A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf webshop ügyvéd generátor jogász

Új Fogyasztóvédelmi Hatóság jön: Fokozódó ellenőrzések a webshopok számára

2025. január 1-jétől Magyarországon új kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság kezdi meg működését, amely jelentős változásokat hoz a hazai kereskedelem és fogyasztóvédelem területén. Az új szerv egyesíti a hagyományos fogyasztóvédelmi feladatokat, az élelmiszer-biztonsági felügyeletet, és bizonyos laborvizsgálatokat is átvesz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Célja, hogy erősítse a helyi gazdaságot, támogassa a magyar kereskedelmet, és megvédje a fogyasztók érdekeit.

Az új hatóság létrehozása mögött az a felismerés húzódik meg, hogy a fogyasztói szokások jelentősen megváltoztak az elmúlt években, különösen a digitális kereskedelem terjedésével. A kiskereskedelem egyre nagyobb része már online zajlik, ami új kihívásokat jelent a helyi vállalkozások számára. Ez a folyamat ráirányította a figyelmet arra, hogy az online kereskedők esetében is kiemelten fontos a fogyasztói jogok védelme, és biztosítani kell, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapjanak, valamint az áruk és szolgáltatások megfeleljenek az előírásoknak.

A webshopok számára az új hatóság megalakulása fokozott ellenőrzéseket hozhat. Az online vásárlás egyre népszerűbb, de ezzel párhuzamosan nő a fogyasztói panaszok száma is. Az új hatóság különösen figyelni fog arra, hogy az online kereskedők betartsák a fogyasztóvédelmi szabályokat, így például az átlátható árképzést, a szállítási és elállási feltételeket, valamint a garanciális kötelezettségeket. A szigorodó szabályozás célja, hogy a webshopok is megfeleljenek a magas szintű fogyasztóvédelmi elvárásoknak, biztosítva ezzel a fogyasztók érdekeinek hatékony védelmét.

Összességében az új kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak a hazai piac megerősítésére, hanem a fogyasztók jogainak szigorúbb védelmére is törekszik, különös tekintettel az online térben történő vásárlásokra. A webshopok tehát fokozott figyelemre és nagyobb fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre számíthatnak, ami hosszú távon a vásárlók biztonságát szolgálja.