Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi (GDPR) jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

adatvédelmi tanácsadás

800.000 Ft-os adatvédelmi bírság!

2018. november 8. | adatbiztonság, adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR bírság, GDPR tanácsadás, infotv, internet ügyvéd, naih, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

bírság adatvédelem800.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az Egis Gyógyszergyár adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a szervezet elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

A 800.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • “A Kötelezett jogalap nélkül kezelte a munkavállalók személyes adatait és erről nem is adott megfelelő tájékoztatást.
  •  A Kötelezett a nyilatkozatban nem nyújtott továbbá teljes körű tájékoztatást azzal, hogy
    nem jelölte meg, hogy hány kamerát üzemeltet, illetve külön-külön az egyes kamerák hol helyezkednek el, valamint, hogy pontosan mely területet figyelik meg.
  • A nyilatkozat nem tartalmazta (…), hogy az érintett munkavállalók – mintegy egymás munkavégzését is ellenőrizve – milyen célból tekinthették meg a felvételeket, illetve
    arra miért volt szükség.
  • A nyilatkozat nem tartalmazza továbbá, hogy milyen adatbiztonsági intézkedéseket tett a
    Kötelezett a felvételek tárolásával kapcsolatban.
  • A nyilatkozat nem tartalmazza megfelelően továbbá az érintetti jogokat, valamint azt, hogy az érintettek milyen jogérvényesítési eszközöket vehetnek igénybe”.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat céges adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, az adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

A jogos érdeken alapuló adatkezelés II.

2018. november 4. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR bírság, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, jogos érdek, net-jog, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, uniós adatvédelmi rendelet, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPR tanácsadásAz Európai Unió adatvédelmi rendelete a 6. cikkben szabályozza az olyan helyzeteket, amikor is az adatkezelő, illetve az adatfeldolgozó, sok esetben egy gyors helyzetre reagálva, az adatok tulajdonosának megkérdezése nélkül végez adatkezelést. Korábbi cikkünkben példákkal illusztráltuk, milyen esetben teheti meg mindezt az adatok kezelője. Természetesen a helyzet jóval bonyolultabb ennél, és számos kötelezettség terheli az adatkezelőt.

Mit kell tennie az adatkezelőnek, hogy megbizonyosodjon: jogos érdekében áll kezelni az adatokat? A 29. cikk szerinti munkacsoport 6/2014-es véleményében az alábbi folyamatokat határozta meg, mint iránymutatás. Mindenekelőtt vizsgálnia kell, hogy a GDPR 6. cikke alapján mely jogalap alkalmazható jelen helyzetben. Ezt követően mérlegelnie kell, hogy az érdek valóban jogszerű-e. A következő lépés annak vizsgálata, hogy valóban szükséges-e az adatkezelés, vagy esetleg más módon is elérhető a cél. Ezt követi annak mérlegelése, valamint dokumentálása, hogy az adatkezelő saját érdeke és az érintett érdeke között hogyan teremthető meg, vagy állítható vissza az egyensúly. Különösen hangsúlyozandó itt a dokumentálás, ugyanis GDPR-nak való megfelelés, az átláthatóság és a bizonyíthatóság alap princípiumai a Rendeletnek.

Felmerül a kérdés: mégis mit tehet az érintett, amennyiben nem egyezik bele az adatkezelésbe. Ez esetben az adatok tulajdonosának jogában áll tiltakozni, ezzel mintegy „megszüntetve” az adatkezelő és/vagy -feldolgozó adatkezelésének jogalapját.

Végül egy kivétel: különleges adatok esetében nem hivatkozhat jogos érdeken alapuló adatkezelésre az adatkezelő.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat céges adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, az adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

A jogos érdeken alapuló adatkezelés I.

2018. október 25. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPR TanácsadásA 2018. május 25. óta hatályos új, Európai Uniós adatvédelmi rendelet, vagyis a GDPR ugyan letette egy merőben új adatvédelmi irány alapjait, mégis sok tekintetben merített a korábbi adatvédelmi irányelvből.

