Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

adatvédelmi incidens

18 milliós adatvédelmi bírság!

2017. december 10. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, elektronikus megfigyelés, GDPR, kamera, kamerás adatvédelem, kamerás megfigyelés, net-jog, ügyvéd, ügyvédi iroda, vagyonvédelmi kamera

adatvédelmi tanácsadás18.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az OMV Hungária Kft. adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a szervezet elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 18.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • “A Hatóság álláspontja és jogértelmezése a szerint a fizető vendégek hangjának vagyonvédelmi célból történő rögzítése nem feleltethető meg az Infotv. 4. § (2) bekezdésében lefektetett szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • A hang rögzítése szinte “minden esetben felesleges és így az elérendő céllal arányban nem álló adatkezelést eredményez és túlságosan nagy beavatkozás a magánszférába.”
  • “A Hatóság álláspontja szerint a vagyonvédelmi szempontokon túl a munkavállalók személyiségi jogainak korlátozása szempontjából sem feleltethető meg a hangrögzítési gyakorlat a szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • “A Kötelezett a Hatóság korábbi felszólításai ellenére sem csökkentette a videofelvételek tárolási időtartamát az Szvtv. 31. § (2) bekezdésében meghatározott három munkanapos időtartamra”.
  • “A Kötelezett a fentiekben kifejtettek miatt megsértette az Infotv. 4. § (2) bekezdésében foglaltakat az adatkezelés szükséges ideig tartó követelményével kapcsolatban, mivel a felvételeket kellő jogalap nélkül, a vonatkozó szektorális normák (Szvtv., Hpt.) előírásainak is ellentmondva, túl hosszú ideig kezelte, illetve kezeli jelenleg is.”
  • “A Hatóság a bírság kiszabása során figyelembe vette az ügy összes körülményeit, így különösen az érintettek számát, a jogsértés súlyát és a jogsértés ismétlődő jellegét.”

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk>>>, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon>>>. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával 2018-ban is!

1 milliós adatvédelmi bírság!

2017. október 2. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, naih, webjog, weboldal adatvédelem

adatvédelmi rendelet

1.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság a NN Biztosító adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy cég adatkezelése (adatkezelési tájékoztatója) nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 1.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • “Megállapításra került, hogy (…) a résztvevőknek olyan személyes adatokat is meg kell adniuk, amelyekről (…) előzetesen nem kaptak tájékoztatást”.
  • “(…) nem mutatja be teljes körűen az adatkezeléssel kapcsolatban megillető jogokat, nem tartalmaz részletes tájékoztatást az érintetteket megillető tiltakozás jogáról, illetve ezen jog gyakorlásának Infotv. 21. §-ban meghatározott feltételeiről.”
  • “Az Adatkezelési tájékoztató hiányosnak minősül az érintetti jogok gyakorlásával kapcsolatos körülmények bemutatása vonatkozásában is: csupán azt jelöli ugyanis meg, hogy a Kötelezett mely elérhetőségein keresztül nyújtható be a kérelem, azonban nem tartalmaz információt arról, hogy a Kötelezett mennyi időn belül köteles eleget tenni az érintetti jogok gyakorlására irányuló kérelemnek, valamint még csak utalás szintjén sem hivatkozik az érintetti jogok gyakorlásának Infotv. 15-19. §-ban meghatározott feltételeire.”
  • “A bírósághoz fordulás lehetősége, mint jogérvényesítési eszköz ugyanakkor csak megemlítésre kerül az Adatkezelési tájékoztatóban, további információ (a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság megnevezése az Infotv. 22. § (3) bekezdése szerint) azonban nem áll az érintettek rendelkezésére.”
  • “Nem felel meg az egyértelmű és részletes tájékoztatási kötelezettségnek az adatfeldolgozókra vonatkozó tájékoztatás (…). Az érintettek számára ugyanis (…) nem azonosítható, hogy pontosan milyen tevékenységet végeznek személyes adataikon az igénybe vett adatfeldolgozók, valamint nem rendelkeznek információval arról sem, hogy az adott adatfeldolgozó milyen személyes adatokhoz, milyen időtartamra fér hozzá.”

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk>>>, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon>>>. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.

1,2 millió euróra büntették a Facebookot

2017. szeptember 16. | adatkezelés, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, Facebook jog, webjog

adatvédelmi rendeletA spanyol adatvédelmi hatóság (AEPD) 1,2 millió euróra (367 millió forint) büntette a Facebook internetes közösségi oldalt a felhasználók adatainak engedély nélküli reklám célú felhasználása miatt.

