Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi (GDPR) jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

ügyvéd

18 milliós adatvédelmi bírság!

2017. december 10. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, elektronikus megfigyelés, GDPR, kamera, kamerás adatvédelem, kamerás megfigyelés, net-jog, ügyvéd, ügyvédi iroda, vagyonvédelmi kamera

adatvédelmi tanácsadás18.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az OMV Hungária Kft. adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a szervezet elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 18.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • “A Hatóság álláspontja és jogértelmezése a szerint a fizető vendégek hangjának vagyonvédelmi célból történő rögzítése nem feleltethető meg az Infotv. 4. § (2) bekezdésében lefektetett szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • A hang rögzítése szinte “minden esetben felesleges és így az elérendő céllal arányban nem álló adatkezelést eredményez és túlságosan nagy beavatkozás a magánszférába.”
  • “A Hatóság álláspontja szerint a vagyonvédelmi szempontokon túl a munkavállalók személyiségi jogainak korlátozása szempontjából sem feleltethető meg a hangrögzítési gyakorlat a szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • “A Kötelezett a Hatóság korábbi felszólításai ellenére sem csökkentette a videofelvételek tárolási időtartamát az Szvtv. 31. § (2) bekezdésében meghatározott három munkanapos időtartamra”.
  • “A Kötelezett a fentiekben kifejtettek miatt megsértette az Infotv. 4. § (2) bekezdésében foglaltakat az adatkezelés szükséges ideig tartó követelményével kapcsolatban, mivel a felvételeket kellő jogalap nélkül, a vonatkozó szektorális normák (Szvtv., Hpt.) előírásainak is ellentmondva, túl hosszú ideig kezelte, illetve kezeli jelenleg is.”
  • “A Hatóság a bírság kiszabása során figyelembe vette az ügy összes körülményeit, így különösen az érintettek számát, a jogsértés súlyát és a jogsértés ismétlődő jellegét.”

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk>>>, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az ajánlatkérő űrlapunkon>>>. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával 2018-ban is!

Webshopok jogi kockázatai

2016. június 5. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, bírsággarancia, fogyasztó, fogyasztóvédelem, garancia, internet ügyvéd, internet-jogtanácsos, jogtanácsos, naih, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webáruház ászf, webáruház védelem, webjog, webshop, webshop adatvédelem, webshop ászf, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

adatvédelmi szakértőAz alábbiakban összefoglaljuk, hogy a webáruházak milyen jogi hátrányokra számíthatnak, amennyiben nem jogszerű a tevékenységük. Főleg a lehetséges bírságokra koncentrálunk.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 47/C. § (1) bekezdése szerint a fogyasztóvédelmi előírások megszegése esetén a bírság összege 15 ezer forinttól (…) 500 ezer forintig, illetve a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, az Szt. hatálya alá nem tartozó vállalkozás esetén 5 millió forintig terjedhet.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról 2011. évi CXII. törvény 61. § (1) bekezdése szerint, amennyiben a webshopnak jogsértő az adatkezelése, úgy a hatósági eljárásban hozott határozatában a NAIH
a) megállapíthatja a személyes adatok jogellenes kezelésének vagy feldolgozásának tényét,
b) elrendelheti a valóságnak nem megfelelő személyes adat helyesbítését,
c) elrendelheti a jogellenesen kezelt vagy feldolgozott személyes adatok zárolását, törlését vagy megsemmisítését,
d) megtilthatja a személyes adatok jogellenes kezelését vagy feldolgozását,
e) megtilthatja a személyes adatok külföldre történő továbbítását vagy átadását,
f) elrendelheti az érintett tájékoztatását, ha azt az adatkezelő jogellenesen tagadta meg, valamint
g) bírságot szabhat ki, melynek mértéke 100 ezertől 20 millió forintig terjedhet.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról  szóló 2008. évi XLVII. törvény 17. §-a szerint szintén 15 ezer forinttól (…) 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki a fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Net-jog = Etikus szolgáltatás, adatvédelmi, internetjogi és ügyvédi tanácsadás bírsággaranciával. Kérje ingyenes árajánlatunkat ajánlatkérő űrlapunkon, a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken>>>.

Net-jog interjú

2015. szeptember 19. | adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, net-jog, törvényes webshop, ügyvéd, webshop jog

Net-jogA Net-jog.hu 4 éves jubileuma alkalmából interjút adtunk a Motiválódok.hu magazinnak.

Íme egy részlet: “Úgy érzékeltem, hogy az internetjog egy nagyon új, és egyelőre gyakran változó jogterület. Ráadásul az alapszakmám – programozó – miatt megvolt az informatika iránti érdeklődésem.

A jog és az informatika nagyon izgalmas találkozása igazi kihívást jelent. Ennek okán alapítottam meg a Net-jog.hu-t, melynek munkájában már három ügyvédi iroda és kifejezetten a weboldalak könyvelésére specializálódott könyvelő iroda is részt vesz.”

A Motiválódok.hu a Net-jog alapítóját, dr. Krausz Miklóst kérdezte. Tovább az interjúhoz.

