Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

adatvédelem

A webshopok és a GDPR (1. rész)

2018. február 17. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, DPO, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPRKomoly kihívás lesz a webáruházaknak a május 25-től alkalmazandó Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) rendelkezéseinek való megfelelés, főleg azzal a ténnyel, hogy közel 300-szorosára növekszik ezután a kiszabható maximális adatvédelmi bírság tétele. 9 pontban foglaltuk össze a webshopok tennivalóit, fő feladatait a GDPR-ral kapcsolatban. 1. rész (az első négy pont):

1. ADATVÉDELMI TISZTVISELŐ KINEVEZÉSE

A GDPR szerint a webshop és az adatfeldolgozó adatvédelmi tisztviselőt jelöl ki minden olyan esetben (…) ha a webshop vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei olyan adatkezelési műveleteket foglalnak magukban, amelyek jellegüknél, hatókörüknél és/vagy céljaiknál fogva az érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését teszik szükségessé. Az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK irányelvének 29-es cikke alapján létrehozott adatvédelmi munkacsoport az adatvédelmi tisztségviselő intézményével kapcsolatban kiadott iránymutatásában megemlíti azon cégeket is, amelyek viselkedésalapú reklámokat alkalmaznak. Ma az esetek nagy százalékában ebbe a körbe esik valamennyi webáruház. Tehát a webáruházak többségének gondoskodnia kell adatvédelmi tisztviselő kijelöléséről. Az adatvédelmi tisztviselő lehet az adott webshopot üzemeltető cég alkalmazottja, vagy az adatfeldolgozó munkavállalója, továbbá a feladatot el lehet látni szolgáltatási szerződés keretében is, pl. megbízni ügyvédet, adatvédelmi szakértőt. Az adatvédelmi tisztviselő – többek között – tájékoztat és szakmai tanácsot ad a webshop, továbbá az adatkezelést végző alkalmazottak részére a kötelezettségeikkel kapcsolatban, ellenőrzi az adatvédelmi rendelkezéseknek, továbbá a webshop vagy az adatfeldolgozó személyes adatok védelmével kapcsolatos belső szabályainak való megfelelést, ideértve a feladatkörök kijelölését, az adatkezelési műveletekben vevő személyzet tudatosság-növelését és képzését, valamint a kapcsolódó auditokat is.

2. ADATVÉDELMI INCIDENS KEZELÉSE

Az adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

Az adatvédelmi incidens fizikai, vagyoni vagy nem vagyoni károkat okozhat a természetes személyeknek, többek között a személyes adataik feletti rendelkezés elvesztését vagy a jogaik korlátozását, a hátrányos megkülönböztetést, a személyazonosság-lopást vagy a személyazonossággal való visszaélést, a pénzügyi veszteséget, az álnevesítés engedély nélküli feloldását, a jó hírnév sérelmét, a szakmai titoktartási kötelezettség által védett személyes adatok bizalmas jellegének sérülését, illetve a szóban forgó természetes személyeket sújtó egyéb jelentős gazdasági vagy szociális hátrányt.

Az adatvédelmi incidenst a webshopnak indokolatlan késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, be kell jelentenie az adatvédelmi hatóságnak (egy erre szolgáló ún. adatvédelmi incidens jegyzőkönyv minta segítségével, melynek tartalmát pontosan meghatározza a GDPR), kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés nem történik meg 72 órán belül, mellékelni kell hozzá a késedelem igazolására szolgáló indokokat is. Az adatfeldolgozónak is feladata, hogy az adatvédelmi incidenst, az arról való tudomásszerzését követően indokolatlan késedelem nélkül bejelentse a webáruháznak. Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, a webshop indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja a vásárlókat az adatvédelmi incidensről (erre is ki kell dolgoznia a webáruháznak a megfelelő nyilatkozatot).