Ilyen témakör a Rendelet által a 6. cikkben szabályozott adatkezelés jogszerűsége is. Ilyen jogszerűség többek között az adatkezelés jogos érdek alapján, mellyel kapcsolatban érdemes tisztázni néhány dolgot.

Az adatkezelő, vagy valamely harmadik fél jogos érdeke jogalapot teremthet az adatkezelésre, feltéve, hogy az érintett érdekei, alapvető jogai és szabadságai nem élveznek elsőbbséget, figyelembe véve az adatkezelővel való kapcsolata alapján az érintett észszerű elvárásait (GDPR preambulum 47.).

Vannak tehát olyan, előre nehezen meghatározható esetek, amikor az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó jogos érdeke alapján végezhet adatkezelést. Tipikusan ilyen eset, amikor az adatkezelő és az érintett között releváns és megfelelő kapcsolat áll fenn, például az érintett a kezelő ügyfele, vagy alkalmazottja, vagy például az adatok kezelése esetleges csalások megelőzése végett szükséges.

A kérdéskörrel természetesen többször foglalkozott a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A témában talán legérdekesebb állásfoglalásnak tekinthető a kamerarendszerek által rögzített felvételek, mint adatok kérdésköre. A NAIH álláspontja szerint az ilyen adatok is sok esetben tekinthetőek jogos érdeken alapuló adatkezelésnek.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat céges adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, az adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Fel kell tüntetni a könyvelőt az adatvédelmi szabályzatban?

2018. október 23. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

ügyvéd, gdpr tanácsadásKérdés érkezett a NAIH-hoz azzal kapcsolatban, hogy a GDPR alapján mikor elégséges az adatkezelőknek a GDPR 13.-15. cikkeiben előírt kötelezettségek teljesítése során csupán a címzettek kategóriát (és nem a konkrét címzetteket) közölni az érintettekkel. Összefoglaltuk a lényeget:

“Általánosságban elmondható, hogy amennyiben egy adott tevékenyéget végző címzettből csupán néhány van, akiknek a személye konkrétan meghatározható, abban az esetben szükséges a címzettek megnevezése és nem elegendő a címzettek kategóriáiról való tájékoztatás. Ha tehát – az kérdést feltevő által említett példánál maradva – az adatkezelő részére a könyvelést egy cég végzi, és részére továbbítanak személyes adatokat, úgy szükséges a könyvelő cég megnevezése.”

“Akkor lehet elegendő a címzettek kategóriáról való tájékoztatás, ha az adott címzetti kör jelentős, és az ő kilétükről való tájékoztatás rontaná a tájékoztató átláthatóságát, közérthetőségét, világosságát, megsértve ezzel az átlátható tájékoztatás követelményét. Ilyen lehet például, amikor egy utazási iroda – amely számos különböző úticélra szervez utazásokat – nem sorolja fel tételesen, hogy mely szállodáknak továbbítja az érintettek személyes adatait, mivel helyszínenként és időpontonként eltérő lehet, hogy hol biztosítja ügyfelei elszállásolását.”

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat céges adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, az adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Az adatvédelmi bírságokra vonatkozó általános feltételek

2018. szeptember 23. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, internetjog, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr2018. május 25. óta az Európai Unió adatvédelmi szabályozása egy tőről fakad. Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679. rendeletének célja, hogy az Unió tagállamainak eddig meglehetősen különböző adatvédelmi szabályait közös nevezőre hozza. A rendeleti forma lehetőséget ad arra, hogy a GDPR-ban meghatározottak közvetlen formában érvényesíthetőek legyenek a tagországokban.