A szervezet szerint a közösségi oldal “súlyos és nagyon súlyos módon” több rendben is megsértette a spanyol adatvédelmi törvényt, a felhasználókról különleges adatokat, vagyis ideológiai, vallási hovatartozásra, nemi orientációra, személyes ízlésre valamint internetes keresési szokásokra vonatkozó információkat gyűjtött.

Az AEPD indoklásában kifejtette, hogy a Facebook minderről nem tájékoztatta megfelelően a felhasználókat, akiknek ehhez nem szerezte meg az “egyértelmű, konkrét és tájékozott” beleegyezését sem.

Mint írta, a cég felhasználói adatokra vonatkozó tájékoztatása “általános és kevéssé világos” kifejezéseket tartalmaz, és a felhasználókat védtelenül hagyja, mert egy átlagos technológiai ismeretekkel rendelkező személy számára nem derült belőle, hogy mi történik az adataival.

A hatóság rámutatott: a cookie-k használatával az adatgyűjtés nemcsak a Facebookon történik, hanem más oldalakon is, amelyeken elérhető a Facebook “Tetszik” gombja. Ráadásul ezeken keresztül olyan személyek böngészési szokásairól is információt szereznek, akik nem tagjai a közösségi oldalnak. 

Az AEPD kifogásolta azt is, hogy a törölt Facebook-felhasználó adatait 17 hónapig megőrzi a cég. Spanyolország, hasonlóan Franciaországhoz, Belgiumhoz, Németországhoz és Hollandiához azután indított adatvédelmi eljárást a közösségi oldallal szemben, hogy 2015 áprilisában a leuveni egyetem vizsgálata kiderítette: nem regisztrált személyeket internetes tevékenységét is nyomon követi a Facebook. A spanyol adatvédelmi hatóság fennállása óta ez a legnagyobb összegű bírság, amelyet egyetlen eljárásban kiszabott. A Facebooknak 21 millió felhasználója van Spanyolországban és mintegy 2 milliárd az egész világon.

(forrás: MTI)

Felkészülés az adatvédelmi rendeletre – a NAIH közleménye

2017. május 29. | adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi incidens, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi tisztviselőKözleményt adott ki a NAIH a jövőre alkalmazandó adatvédelmi rendeletre (GDPR) történő felkészülésről. 

Egy év múlva, 2018. május 25-én alkalmazandóvá válik az Általános Adatvédelmi Rendelet (…), amely egységes adatvédelmi szabályozást teremt az Európai Unióban. A Rendelet megalkotása során a korábbi adatvédelmi szabályozást vették alapul, de felismerve az elmúlt évek informatikai fejlődéséből adódó új adatvédelmi kihívásokat, számos új fogalmat és jogintézményt alkottak.

A Rendelet egyik legfontosabb újdonsága, hogy alapelvi szintre emelte az elszámoltathatóság koncepcióját. Az adatkezelőknek 2018 májusától az adatkezelés megtervezésétől kezdve az adatkezelés megkezdésén át, egészen a kezelt személyes adatok törléséig valamennyi adatkezelési műveletet úgy kell megvalósítaniuk, hogy bármelyik pillanatban bizonyítani tudják, hogyan feleltek meg az adatvédelmi előírásoknak. Az adatkezelőknek az adatkezelés jellegére, körülményeire és céljaira tekintettel, valamint az adatkezelésnek az érintettek magánszférájára gyakorolt kockázatainak a figyelembevételével megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket kell végrehajtaniuk annak biztosítására és bizonyítására, hogy a személyes adatokat a Rendelettel összhangban kezelik. Ezeket az intézkedéseket az adatkezelőknek rendszeresen felül kell vizsgálniuk és szükség esetén naprakésszé tenniük.

Az elszámoltathatóság elve lényegében azt jelenti, hogy az adatkezelőknek mind a szervezeti kultúrájukat, mind valamennyi tevékenységüket az adatvédelmi megfontolásokra tekintettel kell kialakítaniuk, végezniük. Az új adatvédelmi szabályozás emellett hangsúlyosabb figyelmet szentel az adatbiztonsági követelményeknek, amely újabb fontos kötelezettséget ró az adatkezelőkre.

A Hatóság ennek megfelelően felhívja az adatkezelők figyelmét arra, hogy az elszámoltathatóság elvét szem előtt tartva tekintsék át folyamatban lévő és tervezett adatkezeléseiket, illetve azokat hozzák összhangba az új adatvédelmi előírásokkal. Az adatkezelőknek az elkövetkező egy év során be kell tervezniük a folyamataikba és költségvetésükbe az Általános Adatvédelmi Rendeletnek történő megfeleléshez szükséges humán, anyagi és szervezeti erőforrásokat.

