Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

direkt marketing

Félperces: hírlevél-küldés 2.

2016. november 14. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, direkt marketing, hírlevél, hírlevél-küldés, infotv, törvényes webshop, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi szakértőKérdés: A weboldalamon szeretném a felhasználókat feliratkoztatni hírlevélre. Ilyenkor elegendő az e-mail címüket elkérnem?

Válasz: Nem. A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény 6. § (1) bekezdése szerint (…) reklám természetes személynek mint reklám címzettjének közvetlen megkeresése módszerével, így különösen elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű más egyéni kommunikációs eszköz útján (…) kizárólag akkor közölhető, ha ahhoz a reklám címzettje előzetesen egyértelműen és kifejezetten hozzájárult. Hozzájáruló nyilatkozat bármely olyan módon tehető, amely tartalmazza a nyilatkozó nevét, illetve – amennyiben a reklám, amelyre a hozzájárulás vonatkozik, csak meghatározott életkorú személyek számára közölhető – születési helyét és idejét, továbbá azoknak a személyes adatoknak a körét, amelyek kezeléséhez a nyilatkozó hozzájárul, valamint a hozzájárulás önkéntes és a megfelelő tájékoztatás birtokában történő kifejezését. Tehát a feliratkoztatás során a feliratkozónak mindig meg kell adnia a nevét is.

A hírlevél-küldés, azaz a direkt mareking szabályait részletesen kell leírni a weboldal adatkezelési tájékoztatójában, illetve ÁSZF-ében. A tájékoztató elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken.

Félperces: hírlevél-küldés

2016. február 29. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, direct marketing, direkt marketing, hírlevél, hírlevél-küldés, internet-jogtanácsos, jogtanácsos, törvényes webshop, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

hírlevél-küldés jogi feltételeiKérdés: A webshopomban hírlevelet is szeretnék küldeni a vásárlóknak. Ilyenkor hogyan történik a feliratkoztatás? Hány jelölőnégyzetet kell bepipálnia a felhasználónak?

Válasz: Egy weboldalra történő regisztráció és az ezen az oldalon futó, annak részeként működő hírlevélre történő feliratkozás két külön adatkezelés. Miután kettő külön adatkezelés, kettő adatkezelési cél határolható el, így ezek tekintetében külön-külön kell biztosítani a hozzájárulás lehetőségét. Tehát: Külön kell a vásárló hozzájárulását kérni – külön-külön „checkbox”-ban – a regisztrációhoz és külön az elektronikus hirdetésküldéshez, mint adatkezelési célhoz.

Kérje árajánlatunkat az adatkezelési tájékoztató, az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

1 milliós adatvédelmi bírság!