Az mégsem lenne életszerű, hogy az adatvédelmi rendelet a konkrét eljárási szabályokat is meghatározza, hiszen a tagállamok közigazgatási rendszerei sok esetben alapjaiban különböznek egymástól. Ilyen esetekben a GDPR általános elveket, feltételeket határoz meg, amiket az adatvédelmi (közigazgatási) eljárás során kötelesek figyelembe venni a tagország alkalmazó szervei.

Hasonlóképp járt el az adatvédelmi bírságok terén is jogalkotó a rendelet megalkotásakor. Konkrétan ugyan nem szabályozza a kiszabott bírság mértékét, azonban egy olyan keretrendszert, illetve szempontrendszert határoz meg, amit a bírságot kiszabó hatóság köteles figyelembe venni. A szankciókra vonatkozóan az adatvédelmi rendelet „csupán” azt határozza meg, hogy a hatóság milyen körülmények figyelembevételével szabja ki a bírságot, illetve milyen mértékű legyen a bírság.

Ilyen szempontok például a jogsértés jellege, időtartama, a szándékos vagy gondatlan jellege, a jogsértő által elkövetett korábbi, releváns jogsértések (priusz), az adatok kategóriái stb. A teljes felsorolást a GDPR 83. cikk (2) bekezdése tartalmazza.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Elszámolhatóság, avagy a GDPR alapelve

2018. szeptember 2. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr ügyvéd tanácsadásAz Európai Unió Adatvédelmi Rendelete számos alapelvvel operál, melyek a jogszabály, és így az adatvédelmi szakma egészére hatással bírnak. Ilyen alapelv az elszámolhatóság, mely ugyancsak kétszer szerepel a rendeletben, mégis gyakorlatilag minden rendelkezésére hatással van. De mit is takar az „elszámolhatóság” szó?

Az elszámolhatóság értelmében a GDPR fókuszának közepébe az adatkezelőt helyezi. Tekintve, hogy a Rendelet maga nem képes – és nem is célja – minden eshetőséget lefedni, így az adatok kezelőjének mozgástere meglehetősen nagy. Amit viszont egyértelműen kiköt az Rendelet, az az, hogy az adatkezelőnek minden pillanatban pontosan bizonyítania kell tudni a kezelés jogalapját, tehát minden pillanatban elszámolhatónak kell lennie.

Az elszámolhatóság elvét a GDPR 5. cikkének (2) bekezdése határozza meg. E szerint az adatkezelő felelős a Rendeletben foglaltnak való megfelelésért, továbbá képesnek kell lennie e megfelelés igazolására („elszámoltathatóság”). Az alapelv jelentését tovább bővíti a Rendelet a 24. cikkben, ahol is a következőket írja: az adatkezelő az adatkezelés jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajt végre annak biztosítása és bizonyítása céljából, hogy a személyes adatok kezelése e rendelettel összhangban történik. Ezeket az intézkedéseket az adatkezelő felülvizsgálja és szükség esetén naprakésszé teszi.

Az elszámolhatóság alapelve elsőre bonyolultnak tűnő leírásai a GDPR-ban tulajdonképpen végsősoron mind egy irányba mutatnak: felhívják az adatkezelő figyelmét, hogy a jogokkal együtt hatalmas kötelezettség terheli, melynek értelmében mindig tudnia kell bizonyítani minden „adat” kezelésének jogalapját, milyenségét, stb. Ezeknek pedig az alapja a megfelelő dokumentálás, a folyamatos felülvizsgálat, és a dokumentáció hosszútávú megőrzése.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Jogszerű adatkezelés II.

2018. július 20. | adatbiztonság, adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, net-jog, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, weboldal adatvédelem, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPR, DPOA GDPR 6. cikke részletesen meghatározza, hogy az adatkezelő és/ vagy adatfeldolgozó milyen jogalappal kezelheti az érintett adatait. Természetesen az első, és a GDPR hatályba lépéséig egyben leggyakoribb a cikk első részében körbejárt hozzájárulás, mellyel az érintett a felhatalmazásban meghatározottak szerint, de bármikor visszavonhatóan járul hozzá adatainak kezeléséhez.