Dr. Péterfalvi Attila
elnök

Az érintettek jogai a GDPR-ben

2017. március 8. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, GDPR, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

GDPR rendeletAz általános adatvédelmi rendeletben (GDPR) az érintettek jogai az alábbiakban foglalhatók össze:

A rendeletet 2018. május 25-től kell alkalmazni.

1. A hozzáférés joga

Az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a rendeletben felsorolt információkhoz hozzáférést kapjon.

2. A helyesbítéshez való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül helyesbítse a rá vonatkozó pontatlan személyes adatokat. Figyelembe véve az adatkezelés célját, az érintett jogosult arra, hogy kérje a hiányos személyes adatok – egyebek mellett kiegészítő nyilatkozat útján történő – kiegészítését.

3. A törléshez való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat, az adatkezelő pedig köteles arra, hogy az érintettre vonatkozó személyes adatokat indokolatlan késedelem nélkül törölje meghatározott feltételek esetén.

4. Az elfeledtetéshez való jog

Ha az adatkezelő nyilvánosságra hozta a személyes adatot, és azt törölni köteles, az elérhető technológia és a megvalósítás költségeinek figyelembevételével megteszi az ésszerűen elvárható lépéseket – ideértve technikai intézkedéseket – annak érdekében, hogy tájékoztassa az adatokat kezelő adatkezelőket, hogy az érintett kérelmezte tőlük a szóban forgó személyes adatokra mutató linkek vagy e személyes adatok másolatának, illetve másodpéldányának törlését.

5. Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az érintett jogosult arra, hogy kérésére az adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:
• az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, hogy az adatkezelő ellenőrizze a személyes adatok pontosságát;
• az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
• az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez;
• az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

6. Az adathordozhatósághoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa egy adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá jogosult arra, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa anélkül, hogy ezt akadályozná az az adatkezelő, amelynek a személyes adatokat a rendelkezésére bocsátotta (…).

7. A tiltakozáshoz való jog

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak a (…) kezelése ellen, ha a személyes adatok kezelésére az adatkezelő jogos érdeke, vagy a közhatalmi jelegge miatt kerül sor.

8. Tiltakozás közvetlen üzletszerzés estén

Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen, ideértve a profilalkotást is, amennyiben az a közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik. Ha az érintett tiltakozik a személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése ellen, akkor a személyes adatok a továbbiakban e célból nem kezelhetők.

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

Modern adatvédelmi szabályok jönnek

2017. január 12. | adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, cookie, direct marketing, infotv, naih, uniós adatvédelmi rendelet, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi rendeletAz Európai Bizottság  új adatvédelmi szabályokról nyújtott be rendelettervezetet. Új jogszabályt javasol, mely növeli az adatvédelem szintjét az elektronikus hírközlés terén, egyúttal új üzleti lehetőségeket biztosít. A rendeletjavaslat az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokat hozzáigazítja az EU új általános adatvédelmi szabályaihoz.

Jobb online adatvédelem, új üzleti lehetőségek

A beterjesztett elektronikus hírközlési adatvédelmi rendelet növelni fogja a magánélet védelmét, és új lehetőségeket tár fel a vállalkozások előtt.

Új szereplők: Az európaiak 92%-a szerint fontos, hogy e-mailben küldött vagy egyéb online üzeneteik bizalmasak maradjanak. A jelenlegi elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv azonban csak a hagyományos távközlési szolgáltatókra vonatkozik. Az új adatvédelmi szabályok a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat – pl. WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage, Viber – nyújtó ágazati szereplőkre is alkalmazandók lesznek.

Szigorúbb szabályok: A jelenlegi elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelvet aktualizáló, közvetlenül alkalmazandó rendelet biztosítani fogja, hogy az elektronikus hírközlés terén EU-szerte minden magánszemély azonos szintű védelemben részesüljön.A vállalkozásokra szintén egységes szabályok fognak vonatkozni az összes uniós országban.

Az elektronikus kommunikáció tartalma és metaadatai: Az új szabályok biztosítani fogják mind az elektronikus kommunikáció tartalmának, mind az ahhoz tartozó metaadatoknak (pl. a hívás idejének, valamint a hívást kezdeményező, illetve fogadó személy földrajzi helyének) titkosságát. A hírközlés tartalma és metaadatai egyaránt fokozottan bizalmas elemeket tartalmaznak, és a javasolt szabályok értelmében a felhasználó beleegyezésének hiányában anonimizálni, illetve törölni kell őket – kivéve, ha az adatokra számlázás céljából van szükség.

