A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf készítés ügyvéd jogász

A webáruházak teendői elállás esetén

A webáruházak számára az elállási joggal kapcsolatos kötelezettségek pontos és szigorú szabályozás alá esnek, amelyeket a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet részletez. Ez a rendelet meghatározza, hogy amennyiben a fogyasztó él az elállási jogával, a vállalkozás köteles a teljes vételárat visszatéríteni, beleértve a szállítási költségeket is, legkésőbb az elállási szándék tudomásul vételét követő 14 napon belül.

A rendelet értelmében a visszatérítést alapvetően ugyanazon a fizetési módon kell végrehajtani, amellyel a fogyasztó eredetileg teljesítette a fizetést. Például, ha a vásárló banki átutalással fizetett, a visszatérítésnek is banki átutalás formájában kell történnie. Ez az elvárás biztosítja, hogy a fogyasztó ne szenvedjen hátrányt a visszatérítési folyamat során. Ugyanakkor, ha a fogyasztó kifejezetten beleegyezik, a vállalkozás más visszatérítési módot is alkalmazhat, feltéve, hogy ez nem jár többletköltséggel a fogyasztó számára.

Fontos megjegyezni, hogy a rendelet különbséget tesz a szokásos és az extra szállítási költségek között. Ha a fogyasztó a legkevésbé költséges, szokásos fuvarozási módnál drágább opciót választott, a vállalkozás nem köteles visszatéríteni az ebből eredő többletköltségeket. Azaz a vállalkozás csak az alapértelmezett szállítási mód költségét köteles visszafizetni, amennyiben a vásárló eláll a szerződéstől. Ez a szabályozás arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy az elállási jog gyakorlása során is körültekintően válasszanak szállítási módot.

A 45/2014. Korm. rendelet célja, hogy kiegyensúlyozza a fogyasztók jogait és a vállalkozások kötelezettségeit az online vásárlások során. Az elállási jog biztosítja, hogy a fogyasztók meggondolhassák magukat a vásárlás után, miközben a rendelet garanciát nyújt arra, hogy a vállalkozások tisztességesen járnak el a visszatérítések során. A rendelet betartása nemcsak jogi követelmény, hanem az ügyfelek bizalmának megtartása szempontjából is kulcsfontosságú a webáruházak számára.

Ezen túlmenően a rendelet előírja, hogy a vállalkozásoknak tájékoztatniuk kell a fogyasztókat az elállási joguk gyakorlásának pontos feltételeiről, ideértve a az elállás esetén történő eljárást és az esetleges kivételeket is. A vállalkozásoknak tehát nemcsak az elállás tényleges végrehajtására kell felkészülniük, hanem arra is, hogy megfelelően informálják (ÁSZF-ben) ügyfeleiket jogaikról, hogy elkerüljék a jogvitákat és biztosítsák a gördülékeny ügyintézést.

Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Részletesen szerepelnek benne az elállási jog szabályai? 

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom