélelelmre vonatkozó szabály, illetve kibővülnek a kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályok is.

Továbbá az okoseszközökre is több új szabályt kell alkalmazni.

Az új szabályoknak megfelelően minden webshop ÁSZF-et frissíteni, módosítani kell – ebben nagy segítséget nyújt a VirtualJog, mely folyamatosan biztosítja, hogy egy ÁSZF naprakész legyen. A VirtualJog nem ÁSZF minta, és nem is egy kis ÁSZF generátor.

Regisztráljon a Net-jog ÁSZF generátor legaltech alkalmazására, a VirtualJog-ra!

Net-jog: IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával, kiváló visszajelzésekkel