3. BIZONYÍTÁSI TEHER

Május 25-étől, amennyiben az adatkezelés az érintett hozzájárulásán alapul, a webshopnak kell tudni bizonyítania, hogy az adatkezelési művelethez az érintett, a vásárló hozzájárult. Garanciákkal szükséges biztosítani azt, hogy az érintett tisztában legyen azzal a ténnyel, hogy hozzájárulását adta, valamint azzal, hogy ezt milyen mértékben tette. A webshop előre megfogalmazott hozzájárulási nyilatkozatról kell, hogy gondoskodjon, amelyet érthető és könnyen hozzáférhető formában kell a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A nyilatkozat nyelvezetének világosnak és egyszerűnek kell lennie, és nem tartalmazhat tisztességtelen feltételeket. Ahhoz, hogy a hozzájárulás tájékoztatáson alapulónak minősüljön, az érintettnek legalább tisztában kell lennie a webshopot üzemeltető kilétével és a személyes adatok kezelésének céljával. A hozzájárulás megadása nem tekinthető önkéntesnek, ha az érintett nem rendelkezik valós vagy szabad választási lehetőséggel (külön hozzájárulás a regisztrációhoz, külön a hírlevél-küldéshez, külön a profilalkotáshoz, cookie-kezeléshez), és nem áll módjában a hozzájárulás anélküli megtagadása vagy visszavonása, hogy ez kárára válna.

4. ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓK FRISSÍTÉSE

Valamennyi webshopnak frissítenie kell (vagy akár újat készíteni) az adatkezelési tájékoztatóját. Az adatkezelésről szóló tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva kell nyújtani, elkülönítve az ÁSZF-től! Az információkat írásban (akár elektronikusan) kell megadni.

Az adatkezelési tájékoztatónak tartalmaznia kell az alábbiakat:

• a webshopot üzemeltetőt és elérhetőségeit;
• az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségeit, ha van ilyen;
• a személyes adatok tervezett kezelésének célja, az adatkezelés jogalapját, a webshop vagy harmadik fél jogos érdekei;
• a személyes adatok címzettjeit, ha van ilyen;
• adott esetben annak tényét, hogy a webshop harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére kívánja továbbítani a személyes adatokat (…)

(a cikket hamarosan folytatjuk a 2. résszel)

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-nAjánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! A fejlesztési teendőkben is segítünk.

Iránymutatás az új adatvédelmi szabályokról

2018. január 25. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR tanácsadás, ügyvéd, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem

GDPRAz Európai Bizottság iránymutatást tett közzé, hogy megkönnyítse az új adatvédelmi szabályok május 25-től esedékes, zökkenőmentes és közvetlen alkalmazását az Európai Unió egészében.

A tájékoztatás szerint az iránymutatás felvázolja, milyen tennivalók állnak az Európai Bizottság, a nemzeti adatvédelmi hatóságok és a tagállami közigazgatási szervek előtt az előkészületek sikeres lezárásáig. Az iránymutatás kiemeli a főbb újításokat és lehetőségeket, összegzi a már elvégzett előkészítő munkát, felvázolja az Európai Bizottság, a nemzeti adatvédelmi hatóságok és a tagállami közigazgatási szervek előtt álló feladatokat.

A május 25-től érvénes általános adatvédelmi rendelet lehetővé teszi a digitális egységes piacon az adatok szabad áramlását. Hatékonyabban védi az európaiak magánélethez való jogát, erősíti a fogyasztói bizalmat és a biztonságot. Egyben új lehetőségeket nyit meg a vállalkozások, különösen a kisebb cégek előtt. A rendelet előírja az egységes szabályozás alkalmazását az unió egész területén, ami a vállalkozások számára jogbiztonságot, a polgárok számára pedig az egész EU-ban ugyanolyan szintű adatvédelmet garantál, valamint erőteljesebb védelmet biztosít az adatvédelmi incidensekkel szemben – tették hozzá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztos arra emlékeztetett, hogy a tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk a nemzeti jogszabályok elfogadását, és biztosítaniuk kell, hogy intézkedéseik összhangban álljanak az általános adatvédelmi rendelettel. Gondoskodniuk kell továbbá nemzeti hatóságaik számára a függetlenségükhöz és hatékony működésükhöz szükséges pénzügyi és emberi erőforrásokról. Hozzátette, az uniós bizottság 1,7 millió eurót (mintegy 530 milliárd forint) szán az adatvédelmi hatóságok finanszírozására és az adatvédelmi szakemberek képzésére. További 2 millió euró (mintegy 620 milliárd forint) fordítható a nemzeti hatóságok vállalkozásokat – különösen kkv-kat – segítő tevékenységeinek támogatására.

