A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászg generátor

Az elektronikus kereskedelem és a szállítás jogi keretei

Az elektronikus kereskedelem mára a kereskedelem meghatározó szegmensévé vált, és számtalan webáruház biztosítja, hogy a vásárlók otthonuk kényelméből szerezzenek be különféle termékeket. A webes kereskedelem egyik kulcsfontosságú tényezője a kiszállítás, amely nemcsak logisztikai kihívást jelent, hanem jogi szempontból is kiemelt figyelmet igényel. A fogyasztóvédelemről szóló jogszabályok szigorúan szabályozzák a kiszállítással kapcsolatos kötelezettségeket, és ezeket a feltételeket a vállalkozások Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF) is meg kell határozniuk.

A Polgári Törvénykönyv és a kiszállítási kötelezettség

A 2013. évi V. törvény, vagyis a Polgári Törvénykönyv (Ptk.), egyértelműen rögzíti az adásvételi szerződésekre vonatkozó kötelezettségeket. Az eladó és a vevő kölcsönösen kötelesek teljesíteni a szerződésben foglaltakat. Az online kereskedelemben a vállalkozás ezt a kötelezettségét a kiszállítás révén teljesíti, amelynek kapcsán szigorú szabályok érvényesek.

Az eladónak kötelessége a vásárlót még a szerződés megkötése előtt tájékoztatni a kiszállítás feltételeiről, beleértve a szállítási határidőt, amely tulajdonképpen a szerződés teljesítésének végső időpontját jelenti. Ez a határidő az az időpont, amíg legkésőbb el kell juttatni a megrendelt terméket a vásárlóhoz.

A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet előírásai

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályait a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet rögzíti. A rendelet célja, hogy biztosítsa a fogyasztók megfelelő tájékoztatását minden lényeges kérdésben, különösen a fizetési feltételekről, a szállítás módjáról és a teljesítési határidőről. A rendelet 9. § d) bekezdése világosan előírja, hogy az eladónak a szerződés megkötése előtt kötelező tájékoztatnia a fogyasztót a teljesítés feltételeiről.

9. § (1) Üzlethelyiségen kívül kötött és távollévők között kötött szerződéstől eltérő szerződés esetén a vállalkozás köteles világosan és közérthető módon a fogyasztó szerződési nyilatkozatának megtétele előtt tájékoztatni a fogyasztót

d) a teljesítés feltételeiről, különösen a fizetésről, a fuvarozásról és a teljesítési határidőről, valamint a vállalkozás panaszkezelési módjáról.

Ez azt jelenti, hogy a vásárlóknak már a rendelés leadása előtt pontos információval kell rendelkezniük arról, mikor várhatják a termék kiszállítását, illetve mennyibe fog kerülni a szállítás. A vállalkozásoknak nemcsak a termékek árát, hanem a szállítási költségeket is közölniük kell a vásárlóval, mivel ezek a költségek jelentős hatással lehetnek a fogyasztói döntésre.

A szállítási határidő és a szállítási díjak

A szállítási határidő az az időpont, ameddig a vállalkozás vállalja, hogy a megrendelt terméket a vásárlóhoz juttatja. Ez a határidő egyben a szerződés teljesítésének időpontja is, amelyet a vállalkozásnak be kell tartania. Amennyiben a szállítási határidőn belül nem történik meg a termék kiszállítása, az eladó megsérti a szerződésben foglalt kötelezettségeit, és a fogyasztónak jogában áll jogi lépéseket tenni.

A szállítási költségek szintén fontos szerepet játszanak a vásárlási folyamatban. Az eladónak kötelessége tájékoztatni a vevőt a szállítási díjakról még a szerződés megkötése előtt. A fogyasztónak a termék teljes árát, beleértve a szállítási díjakat is, ismernie kell a rendelés leadása előtt, hiszen ezek a költségek a vásárlás végösszegét jelentősen befolyásolhatják.

Még mindig összeollózott ÁSZF-et használ? Biztosan friss az ÁSZF-e? Részletesen szerepelnek benne a teljesítés éa a szállítás szabályai? 

Válassza a VirtualJog nyújtotta biztonságot és kényelmet, hiszen a mi előfizetőinknek mindig friss és bírságálló az Általános Szerződési Feltételek dokumentuma!

Az ÁSZF generátor által elkészített webshop ÁSZF és webshop GDPR HTML, javascript kóddal működik, így a webáruházba való beillesztés után mindig jogkövető lesz. Végleges megoldást jelent a webshop tulajdonosok számára. Az ÁSZF fej-, illetve láblécében található linkre kattintva pedig azonnal létrehozható a PDF verzió is.

Előfizetek az ÁSZF generátorra

Az ÁSZF generátor a VirtualJog belépő terméke, így a VirtualJog funkciói csak korlátozottan érhetők el.

Amennyiben nem hagyományos webshopot üzemeltet, vagy szeretné, ha webshop szabályzatait olyan ügyvédek készítenék el, akik 10+ éve csak ezzel foglalkoznak, vagy egyszerűen csak prémium minőségre (továbbá számos ajándékra és bónuszra) vágyik, akkor legyen igazi VirtualJog tag, és rendelje meg a Webshop csomagot. Figyelem! A Webshop csomagunk már angol, német, román és szlovák nyelven is elérhető!

A prémium minőséget, a VirtualJog Webshop csomagját választom