Féltucat jogszabály változott idén

2014. november 3. | 14 napos elállási jog, 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet, 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet, 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet, adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, elállási jog, fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés, fogyasztóvédelem, internetjog, sérelemdíj, szavatosság, távollévők között kötött szerződés, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webáruház ászf, webshop, webshop ászf, webshop audit, webshop elállási jog, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshop ptk

webshop ászf1. 2014. január 1-gyel módosult az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény. 

A jogszabály 4. §-a bővült az alábbi kiegészítéssel: “A szolgáltató köteles elektronikus úton közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon közzétenni a szolgáltató részére a tárhelyet biztosító szolgáltató székhelyét, telephelyét, az elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét, kivéve, ha a szolgáltató részére nyújtott tárhely-szolgáltatás jellegéből adódóan ezek az adatok egyébként is megismerhetőek.”

2. Az új Ptk hatályba lépésével (2014. március 15.) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény is módosult, méghozzá a sérelemdíjra vonatkozó rendelkezésekkel.

3. 2014. március 15-én lépett hatályba a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről, azaz az új Ptk, ami egy új fejezettel egészült ki, melynek címe: Az elektronikus úton történő szerződéskötés különös szabályai.

4. Május 15-én lépett hatályba a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet.

A rendelet főbb szabályai: A fogyasztó kötelessége a szerződés megkötésének bizonyítása (számlával, vagy akár csak nyugtával). A vállalkozás a fogyasztó nála bejelentett szavatossági vagy jótállási igényéről jegyzőkönyvet köteles felvenni. A vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb 15 napon belül elvégezze.

5. 2014.02.27-én jelent meg, és 2014. június 13-án lépett hatályba a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól a Kormány 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelete, mely alapvető változásokat hozott a webáruházak életébe.

A rendelet főbb szabályai: Az elállási jog 8 munkanapról 14 napra bővült. Ha a webshop elmulasztja a tájékoztatást az elállási jogról, akkor a 14 napos elállási határidő 12 hónappal meghosszabbodik. A webshopnak az elállást követő 14 napon belül vissza kell térítenie a fogyasztó részére a termék árát. A fogyasztó az elállási jog gyakorlásának napjától számított 14 napon belül köteles visszaküldeni, vagy átadni a terméket a webshopnak.

6. Szeptember 15-én lépett hatályba a 97/2014. (III. 25.) Korm. rendelet.

Módosította a Kormány az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendeletet. A Kormány 97/2014. (III. 25.) Korm. rendeletének mellékletében felsorolásra került azoknak a termékeknek a köre, melyekre 1 éves jótállást kötelező vállalni. 

Frissítse ÁSZF-ét az új jogszabályoknak megfelelően! Kérjen árajánlatot most az ÁSZF upgrade 2014. sablon-csomagunkra, vagy keresse fel a Net-jog ügyvédeket! Net-jog = tanácsadás bírsággaranciával.

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu az infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

7 éves tapasztalat, 700 elkészített ászf és adatvédelmi szabályzat, körülbelül 500 webshopjogi audit, számos GDPR audit, 0 Ft bírság

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (49), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (6), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (24), AB határozat (2), adatbiztonság (10), adatkezelés (116), adatkezelési tájékoztató (136), adatvédelem (177), adatvédelmi angolul (31), adatvédelmi bejelentés (63), adatvédelmi incidens (24), adatvédelmi nyilatkozat (127), adatvédelmi nyilatkozat minta (50), adatvédelmi rendelet (64), adatvédelmi szabályzat (151), adatvédelmi szabályzat készítés (153), adatvédelmi szakértő (167), adatvédelmi tájékoztató (144), adatvédelmi tanácsadás (161), adatvédelmi tisztviselő (36), adatvédelmi törvény (87), általános szerződési feltételek (83), angol ÁSZF (48), ászf (167), ászf készítés (173), ászf minta (101), audit (51), bírság (55), bírsággarancia (81), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), DPO (16), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (61), elektronikus megfigyelés (3), EURO 2016 (1), Facebook jog (5), felmondási jog (5), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (61), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (111), fogyasztóvédelem (131), garancia (35), GDPR (36), GDPR bírság (4), GDPR felkészítés (10), GDPR jogi tanácsadás (10), GDPR megfeleltetés (9), GDPR nyilvántartás (10), GDPR szaktanácsadás (11), GDPR tanácsadás (33), GDPR ügyvéd (6), geo blocking (1), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (39), ingyen ászf (8), internet ügyvéd (62), internet-jogtanácsos (40), internetcenzúra (5), internetjog (73), jogos érdek (1), jogtanácsos (38), jótállás (16), kamera (10), kamerás adatvédelem (14), kamerás megfigyelés (12), karácsony (9), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (46), net-jog (74), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (8), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (5), távollévők között kötött szerződés (106), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (150), ügyvéd (153), ügyvédi iroda (132), új ptk (17), uniós adatvédelmi rendelet (6), vagyonvédelmi kamera (3), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (81), webáruház ászf (101), webáruház védelem (81), webjog (112), weboldal adatvédelem (87), webshop (146), webshop adatvédelem (60), webshop adózás (2), webshop ászf (137), webshop audit (127), webshop elállási jog (44), webshop jog (226), webshop jogi feltételei (176), webshop jogi háttere (142), webshop könyvelés (2), webshop ptk (33), webshop számlázás (2), webshopjogász (72), WebshopÜgyvéd (51),