2016. február 11. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, bírság, direct marketing, direkt marketing, Egyéb, infotv, internet-jogtanácsos, jogtanácsos, naih, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi szakértő1.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az eletepitok.hu weboldal adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a weboldalt üzemeltető cég adatkezelése nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 1.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • Az adatkezelő hibásan adta meg az adatkezelés célját. „Az adatkezelés és a honlap fő célja ugyanis az, hogy a regisztrált személy adatát az adatkezelő anyagi ellenszolgáltatás ellenében hasznosítsa (…).”
  • Az adatkezelő nem a felsorolás elején jelölte meg a fő adatkezelési célt. „Azzal, hogy utolsóként említi az adatkezelési célok között a közvetlen üzletszerzési célt, ezzel mintegy járulékos, mellékes célként állítja be az adatkezelés fő célját, megtévesztő tájékoztatást nyújt.”
  • Általános megfogalmazást alkalmazott az adatkezelő. A „marketing”, illetve „közvetlen üzletszerzés” célra való felhasználás („szolgáltatás ajánlása”, „hirdetés továbbítása”) túl általános megfogalmazás. „A marketing tevékenység ugyanis egy gyűjtőfogalom, mely sokféleképpen történhet (postán, e-mailben, telefonon, stb.), így a nem kellően pontos megfogalmazás alkalmas arra, hogy elfedje az adatok felhasználásának egyes módjait.”
  • A regisztrációt ösztönző megoldás abban az esetben nem kifogásolandó, ha az adatkezelés fő célja direkt marketing tevékenység, és az adatkezelés körülményeiről egyértelmű és megfelelő előzetes tájékoztatást kapnak az érintettek. Az adatkezelés fő célja a direkt marketing célú adatkezelés volt. „A megadott személyes adatok külön hozzájárulás nélküli direkt marketing célú kezeléséhez azonban szükség van a másik feltétel teljesülésére is, azaz megfelelő előzetes tájékoztatást kell nyújtani az adatkezelés körülményeiről.” Ez nem történt meg a határozat megállapításai szerint.
  • Nem biztosította az adatkezelő, hogy az érintettek választhassanak, hogy mely szervezetek részére továbbítsa az adatkezelő a személyes adatokat. „Nem volt jogszerű az a gyakorlat, hogy a Szabályzatok elfogadásával a regisztráló automatikusan hozzájárult a felsorolt társaságok adatkezeléséhez, így megállapítható, hogy a Kötelezett nem biztosította a hozzájárulás önkéntességét a választási lehetőség hiánya miatt, nem teljesítve az Infotv. 3. § 7. pontját”.
  • Az adatkezelő egy sajátos konstrukció alkalmazása során „adatfeldolgozónak minősítéssel elfedett egy kiterjedt adatkezelői tevékenységet, valamint jogellenes, megfelelő jogalap nélküli adattovábbítást végzett és nem tájékoztatta az adatalanyokat erről az adatkezelésről, ezzel megsértette az Infotv. 4. § (1), 5. § (1) és 20. § (2) bekezdéseit”.

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.

Itt az újabb 10 milliós adatvédelmi bírság!

2015. április 23. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, direkt marketing, garancia, infotv, internetjog, naih, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi szakértőIsmét a maximálisan kiszabható, 10 millió Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság. A többek között az erdekelne.hu weboldalt üzemeltető cég adatkezelési tájékoztatója, adatvédelmi gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül.

A 10 milliós bírság kiszabására főképp az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • A cég nem adott megfelelő tájékoztatást az adatkezelés céljáról, arról, hogy az adatbázisát értékesíti. “Az adatbázis értékesítését, mint adatkezelési célt kifejezetten meg kell jelölni a hozzájárulás alapjául szolgáló tájékoztatásban, ennek hiányában az adatkezelésről szóló tájékoztatás nem felel meg az Infotv-ben előírtaknak.”
  • Nem tájékoztatták az érintetteket a jogorvoslati lehetőségek körében a Hatósághoz való fordulás lehetőségéről.
  • Nem tüntettek fel semmilyen elérhetőséget az adattovábbítás címzettjénél, mellyel megnehezítik az érintettek jogainak gyakorlását.
  • Nem tájékoztatták az érintetteket az adattovábbítással adatkezelővé váló társaságokról.
  • Nem jelölték meg pontosan, hogy kinek, milyen célból továbbítják a személyes adatokat, és nem biztosították, hogy az érintett választhasson, hogy egyáltalán kinek engedélyezi továbbítani a személyes adatait.
  • Nem vezettek nyilvántartást az adattovábbításokról.
  • Nem kezdeményeztek változtatást az adatvédelmi nyilvántartásban nyilvántartott adatokban, holott azóta megváltozott a cég székhelye, más lett a tényleges adatkezelés helye, valamint a nyilvántartásban nem tüntették fel, hogy az adatokat továbbítják, mellyel megsértették az Infotv. 68. § (7) bekezdését.
  • Az adatkezelési tájékoztatóban nem határozták meg egyértelműen az adatkezelés célját. Holott “az adatkezelési célt világosan, egyértelműen és érthetően fel kell tárni az adatalany részére, oly módon, hogy az mindenki számára érthető legyen” – Adatvédelmi Munkacsoport 3/2013. számú vélemény.

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.

Direkt Marketing problémák 2014-ben

2015. április 9. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, bírság, direct marketing, direkt marketing, hírlevél, hírlevél-küldés, internetjog, naih, net-jog, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi szakértőA Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közzétette a 2014. évi beszámolóját. Az alábbiakban összefoglaljuk a beszámoló direkt marketinggel kapcsolatos megállapításait (a telemarketing részt kihagyjuk, inkább az internetes adatkezelésekre fókuszálunk).

A NAIH 2014-ben 6 olyan adatvédelmi hatósági eljárást is indított, ahol direkt marketing szolgáltatást nyújtó cégek adatkezelését vizsgálta, ezek közül egyelőre kettő zárult le határozattal. Az egyik ilyen határozatban 10 millió Ft-os bírságot szabott ki a hatóság, melyről még januárban írtunk.

“A vizsgált társaságok tevékenységük folytatásához rendszerint saját honlapjukon indított nyereményjátékokkal építenek adatbázisokat. Az érintettek az adataik kezeléséhez, a regisztrációkor elérhető adatkezelési szabályzat elfogadásával, egy checkbox (jelölő négyzet) kipipálásával járulhatnak hozzá. Az adatkezelés céljaként általában a marketing tevékenységet és közvetlen üzletszerzést (saját és partnereik ajánlatainak megküldését) jelölték meg az adatkezelők.”

A lefolytatott adatvédelmi hatósági eljárások során a NAIH a következőket állapította meg (röviden):

  • Az adatkezelők rendszerint megsértették az Infotv. 20. § (2) bekezdésében előírt előzetes tájékoztatási kötelezettségüket.
  • Az érintettek személyes adatainak kezelését szabályozó hatályos jogszabályról hibásan tájékoztattak.
  • Az adatkezelés időtartamáról, valamint az adatkezelő(k) személyéről hiányosan tájékoztattak.
  • Nem számoltak be az adatkezelők arról, hogy a személyes adatokat  értékesítik.
  • Marketing” célra való felhasználást jelölnek meg szabályzataikban, ami “egy gyűjtőfogalom, mely sokféleképpen mehet végbe, így a nem kellően pontos megfogalmazás alkalmas arra, hogy elfedje az adatok felhasználásának egyes céljait, módjait.”
  • A adatkezeléshez adott hozzájárulás beszerzése nem felelt meg az Infotv., a Grt. és az Ekertv. követelményeinek, “ugyanis a regisztráló egy kijelentésével hozzájárulását adja adatai egyszerre több adatkezelő általi kezeléséhez is (nem csak a nyereményjátékban való részvételhez), az érintettnek nincs választási lehetősége, hogy a regisztrációkor mely adatkezelő általi adatkezeléshez járul, vagy nem járul hozzá”(lást az Adatvédelmi Munkacsoport 15/2011. számú véleményét). A Hatóság szerint tehát a szabályzatot úgy kell az érintettek részére hozzáférhetővé tenni, hogy a felsorolt adatkezelők között az érintett bejelölhesse, adatai mely társaság részére történő továbbításához járul hozzá.

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.

Hírlevél feliratkozás – hogyan?

2015. január 24. | adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, direct marketing, direkt marketing, hírlevél

adatvédelemJelen összefoglalónkban – felhasználva a NAIH legutóbbi állásfoglalásait – részletesen bemutatjuk, hogy hogyan lehet jogszerűen és a weboldalra (webshopra) történő regisztráció mellett feliratkoztatni az ügyfeleinket hírlevélre.

