A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

8 millió Ft-os adatvédelmi bírság!

adatvédelmi tanácsadás8.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság egy termékbemutatókat szervező cég adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a cég adatkezelési tájékoztatója, az adatkezelése nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül (jelen összefoglalónkban csak az interneten megvalósuló jogellenes adatkezelési gyakorlatukat, illetve az ezekhez kapcsolódó megállapításokat mutatjuk be). A 8.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • Az adatkezelő nem tudta az érintettek írásbeli hozzájáruló nyilatkozatát bemutatni, amelyben a vásárlói véleményeknek a cég honlapján történő közzétételhez hozzájárultak volna.
  • Nem adtak tájékoztatást az adatkezelésről. Az érintettek nem tudták, hogy a termékbemutatókon kitöltött kérdőíveket közzéteszik az interneten. Nem volt ismert az adatkezelés célja.
  • A cég nem biztosította célonként a hozzájárulás megadását vagy éppen megtagadását. Ez a gyakorlat az információs önrendelkezési jog sérelmét eredményezi, tekintettel arra, hogy nem tesz eleget az Infotv. 4. §-ában nevesített célhoz kötött adatkezelés elvének.
  • A cég nem tett eleget az érintettek törlés iránti kérelmének, megsértve ezzel az Infotv. 17. § (2) bekezdés b) pontját.
  • Az adatvédelmi nyilvántartásba történő bejelentési kötelezettségüknek  csak részben tettek eleget.
  • Tévesen tájékoztatták a felhasználókat az adatkezeléssel kapcsolatos jogaikról rendelkező jogszabályról (az Infotv helyett Avtv.).
Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a [email protected], vagy az ajánlatkérő űrlapunkon. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.]]>