A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

webshop ászf ügyvéd jog bírság

A GVH 126 millió forint bírságot szabott ki egy cseh webshopra

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 126 millió forint bírságot szabott ki a lampak.hu világítástechnikai webáruházat üzemeltető cseh cégre – közölte a hatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a lampak.hu webáruházat üzemeltető Donoci s.r.o. csehországi székhelyű vállalkozás megtévesztő árfeltüntetési gyakorlatot folytatott, és a weboldalon megjelenő sürgető üzenetekkel is megtévesztette a fogyasztókat.

Ismertették, a cseh vállalkozás 2020 augusztusától kezdődően több módon is tisztességtelenül torzította a vásárlók ügyleti döntéseit. Nem igazolta, hogy a weboldalán nyújtott akciók előtt ténylegesen alkalmazta-e az eredeti árként feltüntetett árat, sőt sok esetben folyamatosan az akciósnak fenntüntetett árakat alkalmazta, így azok nem valódi megtakarításokat, árkedvezményeket jelöltek.

Az egyes termékek népszerűsítése során valótlan tájékoztatást adott a termékek iránti keresletről, mivel nem a fogyasztók számára releváns hazai keresleti adatokat ismertette. Emellett sürgető üzeneteket jelenített meg a weboldalán, például a termékek árkedvezménnyel elérhető időtartamának korlátozottságára hivatkozva.

A vállalkozás ezen felül két terméket magasabb áron kínált ajándékkal, mint anélkül, vagyis a csomagajánlat tartalmazta az „ajándék” értékét, amely ezáltal a gyakorlatban elvesztette ezen minőségét – sorolta a GVH közleményében.

A vállalkozás az eljárás során végig együttműködött a nemzeti versenyhatósággal, elismerte a jogsértést és jogorvoslati jogáról is lemondott, továbbá komplex megfelelési csomagot vállalt. A cég együttműködő hozzáállását és korrekciós lépéseit mérlegelve a GVH Versenytanácsa jelentős mértékben csökkentette a kiszabott bírság összegét, így végül 126 millió forintos bírságot rótt ki a cégre – tájékoztattak. A vállalkozásnak a bírság befizetését hat hónap alatt egyenlő részletekben kell teljesítenie.

A Gazdasági Versenyhivatal a közleményben felhívta a vállalkozások figyelmét, hogy a versenyhatósági eljárás során számos együttműködési lehetőség áll a vállalkozások előtt, amelyek igénybevételével jelentősen csökkenthetik az eljárás végén kiszabandó bírságot, és bizonyos esetekben, például megfelelő kötelezettségvállalás benyújtása esetén akár még a jogsértés megállapítását is elkerülhetik.