A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Pert nyert a Net-jog.hu!

Net-jog ügyvédekElső fokon pert nyert a Net-jog.hu ügyvédje ( Dr. X. Pál Zoltán) egy olyan ügyben, melyben egy webshop hibásan teljesített. Röviden összefoglaljuk a tényállást:

X cég (a Net-jog őt képviselte) egy laptopot rendelt Y cég webshopjából és előre kifizette a terméket. A webáruház egy másik típusú laptop-ot szállított le X cég részére, ezért X cég elállt a szerződéstől és visszaküldte a terméket.

Fontos megemlíteni, hogy a webshop nem definiálta pontosan a vásárló/fogyasztó fogalmát, így az ÁSZF-ük alapján az elállási jog megilletett minden vásárlót, beleértve a gazdasági társaságokat is.

A webshop nem fizette vissza a laptop árát és a szállítási költséget, mert arra hivatkozott – amit egyébként nem tudott bizonyítani – hogy a termék sérült volt. X cég ezért fizetési meghagyás keretében próbálta visszakövetelni az összeget, ami nem járt sikerrel így ellenmondás folytán perré alakult az eljárás.
A bíróság kimondta, hogy

  • az X cég a vásárlásával elfogadta a webshop ÁSZF-ét, melyben rögzítésre került, hogy valamennyi megrendelőt (gazdasági társaságot is) megillet az elállási jog,
  • jogosan állt el a szerződéstől, hiszen a teljesítéshez fűződő érdeke megszűnt (egyébként sem kell indokolnia elállás esetén),
  • a webshop más terméket küldött, tehát nem teljesített szerződésszerűen,
  • a webshopnak vissza kell fizetnie a termék összegét és természetesen a felmerült perköltséget.

Az alábbi példából jól látszódik, hogy mennyire fontos egy webshop ÁSZF-ének pontos megírása, mennyire fontos akár egy mondatnak a megléte. Több százezer Ft-ot spórolhatunk egy profi szabályzat elkészítésével.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére!