Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Pert nyert a Facebook

2016. június 30. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, Facebook jog

adatvédelmi szakértőElveszítette a Facebook ellen indított pert a belga adatvédelmi hatóság, amely azt akarta kikényszeríteni, hogy az amerikai közösségi oldal ne követhesse nyomon a Facebookon nem regisztrált, de a közösségi oldalakra látogató belga felhasználók online tevékenységét.

A brüsszeli fellebbviteli bíróság azon az alapon utasította el a keresetet, miszerint a testületnek nincsen joghatósága a Facebook felett, amelynek európai székhelye Írország fővárosában, Dublinban található.

Ez jelentős győzelem az amerikai óriáscég számára, amely a per során végig kitartott amellett, hogy kizárólag az ír adatvédelmi biztos ítélkezhet felette.

A belga adatvédelmi szabályozó hatóság egy évvel ezelőtt idézte bíróság elé a Facebookot, amelyet azzal vádolt, hogy az Európai Unió adatvédelmi előírásait figyelmen kívül hagyva követte Facebook-fiókkal nem rendelkező felhasználók online tevékenységét azok beleegyezése nélkül.

A bíróság első fokon helyt adott a belga hatóság keresetének, és arra kötelezte a közösségi oldalt, hogy hagyjon fel eddigi gyakorlatával vagy napi 250 ezer eurós bírságra kötelezik. A Facebook fellebbezett az ítélet ellen és közölte, a másodfokú bírósági határozat megszületéséig betartja az ítéletet, és leállítja az úgynevezett “datr” cookie követő mechanizmusát, amely beépül a felhasználók keresőibe, amikor meglátogatnak egy Facebook-oldalt vagy más honlapokon a Facebook lájk gombra kattintanak.

forrás: MTI

Félperces: webshop jog

2016. június 27. | adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, ászf minta, bírsággarancia, internet ügyvéd, internet-jogtanácsos, net-jog, törvényes webshop, ügyvéd, webáruház adatvédelem, webáruház ászf, webáruház védelem, webjog, webshop, webshop adatvédelem, webshop ászf, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

ászf webshopKérdés: Webáruházat tényleg csak kereskedelmi végzettséggel lehet üzemeltetni. Ez komoly?

Válasz: Nem, ez az információ téves. Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet 1.§ (6) bekezdése alapján a rendeletben felsorolt előírások nem vonatkoznak a csomagküldő kereskedelmet folytató személyekre. Azaz nem szükséges szakképzettség a webshop működtetéséhez.

Webáruház indításának feltételeire kíváncsi? Webshopot szeretne indítani, de nem érti a jogi tennivalókat? Szeretné egyben letudni a webshop jogi szabályozását? Készíttesse el ÁSZF-ét és adatkezelési tájékoztatóját a jogszabályoknak megfelelően! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére, vagy keresse fel a Net-jog ügyvédeket! Net-jog = tanácsadás bírsággaranciával.

Infografika az adatvédelmi rendeletről

2016. június 20. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

Az új EU-s általános adatvédelmi rendelet 2016. május 24-én lépett hatályba és 2018. május 25-től kell alkalmazni szerte az Unió tagállamaiban. Az Európai Unió Tanácsa ezzel az infografikával szeretné összefoglalni a rendelet lényegét:adatvédelmi szakértő

Fogyasztói percek 2.

2016. június 13. | 14 napos elállási jog, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, ászf minta, elállási jog, EURO 2016, Foci EB, fogyasztó, fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés, fogyasztóvédelem, garancia, internet-jogtanácsos, távollévők között kötött szerződés, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház ászf, webjog, webshop, webshop ászf, webshop audit, webshop elállási jog, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

ászf webshopKérdés: Egy weboldalon keresztül foglaltam jegyet az Ausztria-Magyarország EB meccsre. Sajnos betegség miatt nem tudok elmenni megnézni az összecsapást. Élhetek az elállási jogommal?

Válasz: Nem. A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) bekezdése l) pontja szerint (…) nem illeti meg a fogyasztót az elállási jog (…) szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy határidőt kötöttek ki.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére, vagy keresse fel a Net-jog ügyvédeket! Net-jog = tanácsadás bírsággaranciával

Webshopok jogi kockázatai

2016. június 5. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, bírsággarancia, fogyasztó, fogyasztóvédelem, garancia, internet ügyvéd, internet-jogtanácsos, jogtanácsos, naih, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webáruház ászf, webáruház védelem, webjog, webshop, webshop adatvédelem, webshop ászf, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

adatvédelmi szakértőAz alábbiakban összefoglaljuk, hogy a webáruházak milyen jogi hátrányokra számíthatnak, amennyiben nem jogszerű a tevékenységük. Főleg a lehetséges bírságokra koncentrálunk.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 47/C. § (1) bekezdése szerint a fogyasztóvédelmi előírások megszegése esetén a bírság összege 15 ezer forinttól (…) 500 ezer forintig, illetve a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, az Szt. hatálya alá nem tartozó vállalkozás esetén 5 millió forintig terjedhet.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról 2011. évi CXII. törvény 61. § (1) bekezdése szerint, amennyiben a webshopnak jogsértő az adatkezelése, úgy a hatósági eljárásban hozott határozatában a NAIH
a) megállapíthatja a személyes adatok jogellenes kezelésének vagy feldolgozásának tényét,
b) elrendelheti a valóságnak nem megfelelő személyes adat helyesbítését,
c) elrendelheti a jogellenesen kezelt vagy feldolgozott személyes adatok zárolását, törlését vagy megsemmisítését,
d) megtilthatja a személyes adatok jogellenes kezelését vagy feldolgozását,
e) megtilthatja a személyes adatok külföldre történő továbbítását vagy átadását,
f) elrendelheti az érintett tájékoztatását, ha azt az adatkezelő jogellenesen tagadta meg, valamint
g) bírságot szabhat ki, melynek mértéke 100 ezertől 20 millió forintig terjedhet.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról  szóló 2008. évi XLVII. törvény 17. §-a szerint szintén 15 ezer forinttól (…) 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki a fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Net-jog = Etikus szolgáltatás, adatvédelmi, internetjogi és ügyvédi tanácsadás bírsággaranciával. Kérje ingyenes árajánlatunkat ajánlatkérő űrlapunkon, a net-jog@net-jog.hu-n, vagy további elérhetőségeinken>>>.

