A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

webshop ászf készítés

Őstermelőnek lehet webáruháza?

Számos kérdés érkezik hozzánk azzal kapcsolatban, hogy őstermelőnek, vagy kistermelőnek lehet-e webshopja, értékesíthetnek-e terméket online az általános szabályok szerint.

A őstermelőkre vonatkozó szabályokat a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény részletezi. A jogszabály alapján a mezőgazdasági őstermelő lehet az a 16. életévét betöltött, a mezőgazdasági őstermelői nyilvántartásban szereplő természetes személy, aki saját gazdaságában őstermelői tevékenységet folytat. A törvény 3.§ (3) bekezdése szerint a mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenységét önállóan vagy őstermelők családi gazdaságának tagjaként végezheti. Mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége tekintetében nem folytathat egyéni vállalkozói tevékenységet. Ez azért fontos szabály, ugyanis a webes értékesítésnek feltétele a „4791 – Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi kör megléte, ezt a követelményt az őstermelő – miután nem lehet egyéni vállalkozó – nem tudja teljesíteni, tehát őstermelőnek nem lehet webshopja.

A kistermelőkre vonatkozó szabályokat pedig a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet részletezi, mely sokkal megengedőbb, hiszen kistermelő már lehet egyéni vállalkozó is egyben. Azonban az értékesítésre több korlátot is meghatároz a jogszabály. Kistermelő akár házhozszállításal is értékesítheti a termékeit, de csak saját maga által, és csak az adott régión belül vagy a gazdaság helyétől légvonalban számítva legfeljebb 40 km távolságon belül. Tehát webshopja lehet a kistermelőnek, de futárszolgálatot nem vehet igénybe, és csak 40 km-es távolságon belül viheti házhoz a terméket. És persze a rendelet azt is meghatázza, hogy heti, vagy éves szinten mi az a mennyiség, amelyet a kistermelő értékesíthet.