Újabb üzleti lehetőségek: A jogszabályjavaslat szerint miután a felhasználó beleegyezését adta a közölt adatok (tartalom és/vagy metaadatok) feldolgozásához, a hagyományos távközlési szolgáltatóknak nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy az adatok felhasználásával kiegészítő szolgáltatásokat nyújtsanak. Például hőtérképeket készíthetnek, amelyek jelzik emberek jelenlétét, és amelyek a hatóságok, illetve a közlekedési vállalatok segítségére lehetnek új infrastruktúraprojektek kidolgozásakor.

adatvédelmi rendeletA cookie-kra vonatkozó egyszerűbb szabályok: Az új rendelet egyszerűsíti a cookie-kra vonatkozó jelenlegi rendelkezéseket, amelyek eredményeképpen az internethasználóknak lépten-nyomon nyugtázniuk kell a cookie-k használatára vonatkozó automatikus üzeneteket. Elég lesz ugyanis csak egyszer megadni, hogy elfogadják-e vagy sem a nyomkövető cookie-k és más azonosítók használatát. A javaslat egyértelművé teszi, hogy a magánélethez fűződő jogokat nem sértő cookie-k telepítéséhez – azokéhoz, amelyek az internethasználók kényelmét szolgálják, például emlékeznek a virtuális bevásárlókosárba tett termékekre – a szolgáltatóknak a jövőben nem kell a felhasználók beleegyezését kérniük. Az eddigiekkel ellentétben azoknak a cookie-knak a használatához sem lesz majd szükség az internetezők hozzájárulására, amelyek egy adott webhely látogatottságát kísérik figyelemmel.

adatvédelmi szakértőA spam elleni védelem: A ma előterjesztett javaslat rendelkezései tiltják a kéretlen elektronikus üzenetek küldését akár e-mailben, akár SMS-ben, és elvileg az ilyen jellegű telefonhívásokat is, ha a hívott fél nem adta hozzájárulását ehhez. A tagállamok választhatják azt a megoldást, miszerint a felhasználók jogosultak olyan eszközöket igénybe venni, amelyek révén elejét vehetik a kéretlen, marketingcélú telefonhívásoknak – ilyen eszköz lehet például az, hogy feliratkoznak egy hívásletiltási listára. A marketing céljából telefonáló cégeknek fel kell tüntetniük a telefonszámukat vagy speciális előhívó számmal kell jelezniük, hogy marketingcélú telefonhívásról van szó.

Hatékonyabb érvényesítés: A magánélet védelmét célzó rendelkezéseket a nemzeti adatvédelmi hatóságoknak kell majd érvényre juttatniuk.

A rendeletjavaslat célja, hogy a jelenlegi szabályokat hozzáigazítsa a 2016. évi általános adatvédelmi rendelet korszerűbb és szigorúbb előírásaihoz. 

A Facebook félrevezeti a felhasználókat Németországban

2016. október 4. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, Facebook jog, internetjog

adatvédelmi szakértőNémetországban végzéssel tiltották el a Facebook-ot a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás felhasználói adatainak rögzítésétől és tárolásától.

A Hamburg tartományi adatvédelmi biztos hivatalának keddi közleménye szerint a Facebook nem tartotta be a WhatsApp felvásárlásakor – 2014-ben – tett azon ígéretet, hogy a két szolgáltatás felhasználóinak adatait elkülönítve kezelik.

A Facebook félrevezeti a felhasználókat és a nyilvánosságot, és megsérti a nemzeti adatvédelmi előírásokat. A WhatsApp-felhasználók személyes adatait az érintettek felhatalmazása és bármiféle jogszabályi alap nélkül kezeli – áll a közleményben, amely szerint a Facebooknak törölnie kell a WhatsApp felhasználói adatbázisából beszerzett adatokat.

Martin Schemm tartományi adatvédelmi biztos kiemelte: az Európai Unió Bírósága egy júliusi ítéletében megerősítette, hogy a helyi, nemzeti adatvédelmi előírásokat kell alkalmazni, amennyiben egy vállalkozás az adott országban működő telephelye révén használ fel adatokat, a Facebook-nál pedig éppen a hamburgi képviselet felelős a hirdetési üzletág német nyelvű tartalmaiért.

