A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Október 1-gyel változik az Infotv!

adatvédelemAhogyan a nyár közepén már megírtuk, több ponton fog változni 2015. október 1-gyel az Infotv. Az alábbiakban újra összefoglaljuk a lényeges változásokat: A jogszabály-változás:

  • kiegészíti a törvényt a kötelező szervezeti szabályozás (BCR) fogalmának meghatározásával.
  • megállapítja az adatvédelmi incidens fogalmát, és előírja az adatkezelők részére, hogy az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatban nyilvántartást vezessenek. Erről itt írtunk részletesen.
  • módosítja a közérdekű adatok megismerése iránti igényekhez kapcsolódó eljárási szabályokat, „így különösen (…) az igénylés meghosszabbításának és megtagadásának feltételeit, valamint az igény teljesítéséért megállapítható költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket”.
  • lehetővé teszi a NAIH számára, „hogy hivatalból is vizsgálatot folytasson le, akár a tudomására jutott, adatkezelési problémát vagy jogsértést valószínűsítő tények alapján, akár szúrópróbaszerű vagy adott szektorra, adatkezelési területre fókuszáló ellenőrzés formájában.”
  • egyértelművé teszi, „hogy a Hatóság hivatalból bármely esetben jogosult adatvédelmi hatósági eljárást indítani, azon esetekben azonban, amikor valószínűsíthető a személyes adatok jogellenes kezelése, és a jogellenes adatkezelés személyek széles körét érinti, vagy nagy érdeksérelmet vagy kárveszélyt idézhet elő, az eljárás megindítása kötelező”.
  • megnöveli a Hatóság által kiszabható bírság legmagasabb mértékét: 20 millió Ft-ra nő a bírság összege.
Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a [email protected], vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.]]>