Nem véletlen, hogy a vállalkozások legtöbbször hozzájárulást kérnek az érintettől – először is, ezt a formát a legegyszerűbb bizonyítani, illetve így az ügyfél is tisztában lesz, hogy milyen adatait, ki és mire használja, használhatja. A GDPR 6. cikkében meghatározottak a hozzájáruláson kívül olyan eseti helyzetek, melyek már jóval nehezebben bizonyíthatóak, illetve adott esetben az érintett sem lesz tisztában adatainak kezelésével, és annak határaival.

Jogszerű az adatkezelés a Rendelet alapján, amennyiben az alábbiak valamelyike teljesül:

  1. az adatkezelés olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, amelyben az érintett az egyik fél, vagy az a szerződés megkötését megelőzően az érintett kérésére történő lépések megtételéhez szükséges (pl. webshopban történő regisztráció),
  2. az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez (pl. számlázás, pénzmosás megelőzése stb.) szükséges,
  3. az adatkezelés az érintett vagy egy másik természetes személy létfontosságú érdekeinek védelme miatt szükséges
  4. az adatkezelés közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges
  5. az adatkezelés az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges (pl. kamerás megfigyelés), kivéve, ha ezen érdekekkel szemben elsőbbséget élveznek az érintett olyan érdekei vagy alapvető jogai és szabadságai, amelyek személyes adatok védelmét teszik szükségessé, különösen, ha az érintett gyermek.

Készüljön fel a GDPR-re! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! Valódi ügyvédek sokéves tapasztalattal.

A webshopok és a GDPR (2. rész)

2018. március 3. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPR ügyvédKomoly kihívás lesz a webáruházaknak a május 25-től alkalmazandó Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) rendelkezéseinek való megfelelés, főleg azzal a ténnyel, hogy közel 300-szorosára növekszik ezután a kiszabható maximális adatvédelmi bírság tétele. 9 pontban foglaltuk össze a webshopok tennivalóit, fő feladatait a GDPR-ral kapcsolatban. 2. rész:

5. ADATFELDOLGOZÓI SZERZŐDÉSEK KÖTÉSE

Ha eddig nem, most itt az ideje, hogy szerződésben szabályozza a webáruház a vele kapcsolatban álló adatfeldolgozók (tárhely-szolgáltató, futár, könyvelő stb.) adatvédelemmel kapcsolatos feladatait. Az adatfeldolgozói szerződésnek tartalmaznia kell az adatkezelés tárgyát, időtartamát, jellegét és célját, a személyes adatok típusát, az érintettek kategóriáit, valamint a felek kötelezettségeit és jogait.

A webáruház az adatfeldolgozó tevékenységéért felelősséggel tartozik: ha az adatkezelést a webshop nevében más végzi, a webshop kizárólag olyan adatfeldolgozókat vehet igénybe, akik vagy amelyek megfelelő garanciákat nyújtanak az adatkezelés a rendelet követelményeinek való megfelelését és az érintettek jogainak védelmét biztosító, megfelelő technikai és szervezési intézkedések végrehajtására.

6. NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSE

A rendelet értelmében az adatkezelő és adatfeldolgozó és – ha van ilyen – a webshop/adatfeldolgozó képviselője a felelősségébe tartozóan végzett adatkezelési tevékenységekről nyilvántartást vezet. A nyilvántartás-vezetési kötelezettségek nem vonatkoznak a 250 főnél kevesebb személyt foglalkoztató vállalkozásra vagy szervezetre, kivéve,
• ha az általa végzett adatkezelés az érintettek jogaira és szabadságaira nézve valószínűsíthetően kockázattal jár,
• ha az adatkezelés nem alkalmi jellegű, vagy
• ha az adatkezelés kiterjed a személyes adatok különleges kategóriáinak vagy büntetőjogi felelősség megállapítására vonatkozó határozatokra és bűncselekményekre vonatkozó személyes adatoknak a kezelésére.
Egy webshop esetén nem alkalmi jellegű az adatkezelés, így kötelező lesz minden webáruház számára jövőben nyilvántartást vezetni, a rendeletben meghatározott adatokkal, felépítéssel.

