A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

webshop ászf készítés

Őstermelőnek lehet webáruháza?

Számos kérdés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy őstermelőnek, vagy kistermelőnek lehet-e webshopja, értékesíthetnek-e terméket online az általános szabályok szerint.

A őstermelőkre vonatkozó szabályokat a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény részletezi. A jogszabály alapján a mezőgazdasági őstermelő lehet az a 16. életévét betöltött, a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szereplő természetes személy, aki saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat. A törvény 3.§ (3) bekezdése szerint a mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenységét önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként végezheti. Mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége tekintetében nem folytathat egyéni vállalkozói tevékenységet. Ez azért fontos szabály, ugyanis a webes értékesítésnek feltétele a „4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi kör megléte, ezt a követelményt az őstermelő – miután nem lehet egyéni vállalkozó – nem tudja teljesíteni, tehát őstermelőnek nem lehet webshopja.

A kistermelőkre vonatkozó szabályokat pedig a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet részletezi, mely sokkal megengedőbb, hiszen kistermelő már lehet egyéni vállalkozó, vagy jogi személy is egyben. A 2023 novemberében hatályba lépő szabályozás szerint a kistermelő a kistermelői élelmiszert a végső fogyasztónak (…) csomagküldő kereskedelem útján, a hűtést igénylő élelmiszerek kivételével (…) értékesítheti.

Csomagküldő kereskedelem és automatából történő értékesítés esetén a kistermelőnek be kell tartania az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet [a továbbiakban: 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet] 3. § (5) és (6) bekezdésében foglaltakat.

Az élelmiszer csomagküldő kereskedelem útján való értékesítése esetén az élelmiszer csomagolásának biztosítania kell a szállításhoz szükséges élelmiszer-biztonsági követelményeket, és a kistermelőnek jeleznie kell a szállító felé, hogy a csomag élelmiszert tartalmaz.