A bizottság tájékoztatása szerint ezek mellett új online lehetőséggel is segítik a polgárokat, vállalkozásokat, különösen a kkv-kat abban, hogy meg tudjanak felelni az új adatvédelmi szabályoknak és ki tudják használni azok előnyeit.

(forrás: mti)

Az adatvédelmi nyilvántartás a GDPR-ban

2018. január 20. | adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, internetjog, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog

gdpr tanácsadásAz Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 30. cikke szerint minden adatkezelő és – ha van ilyen – az adatkezelő képviselője a felelősségébe tartozóan végzett adatkezelési tevékenységekről nyilvántartást vezet.

A nyilvántartás-vezetési kötelezettségek nem vonatkoznak a 250 főnél kevesebb személyt foglalkoztató vállalkozásra vagy szervezetre, kivéve,

  • ha az általa végzett adatkezelés az érintettek jogaira és szabadságaira nézve valószínűsíthetően kockázattal jár,
  • ha az adatkezelés nem alkalmi jellegű, vagy
  • ha az adatkezelés kiterjed a személyes adatok különleges kategóriáinak vagy büntetőjogi felelősség megállapítására vonatkozó határozatokra és bűncselekményekre vonatkozó személyes adatoknak a kezelésére.

A nyilvántartásnak számos adatot kell tartalmaznia, melyet a rendelet részletesen felsorol.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv) jogharmonizációs célú módosításáról szóló előterjesztésről itt>>> írtunk.

A rendelet főbb rendelkezéseit  – főleg a nagyobb változásokra koncentrálva – az alábbiakban foglaltuk össze: letöltés>>>.

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

Kifogásolható a Facebook adatgyűjtési gyakorlata?!

2018. január 2. | adatkezelés, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény

adatvédelmi rendeletA német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) monopolhelyzettel és a felhasználói adatokkal való visszaéléssel vádolta meg a Facebook közösségi portált vizsgálatának előzetes összegzésében.

A hivatal jelentése leszögezi, hogy a Facebook monopolhelyzetet élvez a közösségi hálózatok között Németországban.

A vizsgálat erősen kifogásolhatónak találta, hogy a Facebook szolgáltatásainak igénybevételét “mindent vagy semmit alapon” harmadik forráshoz csatolható felhasználói adatokhoz való hozzáféréstől teszi függővé. A Facebook így a saját tulajdonában lévő olyan szolgáltatások, mint a WhatsApp vagy az Instagram mellett tőle független weboldalak és alkalmazások adataihoz is hozzá tud férni és fel tudja dolgozni.

“Leginkább a Facebook közösségi hálózatán kívüli adatgyűjtést és külső forrásoknak a Facebook profilhoz történő csatolását tartjuk erősen kifogásolhatónak” – fejtette ki Andreas Mundt, a Bundeskartellamt elnöke.

A kapcsolódásnak köszönhetően a Facebook külső weboldalak felkeresésekor is adatokhoz fér hozzá. Értesül például minden olyan internetoldal felkereséséről, amelyben “Facebook Like” gomb van beágyazva még akkor is, ha arra a felhasználó nem klikkel rá. Erről például a felhasználóknak egyáltalán nincsen tudomása – mutat rá a közlemény.

“A vizsgálat jelenlegi állása szerint nem látjuk bizonyítottnak, hogy a felhasználói profillal összekötött adatkövetésre a Facebook rendelkezne a felhasználók informált beleegyezésével. Az adatgyűjtés mértéke és módja véleményünk szerint az érvényes európai adatvédelmi törvényekbe ütközik” – mondta a Bundeskartellamt elnöke.

forrás: MTI

Ez történt velünk 2017-ben

2017. december 27. | adatvédelem, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, ászf készítés, internet ügyvéd, internet-jogtanácsos, internetjog, jogtanácsos, net-jog, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, webshop, webshop jog, webshopjogász

netjog

Így, december vége felé közeledve ismét összefoglaljuk, mi minden történt a Net-jog.hu-val ebben az évben. Röviden: új iroda, “A” minősítés, új szolgáltatások, médiaszereplések. Köszönjük a bizalmat! 