7. ADATBIZTONSÁG

A GDPR előírja, hogy a webshopnak és az adatfeldolgozónak is – a tudomány és technológia állása és a megvalósítás költségei, továbbá az adatkezelés jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével – megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket kell végrehajtania annak érdekében, hogy a kockázat mértékének megfelelő szintű adatbiztonságot garantálja. Ennek megfelelően szükséges a webáruházak informatikai, adatbiztonsági rendszerének felülvizsgálata, és annak folyamatos fejlesztése.

8. GYORS INTÉZKEDÉS

A webshopnak indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül kell tájékoztatnia az érintettet a jogai érvényesítésével kapcsolatos intézkedésekről.

Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható.

Ha a webshop nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be az adatvédelmi hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

9. ADATKEZELÉS A WEBSHOPOT ÜZEMELTETŐ CÉGEN BELÜL

Megfelelve a beépített adatvédelem (privacy by design) követelményének, nem csak formálisan, hanem belső folyamataikban is meg kell felelniük a webshopoknak a GDPR előírásainak. Ennek keretében szükséges a belső adatvédelmi szabályzatok elkészítése. Szükséges rögzíteni az egyes rendszerekhez, nyilvántartásokhoz való jogosultságok, feladatok kezelését, az adatbiztonsági követelményeket, illetve az ennek való megfelelést, továbbá az adatvédelmi incidensek kezelésének szabályait, folyamatát.

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-nAjánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! A fejlesztési teendőkben is segítünk.

A webshopok és a GDPR (1. rész)

2018. február 17. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, DPO, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPRKomoly kihívás lesz a webáruházaknak a május 25-től alkalmazandó Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) rendelkezéseinek való megfelelés, főleg azzal a ténnyel, hogy közel 300-szorosára növekszik ezután a kiszabható maximális adatvédelmi bírság tétele. 9 pontban foglaltuk össze a webshopok tennivalóit, fő feladatait a GDPR-ral kapcsolatban. 1. rész (az első négy pont):

1. ADATVÉDELMI TISZTVISELŐ KINEVEZÉSE

A GDPR szerint a webshop és az adatfeldolgozó adatvédelmi tisztviselőt jelöl ki minden olyan esetben (…) ha a webshop vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei olyan adatkezelési műveleteket foglalnak magukban, amelyek jellegüknél, hatókörüknél és/vagy céljaiknál fogva az érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését teszik szükségessé. Az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK irányelvének 29-es cikke alapján létrehozott adatvédelmi munkacsoport az adatvédelmi tisztségviselő intézményével kapcsolatban kiadott iránymutatásában megemlíti azon cégeket is, amelyek viselkedésalapú reklámokat alkalmaznak. Ma az esetek nagy százalékában ebbe a körbe esik valamennyi webáruház. Tehát a webáruházak többségének gondoskodnia kell adatvédelmi tisztviselő kijelöléséről. Az adatvédelmi tisztviselő lehet az adott webshopot üzemeltető cég alkalmazottja, vagy az adatfeldolgozó munkavállalója, továbbá a feladatot el lehet látni szolgáltatási szerződés keretében is, pl. megbízni ügyvédet, adatvédelmi szakértőt. Az adatvédelmi tisztviselő – többek között – tájékoztat és szakmai tanácsot ad a webshop, továbbá az adatkezelést végző alkalmazottak részére a kötelezettségeikkel kapcsolatban, ellenőrzi az adatvédelmi rendelkezéseknek, továbbá a webshop vagy az adatfeldolgozó személyes adatok védelmével kapcsolatos belső szabályainak való megfelelést, ideértve a feladatkörök kijelölését, az adatkezelési műveletekben vevő személyzet tudatosság-növelését és képzését, valamint a kapcsolódó auditokat is.

