A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf ügyvéd jog webshop

A weboldalakon található értékelések többsége félrevezető és sérti az uniós jogot az Európai Bizottság jelentése szerint

A fogyasztók védelme érdekében az interneten közzétett értékelések nagy többsége félrevezető, az ellenőrzött weboldalak 55 százaléka sérti az uniós jogot – derült ki az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok által készített és csütörtökön közzétett jelentésből (mti hír).

A jelentés az Európai Unió egészében végzett online ellenőrzési akció eredményét rögzíti, amelynek során az ellenőrök az interneten közzétett fogyasztói értékeléseket vették górcső alá.

Az Európai Bizottság által összehangolt akcióban 26 uniós tagállam, valamint Izland és Norvégia hatóságai vettek részt. Az ellenőrök 223 nagyobb webhelyet világítottak át. Azt vizsgálták, közreadnak-e a kérdéses weboldalak félrevezető fogyasztói értékeléseket.

A jelentés szerint az átvilágított online áruházak, piacterek, foglalási webhelyek, keresőprogramok és összehasonlító szolgáltatást nyújtó webhelyek csaknem kétharmada esetében vetődtek fel kétségek a közreadott értékelések megbízhatóságával kapcsolatban. A 223 vizsgált webhely közül 104 nem tájékoztatta a fogyasztókat arról, hogyan gyűjtik és dolgozzák fel a véleményeket. Csupán 84 weboldal tette elérhetővé az ilyen információkat a fogyasztók számára saját felületén, a többi oldal pedig apró betűkkel említette, többnyire a jogi feltételek között.

A webhelyek közül 118 nem közölt információt arról, hogyan lehet kiszűrni a hamis véleményeket. Ezekben az esetekben a fogyasztóknak nincs lehetőségük ellenőrizni, hogy a véleményeket olyan fogyasztók írták-e, akik ténylegesen használták a terméket vagy szolgáltatást.

A fogyasztóvédelmi hatóságok mindezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az ellenőrzött weboldalak legalább 55 százaléka sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló uniós irányelvet, amely előírja, hogy a fogyasztókat valós információkkal kell ellátni a legszélesebb körű választási lehetőség érdekében.

Az Európai Bizottság végezetül közölte: folytatni fogja a fogyasztóvédelmi együttműködési hálózattal közösen végzett munkát a sokak által látogatott internetes felületeken, és a továbbiakban is támogatni fogja a nemzeti hatóságokat abban, hogy érvényt szerezzenek a szabályoknak.