  • Az Opten Kft. “A”, azaz – kiváló minősítésben részesítette a Net-jog.hu Kft.-t. Ez azt jelenti, hogy cégünk az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplője, a vele való üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.
  • Elindítottuk az igen népszerű, a webáruházak jogi megfelelőségét tanúsító “Itt vásárolhatsz!” logónkat bemutató weboldalunkat (Ittvasarolhatsz.hu). Már keresni is lehet a szerintünk megbízható webshopok között, az adatbázist folyamatosan frissítjük.
  • netjogMájusban megnyitottuk a Pécelen található irodánkat. Az iroda az M0-s autóútról könnyen megközelíthető.
  • Nagy népszerűségnek örvend a webshopok számára folyamatos biztonságot kínáló jogi szolgáltatásainkat bemutató weboldalunk, melyet a webáruház üzemeltetők a WebshopJog.hu-n keresztül érnek el.
  • Több telt házas előadást tartottunk az e-kereskedelmi jog, és a GDPR kérdéseiről számos konferencián.
  • A Net-jog.hu továbbra is három ügyvédi irodával működik együtt tevékenysége során.
  • Nézettségünk dinamikusan növekszik, májusban például egy nap alatt 1145 (!) olvasónk volt. Köszönjük szépen!
  • Ügyfeleink száma már közel 800-ra tehető, elégedettségének néhány kedves ügyfél itt adott hangot.
  • Több alkalommal szerepeltünk a HírTv, a TV2 és az ATV műsorában.
  • Ismét részt vettünk a március 30-án Budapesten megrendezett Ecommerce Expo-n, ahol rengeteg érdeklődő kereste fel a standunkat.
  • netjogTovábbra is valamennyi általunk készített szabályzat, tájékoztató (pl. adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilatkozat), egyéb dokumentum (pl. játékszabályzat) vonatkozásában felelősséget, azaz bírsággaranciát vállalunk. A teljes értékű garancia-nyújtás lehetőségét pénzügyi partnerünknek, a Generali Providencia Biztosító Zrt.-nek köszönhetjük.

Net-jog csoport = Etikus szolgáltatás, adatvédelmi és ügyvédi tanácsadás bírsággaranciával 2018-ban is! Kérje ingyenes árajánlatunkat ajánlatkérő űrlapunkon, a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken>>>.

Net-jog.hu 2018-ban is: Net-jog.huWebshopjog.huIttvasarolhatsz.hu 

18 milliós adatvédelmi bírság!

2017. december 10. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, elektronikus megfigyelés, GDPR, kamera, kamerás adatvédelem, kamerás megfigyelés, net-jog, ügyvéd, ügyvédi iroda, vagyonvédelmi kamera

adatvédelmi tanácsadás18.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az OMV Hungária Kft. adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a szervezet elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 18.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • “A Hatóság álláspontja és jogértelmezése a szerint a fizető vendégek hangjának vagyonvédelmi célból történő rögzítése nem feleltethető meg az Infotv. 4. § (2) bekezdésében lefektetett szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • A hang rögzítése szinte “minden esetben felesleges és így az elérendő céllal arányban nem álló adatkezelést eredményez és túlságosan nagy beavatkozás a magánszférába.”
  • “A Hatóság álláspontja szerint a vagyonvédelmi szempontokon túl a munkavállalók személyiségi jogainak korlátozása szempontjából sem feleltethető meg a hangrögzítési gyakorlat a szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • “A Kötelezett a Hatóság korábbi felszólításai ellenére sem csökkentette a videofelvételek tárolási időtartamát az Szvtv. 31. § (2) bekezdésében meghatározott három munkanapos időtartamra”.
  • “A Kötelezett a fentiekben kifejtettek miatt megsértette az Infotv. 4. § (2) bekezdésében foglaltakat az adatkezelés szükséges ideig tartó követelményével kapcsolatban, mivel a felvételeket kellő jogalap nélkül, a vonatkozó szektorális normák (Szvtv., Hpt.) előírásainak is ellentmondva, túl hosszú ideig kezelte, illetve kezeli jelenleg is.”
  • “A Hatóság a bírság kiszabása során figyelembe vette az ügy összes körülményeit, így különösen az érintettek számát, a jogsértés súlyát és a jogsértés ismétlődő jellegét.”