2. ADATVÉDELMI INCIDENS KEZELÉSE

Az adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

Az adatvédelmi incidens fizikai, vagyoni vagy nem vagyoni károkat okozhat a természetes személyeknek, többek között a személyes adataik feletti rendelkezés elvesztését vagy a jogaik korlátozását, a hátrányos megkülönböztetést, a személyazonosság-lopást vagy a személyazonossággal való visszaélést, a pénzügyi veszteséget, az álnevesítés engedély nélküli feloldását, a jó hírnév sérelmét, a szakmai titoktartási kötelezettség által védett személyes adatok bizalmas jellegének sérülését, illetve a szóban forgó természetes személyeket sújtó egyéb jelentős gazdasági vagy szociális hátrányt.

Az adatvédelmi incidenst a webshopnak indokolatlan késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, be kell jelentenie az adatvédelmi hatóságnak (egy erre szolgáló ún. adatvédelmi incidens jegyzőkönyv minta segítségével, melynek tartalmát pontosan meghatározza a GDPR), kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés nem történik meg 72 órán belül, mellékelni kell hozzá a késedelem igazolására szolgáló indokokat is. Az adatfeldolgozónak is feladata, hogy az adatvédelmi incidenst, az arról való tudomásszerzését követően indokolatlan késedelem nélkül bejelentse a webáruháznak. Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, a webshop indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja a vásárlókat az adatvédelmi incidensről (erre is ki kell dolgoznia a webáruháznak a megfelelő nyilatkozatot).

3. BIZONYÍTÁSI TEHER

Május 25-étől, amennyiben az adatkezelés az érintett hozzájárulásán alapul, a webshopnak kell tudni bizonyítania, hogy az adatkezelési művelethez az érintett, a vásárló hozzájárult. Garanciákkal szükséges biztosítani azt, hogy az érintett tisztában legyen azzal a ténnyel, hogy hozzájárulását adta, valamint azzal, hogy ezt milyen mértékben tette. A webshop előre megfogalmazott hozzájárulási nyilatkozatról kell, hogy gondoskodjon, amelyet érthető és könnyen hozzáférhető formában kell a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A nyilatkozat nyelvezetének világosnak és egyszerűnek kell lennie, és nem tartalmazhat tisztességtelen feltételeket. Ahhoz, hogy a hozzájárulás tájékoztatáson alapulónak minősüljön, az érintettnek legalább tisztában kell lennie a webshopot üzemeltető kilétével és a személyes adatok kezelésének céljával. A hozzájárulás megadása nem tekinthető önkéntesnek, ha az érintett nem rendelkezik valós vagy szabad választási lehetőséggel (külön hozzájárulás a regisztrációhoz, külön a hírlevél-küldéshez, külön a profilalkotáshoz, cookie-kezeléshez), és nem áll módjában a hozzájárulás anélküli megtagadása vagy visszavonása, hogy ez kárára válna.

4. ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓK FRISSÍTÉSE

Valamennyi webshopnak frissítenie kell (vagy akár újat készíteni) az adatkezelési tájékoztatóját. Az adatkezelésről szóló tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva kell nyújtani, elkülönítve az ÁSZF-től! Az információkat írásban (akár elektronikusan) kell megadni.

Az adatkezelési tájékoztatónak tartalmaznia kell az alábbiakat:

• a webshopot üzemeltetőt és elérhetőségeit;
• az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségeit, ha van ilyen;
• a személyes adatok tervezett kezelésének célja, az adatkezelés jogalapját, a webshop vagy harmadik fél jogos érdekei;
• a személyes adatok címzettjeit, ha van ilyen;
• adott esetben annak tényét, hogy a webshop harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére kívánja továbbítani a személyes adatokat (…)

(a cikket hamarosan folytatjuk a 2. résszel)

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-nAjánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! A fejlesztési teendőkben is segítünk.

