A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Az új webshop-rendelet fő szabályai

14 napos elállásAhogy pár napja jeleztük, a januári üléseken fogja tárgyalni a Kormány a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályait. A rendelet – a tervezet szerint – 2014. március 15-én lép hatályba. A alábbiakban néhány fontos szabályt emelünk ki a tervezetből, mely nagy valószínűséggel elfogadásra is kerül:

  • Részletes tájékoztatási kötelezettséget ír elő a joganyag. A tájékoztatási kötelezettség kiterjed az elállás részletes feltételeire, illetve egy szabványelállási nyilatkozat átadására is, mely helyett természetesen saját nyilatkozattal is élhet elállási jogával a fogyasztó.
  • Az elállási jog 8 munkanapról 14 napra bővül. Az elállási jog gyakorlására előírt határidő attól a naptól kezdődik, amelytől a fogyasztó vagy az általa megjelölt személy a megrendelt árut átveszi.
  • A webshopnak az elállást követő 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó részére a termék árát.
  • Az tervezet megtiltja a webáruház üzemeltetőnek, hogy az általa kínált fizetési mód igénybevétele után fizetendő díjat meghaladó további díjat terheljenek a fogyasztókra.
  • A webshop köteles gondoskodni arról, hogy a fogyasztó a szerződési nyilatkozatának megtételekor kifejezetten tudomásul vegye, hogy nyilatkozata fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a nyilatkozat megtétele gomb vagy hasonló funkció aktiválásával jár, a gombot vagy a hasonló funkciót könnyen olvasható módon fizetési kötelezettséggel járó megrendelés vagy ennek megfelelő, egyértelműen megfogalmazott felirattal kell ellátni, amely jelzi, hogy a szerződési nyilatkozat megtétele a vállalkozás javára teljesítendő fizetési kötelezettséget von maga után. Ha a vállalkozás nem tett eleget e bekezdésben foglalt kötelezettségének, a fogyasztó szerződési nyilatkozatát megtámadhatja.
]]>