Egy weboldalra történő regisztráció és az ezen az oldalon futó, annak részeként működő hírlevélre történő feliratkozás két külön adatkezelés. Miután kettő külön adatkezelés, kettő adatkezelési cél határolható el, így ezek tekintetében külön-külön kell biztosítani a hozzájárulás lehetőségét. Egyrészt a regisztrációhoz, mint adatkezelési célhoz kapcsolódóan kezelheti a szolgáltató – többek között – az érintett elektronikus levelezési címét is az Ekertv. és az Infotv. rendelkezései szerint. Ebben az esetben az e-mail cím kezelésének célja kizárólag a szolgáltatás igénybevételével összefüggő célokat öleli fel (pl. webshop esetén a visszaigazoló e-mail küldése céljából kezelheti a webshop az e-mail címet), így különösen az érintettel való kapcsolattartást vagy a szolgáltatáshoz kapcsolódó üzenetek küldését (nincs a megrendelt termékből fekete, csak fehér).

Ettől eltérő célú adatkezelés az elektronikus hirdetésküldés (hírlevelezés). Ennek keretében a jogszabályok adta lehetőségek szerint az érintett elektronikus levelezési címét elektronikus hirdetés (direkt marketing) küldése céljából is fel lehet használni. A hírlevélre történő feliratkozáskor adott hozzájárulás akkor tekinthető megadottnak, ha az önkéntes elhatározáson, valamint megfelelő tájékoztatáson alapul (adatkezelési tájékoztató megléte!), határozott/kifejezett, félreérthetetlen/egyértelmű, továbbá azt az érintett előzetesen adta meg. A határozott/kifejezett hozzájárulás akkor tekinthető teljesnek, ha a különböző célokhoz való hozzájárulást külön-külön teszi lehetővé a szolgáltató, tehát meghatározott, konkrét adatkezelési célhoz adja hozzájárulását az érintett.

A weboldal üzemeltetőknek olyan megoldást kell a hozzájárulás beszerzése tekintetében alkalmazniuk, amelynek nyomán egyértelmű hozzájárulást adhatnak az érintettek. Ilyennek tekinthető például a „checkbox” módszer, amelynek nyomán a regisztráció során az érintettek egy-egy aktív, tevőleges magatartással járulhatnak hozzá az oldalon történő regisztrációhoz kapcsolódó adatkezeléshez (opt-in rendszer).

A hozzájárulás érvényességének egyik legfontosabb összetevője az érintett akaratának önkéntessége, amely akkor valósul meg, ha valódi választási lehetőség áll az érintett rendelkezésére (feliratkozok, vagy sem). A hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az egymástól függő adatkezeléseknél – amikor valamely adatkezelés kizárólag akkor jön létre, amennyiben egy másik adatkezeléshez az érintett hozzájárul (csak akkor regisztrálhatsz a webshopra, ha elfogadod, hogy hírlevelet is küldjünk) – főszabály szerint nem biztosított az önkéntesség.

Összegzés: Külön kell az érintett hozzájárulását kérni – külön-külön „checkbox”-ban – a regisztrációhoz és külön az elektronikus hirdetésküldéshez, mint adatkezelési célhoz.

750.000 Ft-os adatvédelmi bírság!

2014. augusztus 16. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, direct marketing, direkt marketing, hírlevél, hírlevél-küldés, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem

adatvédelmi szakértő750.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság több ismert cég közös adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a Webvízió.hu  weboldalon található Cigányhoroszkóp alkalmazás és egyéb hasonló kampányok adatkezelési tájékoztatója, az adatkezelése nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül.