Az adatvédelmi nyilvántartás a GDPR-ban

2018. január 20. | adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, internetjog, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog

gdpr tanácsadásAz Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 30. cikke szerint minden adatkezelő és – ha van ilyen – az adatkezelő képviselője a felelősségébe tartozóan végzett adatkezelési tevékenységekről nyilvántartást vezet.

A nyilvántartás-vezetési kötelezettségek nem vonatkoznak a 250 főnél kevesebb személyt foglalkoztató vállalkozásra vagy szervezetre, kivéve,

  • ha az általa végzett adatkezelés az érintettek jogaira és szabadságaira nézve valószínűsíthetően kockázattal jár,
  • ha az adatkezelés nem alkalmi jellegű, vagy
  • ha az adatkezelés kiterjed a személyes adatok különleges kategóriáinak vagy büntetőjogi felelősség megállapítására vonatkozó határozatokra és bűncselekményekre vonatkozó személyes adatoknak a kezelésére.

A nyilvántartásnak számos adatot kell tartalmaznia, melyet a rendelet részletesen felsorol.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv) jogharmonizációs célú módosításáról szóló előterjesztésről itt>>> írtunk.

A rendelet főbb rendelkezéseit  – főleg a nagyobb változásokra koncentrálva – az alábbiakban foglaltuk össze: letöltés>>>.

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu a infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

7 éves tapasztalat, 700 elkészített ászf és adatvédelmi szabályzat, körülbelül 500 webshopjogi audit, számos GDPR audit, 0 Ft bírság

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (48), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (5), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (24), AB határozat (2), adatbiztonság (8), adatkezelés (111), adatkezelési tájékoztató (133), adatvédelem (171), adatvédelmi angolul (29), adatvédelmi bejelentés (63), adatvédelmi incidens (24), adatvédelmi nyilatkozat (124), adatvédelmi nyilatkozat minta (49), adatvédelmi rendelet (59), adatvédelmi szabályzat (146), adatvédelmi szabályzat készítés (148), adatvédelmi szakértő (160), adatvédelmi tájékoztató (140), adatvédelmi tanácsadás (154), adatvédelmi tisztviselő (29), adatvédelmi törvény (87), általános szerződési feltételek (80), angol ÁSZF (44), ászf (163), ászf készítés (168), ászf minta (98), audit (51), bírság (55), bírsággarancia (80), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), DPO (13), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (59), elektronikus megfigyelés (3), EURO 2016 (1), Facebook jog (5), felmondási jog (5), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (58), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (108), fogyasztóvédelem (128), garancia (35), GDPR (30), GDPR bírság (3), GDPR nyilvántartás (9), GDPR tanácsadás (26), geo blocking (1), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (39), ingyen ászf (8), internet ügyvéd (58), internet-jogtanácsos (40), internetcenzúra (5), internetjog (70), jogos érdek (1), jogtanácsos (38), jótállás (16), kamera (10), kamerás adatvédelem (14), kamerás megfigyelés (12), karácsony (8), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (45), net-jog (70), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (7), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (5), távollévők között kötött szerződés (104), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (146), ügyvéd (143), ügyvédi iroda (123), új ptk (17), uniós adatvédelmi rendelet (6), vagyonvédelmi kamera (3), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (76), webáruház ászf (97), webáruház védelem (81), webjog (105), weboldal adatvédelem (84), webshop (143), webshop adatvédelem (56), webshop adózás (2), webshop ászf (133), webshop audit (124), webshop elállási jog (42), webshop jog (221), webshop jogi feltételei (171), webshop jogi háttere (137), webshop könyvelés (2), webshop ptk (33), webshop számlázás (2), webshopjogász (61), WebshopÜgyvéd (40),