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk>>>, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon>>>. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával 2018-ban is!

1 milliós adatvédelmi bírság!

2017. október 2. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, naih, webjog, weboldal adatvédelem

adatvédelmi rendelet

1.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság a NN Biztosító adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy cég adatkezelése (adatkezelési tájékoztatója) nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 1.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • “Megállapításra került, hogy (…) a résztvevőknek olyan személyes adatokat is meg kell adniuk, amelyekről (…) előzetesen nem kaptak tájékoztatást”.
  • “(…) nem mutatja be teljes körűen az adatkezeléssel kapcsolatban megillető jogokat, nem tartalmaz részletes tájékoztatást az érintetteket megillető tiltakozás jogáról, illetve ezen jog gyakorlásának Infotv. 21. §-ban meghatározott feltételeiről.”
  • “Az Adatkezelési tájékoztató hiányosnak minősül az érintetti jogok gyakorlásával kapcsolatos körülmények bemutatása vonatkozásában is: csupán azt jelöli ugyanis meg, hogy a Kötelezett mely elérhetőségein keresztül nyújtható be a kérelem, azonban nem tartalmaz információt arról, hogy a Kötelezett mennyi időn belül köteles eleget tenni az érintetti jogok gyakorlására irányuló kérelemnek, valamint még csak utalás szintjén sem hivatkozik az érintetti jogok gyakorlásának Infotv. 15-19. §-ban meghatározott feltételeire.”
  • “A bírósághoz fordulás lehetősége, mint jogérvényesítési eszköz ugyanakkor csak megemlítésre kerül az Adatkezelési tájékoztatóban, további információ (a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság megnevezése az Infotv. 22. § (3) bekezdése szerint) azonban nem áll az érintettek rendelkezésére.”
  • “Nem felel meg az egyértelmű és részletes tájékoztatási kötelezettségnek az adatfeldolgozókra vonatkozó tájékoztatás (…). Az érintettek számára ugyanis (…) nem azonosítható, hogy pontosan milyen tevékenységet végeznek személyes adataikon az igénybe vett adatfeldolgozók, valamint nem rendelkeznek információval arról sem, hogy az adott adatfeldolgozó milyen személyes adatokhoz, milyen időtartamra fér hozzá.”

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk>>>, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon>>>. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.

Félperces: kamerás megfigyelés 3.

2017. szeptember 20. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, kamera, kamerás adatvédelem, kamerás megfigyelés

adatvédelmi rendeletKérdés: Egy egyszerű üzletet üzemeltetek, de szeretnék kamerás megfigyelést folytatni vagyonvédelem céljából, hiszen sok ügyfél lép be a helyiségbe. Tájékoztatnom kell őket, hogy működik az üzletben kamera?

Válasz: Természetesen. Az Info. tv alapján szükséges részletes adatkezelési tájékoztató elkészítése, melyet kérés esetén az ügyfelek részére be kell tudni mutatni, továbbá figyelemfelhívást, tájékoztatót kell kifüggeszteni az elektronikus megfigyelésről.

Kérje árajánlatunkat a kamerás adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon>>>, vagy további elérhetőségeinken>>>!

1,2 millió euróra büntették a Facebookot

2017. szeptember 16. | adatkezelés, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, Facebook jog, webjog

adatvédelmi rendeletA spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD) 1,2 millió euróra (367 millió forint) büntette a Facebook internetes közösségi oldalt a felhasználók adatainak engedély nélküli reklám célú felhasználása miatt.

A szervezet szerint a közösségi oldal “súlyos és nagyon súlyos módon” több rendben is megsértette a spanyol adatvédelmi törvényt, a felhasználókról különleges adatokat, vagyis ideológiai, vallási hovatartozásra, nemi orientációra, személyes ízlésre valamint internetes keresési szokásokra vonatkozó információkat gyűjtött.

Az AEPD indoklásában kifejtette, hogy a Facebook minderről nem tájékoztatta megfelelően a felhasználókat, akiknek ehhez nem szerezte meg az “egyértelmű, konkrét és tájékozott” beleegyezését sem.

