A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf generátor

Panaszkezelési hibák a webshopokban

A Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatai során gyakran tapasztal jogsértést a vállalkozások panaszkezelési gyakorlatában. Két gyakori hibára szeretnénk felhívni a webáruház-tulajdonosok figyelmét.

Az első jogsértés, ami igen gyakori, hogy a webáruház vásárlási feltételei között az a felhívás szerepel, hogy a termék átvételét követően kizárja a termék sérülésével kapcsolatos fogyasztói panaszok közlését, valamint a panasztétel feltételeként az előzetes jegyzőkönyv felvételét szabja meg.

„Utólagos, jegyzőkönyv nélküli reklamációt nem áll módunkban elfogadni.”  Ez olvasható a vizsgált webáruház vásárlási feltételei között. Ez a mondat a Fgytv. 17/A. §-ában foglalt panaszjog korlátozását jelenti. Mivel a panaszjog gyakorlásának nem jogszabályi feltétele a megrendelt termék futár előtti előzetes jegyzőkönyv felvétele. A jegyzőkönyvnek később, a bizonyítás során lehet szerepe. A termék sérülésével kapcsolatos panaszok közlésére a termék átvétele után is sor kerülhet, ezt a vállalkozás jogszerűen nem zárhatja ki.

A másik jogsértés, amelyet a Hatóság gyakorta kifogásol, a „Vásárlási feltételek” között a telefonos szóbeli panaszok elintézésének módjára vonatkozik. A webáruház például így fogalmaz: „ Ha a vevő nem ért egyet a szóbeli panaszára kapott válasszal, írásban meg kell küldenie részünkre a panaszát.” Ebben az esetben a vállalkozás jogsértő módon kötelezi a fogyasztót a telefonon már egyszer előadott panaszának írásbeli megküldésére.

Ezekben az esetekben nem csak a Fogyasztóvédelmi Törvényt, de a 2008. évi XLVII. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény 6 § (1) bekezdés f) és i) pontját is megsérti az adott webáruház.

Készíttesse el webáruházának folyamatosan jogszabálykövető ÁSZF-ét és kerülje el a bírságokat! Kérjen árajánlatot ÁSZF-ének elkészítésére, vagy regisztráljon a Net-jog ÁSZF kezelő / generátor legaltech alkalmazására, a VirtualJog-ra! Net-jog: IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával, kiváló visszajelzésekkel.