A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Ellenőrizheti a munkáltató az álláskereső Facebook oldalát?

adatvédelmi rendelet2016 novemberében tájékoztatót adott ki a NAIH a munkahelyi adatkezelések alapvető követelményeiről. A tájékoztató kitér arra is, hogy milyen feltételekkel, milyen garanciák mellett csekkolhatja le a munkáltató a jelentkezőnek a közösségi oldalakon található profiloldalát.

Ezek a követelmények az alábbiak: 
Előzetes tájékoztatást kell biztosítani a jelentkezők számára. Így például ismertetni kell a jelentkezőkkel, hogy a felvételi eljárás folyamata kiterjed arra is, hogy a munkáltató is megtekinti a jelentkező közösségi oldalon létrehozott, bárki számára nyilvános információit. Azaz a munkáltatónak tehát fel kell fednie a kiválasztási folyamat minden lényeges részét.

  • Nem fogadható el az, ha a munkáltató a korlátozottan nyilvános adatokat ismeri meg. Ilyen például az az eset, amikor az álláshirdetésre jelentkező személy tagja valamely zárt csoportnak egy közösségi oldalon belül, és ennek ismeretében a munkáltató megkér valakit, aki szintén tagja ennek a zárt csoportnak, hogy nézze meg, mit is csinál a jelentkező ezen személy a zárt csoporton belül. Ezen információk már nem teljesen nyilvánosak, ezért ezek megismerése már korlátozza a jelentkező magánszférájához való jogát.
  • Fontos továbbá az is, hogy (…) csak azok az információk ismerhetőek meg, amelyek lényegesek az álláspályázattal vagy a munkakörrel kapcsolatban. A munkaviszony létesítése szempontjából így például nem lényeges adat a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, vallásra vonatkozó adat.
  • Jogellenes az az eljárás, hogy a jelentkező profiloldalát a munkáltató lementse, tárolja vagy más számára továbbítsa.