Mint írta, a cég felhasználói adatokra vonatkozó tájékoztatása “általános és kevéssé világos” kifejezéseket tartalmaz, és a felhasználókat védtelenül hagyja, mert egy átlagos technológiai ismeretekkel rendelkező személy számára nem derült belőle, hogy mi történik az adataival.

A hatóság rámutatott: a cookie-k használatával az adatgyűjtés nemcsak a Facebookon történik, hanem más oldalakon is, amelyeken elérhető a Facebook “Tetszik” gombja. Ráadásul ezeken keresztül olyan személyek böngészési szokásairól is információt szereznek, akik nem tagjai a közösségi oldalnak. 

Az AEPD kifogásolta azt is, hogy a törölt Facebook-felhasználó adatait 17 hónapig megőrzi a cég. Spanyolország, hasonlóan Franciaországhoz, Belgiumhoz, Németországhoz és Hollandiához azután indított adatvédelmi eljárást a közösségi oldallal szemben, hogy 2015 áprilisában a leuveni egyetem vizsgálata kiderítette: nem regisztrált személyeket internetes tevékenységét is nyomon követi a Facebook. A spanyol adatvédelmi hatóság fennállása óta ez a legnagyobb összegű bírság, amelyet egyetlen eljárásban kiszabott. A Facebooknak 21 millió felhasználója van Spanyolországban és mintegy 2 milliárd az egész világon.

(forrás: MTI)

Infotv – GDPR

2017. szeptember 2. | adatkezelés, adatvédelem, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshopjogász

gdprElérhető a Kormány weboldaláról az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv) jogharmonizációs célú módosításáról szóló előterjesztés. 

Az anyag – mely jelenleg közigazgatási egyeztetésen van – a GDPR-ral összefüggő módosításokat tartalmazza. Az előterjesztés letölthető innen>>>

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon>>>, vagy további elérhetőségeinken>>>!

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu a infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

7 éves tapasztalat, 700 elkészített ászf és adatkezelési tájékoztató, körülbelül 500 webshopjogi audit, 0 Ft bírság

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (43), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (5), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (23), AB határozat (2), adatbiztonság (3), adatkezelés (91), adatkezelési tájékoztató (114), adatvédelem (149), adatvédelmi angolul (19), adatvédelmi bejelentés (63), adatvédelmi incidens (20), adatvédelmi nyilatkozat (108), adatvédelmi nyilatkozat minta (37), adatvédelmi rendelet (39), adatvédelmi szabályzat (125), adatvédelmi szabályzat készítés (132), adatvédelmi szakértő (138), adatvédelmi tájékoztató (120), adatvédelmi tanácsadás (133), adatvédelmi tisztviselő (12), adatvédelmi törvény (72), általános szerződési feltételek (75), angol ÁSZF (31), ászf (146), ászf készítés (152), ászf minta (84), audit (45), bírság (54), bírsággarancia (76), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), DPO (4), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (53), elektronikus megfigyelés (3), EURO 2016 (1), Facebook jog (5), felmondási jog (4), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (43), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (93), fogyasztóvédelem (113), garancia (31), GDPR (8), GDPR nyilvántartás (2), GDPR tanácsadás (3), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (37), ingyen ászf (6), internet ügyvéd (37), internet-jogtanácsos (40), internetcenzúra (5), internetjog (65), jogtanácsos (38), jótállás (14), kamera (10), kamerás adatvédelem (14), kamerás megfigyelés (12), karácsony (8), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (40), net-jog (59), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (6), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (4), távollévők között kötött szerződés (92), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (122), ügyvéd (106), ügyvédi iroda (86), új ptk (15), uniós adatvédelmi rendelet (4), vagyonvédelmi kamera (3), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (68), webáruház ászf (82), webáruház védelem (80), webjog (70), weboldal adatvédelem (69), webshop (126), webshop adatvédelem (46), webshop adózás (2), webshop ászf (117), webshop audit (107), webshop elállási jog (33), webshop jog (190), webshop jogi feltételei (146), webshop jogi háttere (114), webshop könyvelés (2), webshop ptk (27), webshop számlázás (2), webshopjogász (26), WebshopÜgyvéd (2),