A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

webjog ügyvéd gdpr ászf

Az EU jóváhagyta az átdolgozott uniós termékbiztonsági szabályokat

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az általános termékbiztonságról szóló rendeletet, amely megerősíti az offline és online értékesített termékekre vonatkozó biztonsági szabályokat, a nem biztonságos termékek piacfelügyeletét és a nem biztonságos terméket értékesítésével kapcsolatos fogyasztói jogokat – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A tanácsi közlemény szerint a rendelet a termékbiztonság és a fogyasztóvédelem megerősítése mellett megkönnyíti a fogyasztók számára a nem biztonságos termékek javítását, visszaküldését vagy cseréjét is.

A rendelet hatálybalépésétől az online piactereknek együtt kell működniük a piacfelügyeleti hatóságokkal, ha veszélyes terméket észlelnek platformjukon, és egyablakos, a termékbiztonságért felelős kapcsolattartó pontot kell létrehozniuk. A piacfelügyeleti hatóságok elrendelhetik az online piacterek számára, hogy távolítsák el platformjaikról a veszélyes termékeket, vagy szüntessék meg az azokhoz való hozzáférést. Az egységes piacfelügyeleti rendszer valamennyi termékre alkalmazandó lesz – közölték.

Amennyiben egy termék veszélyesnek bizonyul, a gazdasági szereplőknek haladéktalanul korrekciós intézkedéseket kell elfogadniuk, és tájékoztatniuk kell a piacfelügyeleti hatóságokat és a fogyasztókat. Ha egy terméket vissza kell hívni, a fogyasztók jogosultak lesznek annak javítására vagy cseréjére, illetve visszatérítésre. E lehetőségek közül legalább kettő közül választhatnak majd.

A gazdasági szereplőknek rendelkezniük kell egy, az online és offline értékesített termékekért felelős személlyel, aki biztosítja a műszaki dokumentáció, az utasítások és a biztonsági információk rendelkezésre állását. A rendeletet a kihirdetését követő 20. napon lép hatályba.