A 750.000Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • Az adatvédelmi szabályzatban tévesen együttes adatkezelésnek titulálták a részt vevő cégek a szóban forgó adatvédelmi gyakorlatot, holott adattovábbítás történt.
  • Tévesen adatmozgásról és nem adattovábbításról rendelkezett az adatvédelmi szabályzat, helytelenül.
  • Nem jelölték meg, hogy kinek, milyen célból továbbítják a személyes adatokat: “Az információs önrendelkezési jog érvényesülése érdekében az adatkezelőnek biztosítania kell, hogy az adatalany a személyes adatai útját a feldolgozásuk során követni, és a jogait érvényesíteni tudja, ezért az adatkezelőnek az adatkezelés megkezdése előtt nem elegendő az adatkezelési tájékoztatóban azt megjelölni, hogy az adatkezelés során adatfeldolgozót vesz igénybe, hanem az adatátvevő személyét is pontosan meg kell jelölnie, ahogy azt az Infotv. 20. § (2) bekezdése is előírja.” indokol a hatóság.
  • Az adatkezelési célok között nem jelent meg az adatbázisok értékesítése: “Az értékesítés, mint cél az adatkezelés releváns körülményének minősül, s így az adatkezelésről szóló tájékoztatónak erre vonatkozó információt is tartalmaznia kell.”
  • Az adatkezeléshez nem járultak hozzá a felhasználók, ugyanis az erre szolgáló checkbox előre ki volt pipálva.
  • Az érintetteknek nem volt lehetőségük választani, hogy mely szervezetek számára továbbítja az adatkezelő az adataikat.
  • Tévesen tájékoztatták a felhasználókat az adatkezeléssel kapcsolatos jogaikról rendelkező jogszabályról (az Infotv helyett Avtv.).
  • Az adatvédelmi szabályzatukban nem tájékoztatták az érintetteket a jogorvoslati lehetőségekről.
  • Törölt e-mail címre is küldött az adatkezelő hírlevelet: “A Kötelezett tehát megsértette az Infotv. 4. § (4) bekezdését, a 7. § (1)-(3) bekezdéseit azzal, hogy már törölt személyeket tartalmazó adatbázist használt fel a hírlevélküldés során.”
  • Nem különült el a hírlevél-küldésre és a játékban való részvételhez a hozzájárulás – ahogy a NAIH korábbi határozatában kimondta, miután két külön adatkezelési céllal állunk szemben, külön-külön hozzájárulás is szükséges. (ezzel már korábban foglalkoztunk>>>).

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.

Félperces: hírlevél

2014. július 14. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, direct marketing, direkt marketing, hírlevél, webáruház védelem, weboldal adatvédelem, webshop, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

adatvedelemKérdés: Kiköthetem, hogy csak akkor rendelhet valaki a webshopomból, ha előtte fel is iratkozik a hírlevélre?

Válasz: Nem. A vásárlónak hozzá kell járulni a személyes adatai kezeléséhez. A hozzájárulás érvényességének egyik legfontosabb összetevője a vásárló akaratának önkéntessége, amely akkor valósul meg, ha valódi választási lehetőség áll rendelkezésére (feliratkozok, vagy sem). A hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az egymástól függő adatkezeléseknél – amikor valamely adatkezelés kizárólag akkor jön létre, amennyiben egy másik adatkezeléshez az érintett hozzájárul (csak akkor regisztrálhatsz a webshopra, ha elfogadod, hogy hírlevelet is küldjünk) – főszabály szerint nem biztosított az önkéntesség.

Tehát: Külön kell a vásárló hozzájárulását kérni – külön-külön „checkbox”-ban – a regisztrációhoz és külön az elektronikus hirdetésküldéshez, mint adatkezelési célhoz.

Kérje árajánlatunkat az adatkezelési tájékoztató, az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

Adatvédelmi bírság a Nők Lapja Cafénak

2013. július 5. | adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, audit, bírság, bírsággarancia, direkt marketing, garancia, webshop, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei

adatvedelemItt az újabb adatvédelmi bírságról szóló határozat. A NAIH 600.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki a Nők Lapja Café-t üzemeltető Sanoma Zrt.-re.

