A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Itt az újabb 10 milliós adatvédelmi bírság!

adatvédelmi szakértőIsmét a maximálisan kiszabható, 10 millió Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság. A többek között az erdekelne.hu weboldalt üzemeltető cég adatkezelési tájékoztatója, adatvédelmi gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül. A 10 milliós bírság kiszabására főképp az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • A cég nem adott megfelelő tájékoztatást az adatkezelés céljáról, arról, hogy az adatbázisát értékesíti. „Az adatbázis értékesítését, mint adatkezelési célt kifejezetten meg kell jelölni a hozzájárulás alapjául szolgáló tájékoztatásban, ennek hiányában az adatkezelésről szóló tájékoztatás nem felel meg az Infotv-ben előírtaknak.”
  • Nem tájékoztatták az érintetteket a jogorvoslati lehetőségek körében a Hatósághoz való fordulás lehetőségéről.
  • Nem tüntettek fel semmilyen elérhetőséget az adattovábbítás címzettjénél, mellyel megnehezítik az érintettek jogainak gyakorlását.
  • Nem tájékoztatták az érintetteket az adattovábbítással adatkezelővé váló társaságokról.
  • Nem jelölték meg pontosan, hogy kinek, milyen célból továbbítják a személyes adatokat, és nem biztosították, hogy az érintett választhasson, hogy egyáltalán kinek engedélyezi továbbítani a személyes adatait.
  • Nem vezettek nyilvántartást az adattovábbításokról.
  • Nem kezdeményeztek változtatást az adatvédelmi nyilvántartásban nyilvántartott adatokban, holott azóta megváltozott a cég székhelye, más lett a tényleges adatkezelés helye, valamint a nyilvántartásban nem tüntették fel, hogy az adatokat továbbítják, mellyel megsértették az Infotv. 68. § (7) bekezdését.
  • Az adatkezelési tájékoztatóban nem határozták meg egyértelműen az adatkezelés célját. Holott “az adatkezelési célt világosan, egyértelműen és érthetően fel kell tárni az adatalany részére, oly módon, hogy az mindenki számára érthető legyen” – Adatvédelmi Munkacsoport 3/2013. számú vélemény.
Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a [email protected], vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.]]>