A tiltó közigazgatási végzés mintegy 35 millió német WhatsApp-felhasználó adatait védi. Nekik kell dönteniük arról, hogy felhasználói profiljukat összekapcsolják-e Facebook-profiljukkal. Ehhez a Facebooknak engedélyt kell kérnie tőlük, és ez nem történt meg – húzta alá az adatvédelmi biztos. Hozzátette, hogy a végzés annak a sok millió embernek az adatait is védi, akiknek elérhetősége szerepel a német WhatsApp-felhasználók kontaktlistáján.

(forrás: mti)

Félperces: eDM

2016. július 6. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, direct marketing, hírlevél, hírlevél-küldés, infotv, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

hírlevél jogszerűenKérdés: Küldhetek a weboldalam használatával kapcsolatos rendszerüzenetet a felhasználóknak, vagy már ez is eDM-nek, hírlevélnek minősül?

Válasz: A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Reklámtörvény) 3.§ d) pontja szerint a reklám olyan közlés, tájékoztatás, illetve megjelenítési mód, amely valamely (…) szolgáltatás (…) igénybevételének előmozdítására, vagy e céllal összefüggésben a vállalkozás neve, megjelölése, tevékenysége népszerűsítésére vagy áru, árujelző ismertségének növelésére irányul. A fenti meghatározás alapján a weboldal használatával kapcsolatos rendszerüzenetek (a rendszer használatával, esetleges hibáival kapcsolatos információk) nem tekinthetők eDM-nek, így ezek küldéséhez nem szükséges hozzájárulást kérni.

Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

Webshopok jogi kockázatai

2016. június 5. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, bírsággarancia, fogyasztó, fogyasztóvédelem, garancia, internet ügyvéd, internet-jogtanácsos, jogtanácsos, naih, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webáruház ászf, webáruház védelem, webjog, webshop, webshop adatvédelem, webshop ászf, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

adatvédelmi szakértőAz alábbiakban összefoglaljuk, hogy a webáruházak milyen jogi hátrányokra számíthatnak, amennyiben nem jogszerű a tevékenységük. Főleg a lehetséges bírságokra koncentrálunk.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 47/C. § (1) bekezdése szerint a fogyasztóvédelmi előírások megszegése esetén a bírság összege 15 ezer forinttól (…) 500 ezer forintig, illetve a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, az Szt. hatálya alá nem tartozó vállalkozás esetén 5 millió forintig terjedhet.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról 2011. évi CXII. törvény 61. § (1) bekezdése szerint, amennyiben a webshopnak jogsértő az adatkezelése, úgy a hatósági eljárásban hozott határozatában a NAIH
a) megállapíthatja a személyes adatok jogellenes kezelésének vagy feldolgozásának tényét,
b) elrendelheti a valóságnak nem megfelelő személyes adat helyesbítését,
c) elrendelheti a jogellenesen kezelt vagy feldolgozott személyes adatok zárolását, törlését vagy megsemmisítését,
d) megtilthatja a személyes adatok jogellenes kezelését vagy feldolgozását,
e) megtilthatja a személyes adatok külföldre történő továbbítását vagy átadását,
f) elrendelheti az érintett tájékoztatását, ha azt az adatkezelő jogellenesen tagadta meg, valamint
g) bírságot szabhat ki, melynek mértéke 100 ezertől 20 millió forintig terjedhet.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról  szóló 2008. évi XLVII. törvény 17. §-a szerint szintén 15 ezer forinttól (…) 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki a fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Net-jog = Etikus szolgáltatás, adatvédelmi, internetjogi és ügyvédi tanácsadás bírsággaranciával. Kérje ingyenes árajánlatunkat ajánlatkérő űrlapunkon, a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken>>>.

Itt az új uniós adatvédelmi rendelet!

2016. április 25. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, uniós adatvédelmi rendelet, weboldal adatvédelem

adatvédelmi rendeletAz Európai Parlament 2016. április 14-én megszavazta az új adatvédelmi szabályokat. Ezek célja, hogy az internethasználóknak sokkal nagyobb befolyást biztosítson saját adataik felett, másrészt a digitális korszaknak megfelelő magas szintű és egységes Uniós adatvédelem jöjjön létre. A változtatások egyúttal minimumkövetelményeket határoznak meg a rendőrségi és bírósági célú adatfelhasználás területén.