A Hatóság az alábbi hiányosságokat találta:

  • nem volt megfelelő az adatkezelési tájékoztató elnevezése, illetve nem volt hozzá vezető link (az nlc.hu csak “egy kis segítség”-nek nevezte a szabályzatot),
  • nem volt az adatkezelési tájékoztató egyértelmű, átlag emberek számára is érhető, és például az sem derült ki, hogy kiknek milyen személyes adatokat továbbítanak a játékra való jelentkezés után,
  • nem különült el a hírlevél-küldésre való hozzájárulás és a játékban való részvétel – ahogy a NAIH korábbi határozatában kimondta, miután két külön adatkezelési céllal állunk szemben, külön-külön hozzájárulás is szükséges. (ezzel már korábban foglalkoztunk>>>),
  • nem lehetett leiratkozni a hírlevélről, azaz nem lehetett visszavonni a hozzájáruló nyilatkozatot,
  • nem volt egyértelmű az adatfeldolgozó-adatkezelő szerep (a Sanoma is adatkezelőnek minősült a határozat szerint).

Az adatvédelmi szabályzat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken.

Ha hasznosnak találta cikkünket, kérem kattintson a tetszik-re, köszönjük!

Félperces: Hírlevél feliratkozás

2013. június 19. | adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi tájékoztató, ászf, ászf készítés, direct marketing, direkt marketing, webshop audit

szabályzat készítésKérdés: Ha az ügyfelem bepipálással elfogadta a weboldalam ÁSZF-ét, ami a hírlevél-küldés szabályait is tartalmazza, akkor már küldhetek neki hírlevelet ugye?

Válasz: Nem. A weboldal funkciójának használata, és a hírlevél-küldés két külön adatkezelés, hiszen két adatkezelési cél határolható el, amelyek esetében  külön-külön kell biztosítani a hozzájárulás lehetőségét.

A hírlevél-küldés, azaz a direkt mareking szabályait részletesen kell leírni a weboldal adatkezelési tájékoztatójában, illetve ÁSZF-ében. A tájékoztató elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken.

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu a infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

A Net-jog kiemelt szakmaiságát a többéves tapasztalat és az együttműködő ügyvédi irodáink biztosítják.

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (41), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (5), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (23), AB határozat (2), adatbiztonság (2), adatkezelés (79), adatkezelési tájékoztató (106), adatvédelem (135), adatvédelmi angolul (15), adatvédelmi bejelentés (60), adatvédelmi incidens (16), adatvédelmi nyilatkozat (98), adatvédelmi nyilatkozat minta (33), adatvédelmi rendelet (27), adatvédelmi szabályzat (114), adatvédelmi szabályzat készítés (122), adatvédelmi szakértő (122), adatvédelmi tájékoztató (109), adatvédelmi tanácsadás (116), adatvédelmi törvény (60), általános szerződési feltételek (72), angol ÁSZF (20), ászf (131), ászf készítés (135), ászf minta (79), audit (44), bírság (53), bírsággarancia (71), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (50), elektronikus megfigyelés (2), EURO 2016 (1), Facebook jog (4), felmondási jog (3), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (29), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (80), fogyasztóvédelem (99), garancia (31), GDPR (1), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (36), ingyen ászf (6), internet ügyvéd (23), internet-jogtanácsos (37), internetcenzúra (5), internetjog (54), jogtanácsos (33), jótállás (14), kamera (8), kamerás adatvédelem (12), kamerás megfigyelés (10), karácsony (6), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (38), net-jog (48), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (5), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (4), távollévők között kötött szerződés (80), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (109), ügyvéd (83), ügyvédi iroda (70), új ptk (15), uniós adatvédelmi rendelet (4), vagyonvédelmi kamera (2), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (63), webáruház ászf (70), webáruház védelem (80), webjog (42), weboldal adatvédelem (60), webshop (112), webshop adatvédelem (41), webshop adózás (1), webshop ászf (103), webshop audit (100), webshop elállási jog (29), webshop jog (171), webshop jogi feltételei (130), webshop jogi háttere (98), webshop könyvelés (2), webshop ptk (27), webshop számlázás (2), webshopjogász (4),