Az EP döntésével lezárult az Uniós adatvédelmi reform több mint négy éve elkezdett időszaka. Az új csomag 1995-ös, az internet korai korszakában született rendelkezéseket helyettesít olyanokkal, amelyek az okos telefonok, közösségi média, internetes bankolás korszakában kínálnak nagyobb befolyást az internethasználóknak saját adataik felett.

Új rendelkezések:

  • a személyes adatok törléséhez való jog
  • az érintettek világos és egyértelmű hozzájárulása kell a személyes adatok feldolgozása kapcsán
  • az adathordozáshoz való jog
  • az adatvédelmi incidensről való értesülés joga
  • a közérthető adatvédelmi magyarázathoz való jog
  • erősebb kényszerítő eszközök – közigazgatási bírság, amely a vállalkozások esetében az előző pénzügyi év teljes éves világpiaci forgalmának 4 %-át teheti ki.

Az adatvédelmi csomag része a rendőrségi és bírósági célú adattovábbításra vonatkozó irányelv is. Az irányelv az EU-n belüli adattovábbításra vonatkozik és minimumkövetelményeket határoz meg a rendőrségi és bírósági célú tagállami adatfelhasználás területén. Az új szabályok célja az, hogy megvédjék az egyént – legyen szó áldozatról, tanúról vagy elkövetőről – azáltal, hogy világos jogokat és kereteket határoznak meg az adatok bűnmegelőzési, nyomozási, felderítési, bíróság elé állítási és büntetési célú továbbítása kapcsán, egyúttal pedig megkönnyítik a hatékony együttműködést a bűnüldöző szervek között.

“A legfőbb probléma a terrortámadások és más határokon átnyúló bűnesetek kapcsán az, hogy a hatóságok vonakodnak adatokat cserélni egymással” – mondta az EP-ben az irányelvért felelő Marju Lauristin (S&D, Észtország). A bűnüldöző szervek közötti információ cserére vonatkozó Uniós szintű követelmények révén az irányelv erős és hasznos eszközzé válik, aminek segítségével a hatóságok gyorsan és hatékonyan továbbíthatnak személyes adatokat miközben tiszteletben tartják a magánélethez való jogot” – tette hozzá a képviselő.

A rendelet 20 nappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU hivatalos lapjában. A rendelkezések a tagállamokban két évvel később automatikusan alkalmazhatóvá válnak. A tagországoknak két évük van arra, hogy a rendeletnek megfeleljenek.

A rendelet nálunk már magyarul is olvasható, itt.

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu a infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

A Net-jog kiemelt szakmaiságát a többéves tapasztalat és az együttműködő ügyvédi irodáink biztosítják.

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (43), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (5), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (23), AB határozat (2), adatbiztonság (3), adatkezelés (88), adatkezelési tájékoztató (112), adatvédelem (144), adatvédelmi angolul (18), adatvédelmi bejelentés (63), adatvédelmi incidens (19), adatvédelmi nyilatkozat (105), adatvédelmi nyilatkozat minta (36), adatvédelmi rendelet (35), adatvédelmi szabályzat (122), adatvédelmi szabályzat készítés (130), adatvédelmi szakértő (132), adatvédelmi tájékoztató (117), adatvédelmi tanácsadás (127), adatvédelmi tisztviselő (6), adatvédelmi törvény (69), általános szerződési feltételek (75), angol ÁSZF (29), ászf (144), ászf készítés (148), ászf minta (84), audit (45), bírság (54), bírsággarancia (75), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), DPO (2), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (52), elektronikus megfigyelés (3), EURO 2016 (1), Facebook jog (5), felmondási jog (4), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (41), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (91), fogyasztóvédelem (111), garancia (31), GDPR (5), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (37), ingyen ászf (6), internet ügyvéd (31), internet-jogtanácsos (39), internetcenzúra (5), internetjog (62), jogtanácsos (36), jótállás (14), kamera (10), kamerás adatvédelem (14), kamerás megfigyelés (12), karácsony (7), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (40), net-jog (57), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (6), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (4), távollévők között kötött szerződés (90), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (120), ügyvéd (99), ügyvédi iroda (80), új ptk (15), uniós adatvédelmi rendelet (4), vagyonvédelmi kamera (3), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (65), webáruház ászf (80), webáruház védelem (80), webjog (63), weboldal adatvédelem (66), webshop (124), webshop adatvédelem (44), webshop adózás (2), webshop ászf (115), webshop audit (106), webshop elállási jog (32), webshop jog (185), webshop jogi feltételei (143), webshop jogi háttere (111), webshop könyvelés (2), webshop ptk (27), webshop számlázás (2), webshopjogász (21),