Nem kell kiadnia a szolgáltatónak a torrentezők adatait

2016. május 30. | internet-jogtanácsos, internetjog, jogtanácsos, letöltés, szerzői jog, torrent, torrentezés jogi háttere

torrent, internetjogászA Kúria döntése szerint az internetszolgáltató polgári jogi kereset esetén nem köteles kiadni a torrentezők személyes adatait.

A felperes az internetszolgáltató alperessel szemben a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) 94. § (1) bekezdés d) pontja alapján terjesztett elő keresetet, amelyben kérte az Szjt. 94. § (4) bekezdés b) pontja szerint a jogsértés elkövetéséhez kereskedelmi mértékben szolgáltatást nyújtó alperes kötelezését arra, hogy a vele szerződéses kapcsolatban álló előfizetők neve és címe megadásával szolgáltasson adatot arra vonatkozóan, hogy a közölt IP címek kikhez tartoztak a szerzői jogi védelem alatt álló művek jogosulatlan felhasználásának időpontjában. A felperes keresetét arra alapította, hogy az IP címek mögött lévő személyek azzal, hogy az interneten filmeket töltöttek le és ezzel lehetővé tették mások számára az általuk letöltött filmek letöltését, a műveket többszörözték, az alperes pedig kereskedelmi mértékben nyújtja e személyeknek, mint szerződéses ügyfeleinek a jogsértés elkövetéséhez az internetszolgáltatást.

A jogerős ítélet a keresetet elutasította. Indokolása szerint (…) a természetes személyek személyes adatai (neve és címe) kiadására az alperes a 2001. évi CVIII. törvény (Elker.tv.) 13/A. § (6) bekezdése alapján az érintett személy hozzájárulása nélkül nem köteles.

A felperes felülvizsgálati kérelmét a Kúria nem találta megalapozottnak, a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Egyetértve a másodfokú bíróság álláspontjával, a Kúria megállapította, hogy az Elker.tv. 13/A. § (6) bekezdése, mint az alperes tevékenységére irányadó jogszabály nem teszi lehetővé a szerződéses ügyfelek személyes adatának a hozzájárulásuk nélkül való kiadását. E rendelkezéshez képest az Szjt. jogsértés elkövetése esetén alkalmazandó objektív szankciói speciális rendelkezésként nem minősíthetők. Az alperes általános szerződési feltételei sem teszik megállapíthatóvá az alperessel szerződéses jogviszonyban álló személyek hozzájárulásának meglétét.

A felperes által hivatkozott, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Info.tv.) 6. § (1) és (5) bekezdéseiben foglalt rendelkezések alapján vizsgálva a természetes személyek személyes adatainak hozzájárulásuk nélkül való kiadásának lehetőségét a Kúria megállapította, hogy az adott esetben a szerzői jogi igény érvényesítésének érdekében a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozása nem áll arányban.

Forrás: Lb.hu 

Félperces: az adatvédelmi rendelet 1.

2016. május 25. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, infotv, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem

adatvédelmi rendeletKérdés: Mikortól kell alkalmazni az uniós adatvédelmi rendeletet?

Válasz: Az új EU-s általános adatvédelmi rendelet tegnap, 2016. május 24-én lépett hatályba és 2018. május 25-től kell alkalmazni. A rendeletről itt írtunk összefoglalót.

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken!

Fogyasztói percek

2016. május 18. | 14 napos elállási jog, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, ászf minta, elállási jog, fogyasztó, fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés, fogyasztóvédelem, internet-jogtanácsos, szálloda adatvédelem, távollévők között kötött szerződés, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog

fogyasztóbarát, fogyasztóKérdés: Bababarát hotelbe megyünk idén nyaralni. Lefoglaltam a szobát, de mi a helyzet, ha mégsem tudunk elmenni? Élhetek az elállási jogommal?

Válasz: Nem. A 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet 29. § (1) bekezdése l) pontja szerint (…) nem illeti meg a fogyasztót az elállási jog (…) szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásra irányuló szerződés esetében, ha a szerződésben meghatározott teljesítési határnapot vagy határidőt kötöttek ki.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére, vagy keresse fel a Net-jog ügyvédeket! Net-jog = tanácsadás bírsággaranciával

Elindult a WebshopJog.hu!

2016. május 12. | adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, általános szerződési feltételek, ászf, ászf készítés, fogyasztó, fogyasztóvédelem, internet ügyvéd, internet-jogtanácsos, jogtanácsos, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webáruház ászf, webáruház védelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop, webshop adatvédelem, webshop ászf, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere

webshop ászf jogA Net-jog.hu 5 éves születésnapja alkalmából elindítottuk a webshopok számára folyamatos biztonságot kínáló jogi szolgáltatásainkat, melyeket a webáruház üzemeltetők a WebshopJog.hu-n keresztül érnek el.

Olyan csomagokat kínálunk, melyek megrendelése esetén a webshopoknak nem kell többé a jogi dolgokkal foglalkozniuk, azokat ellátják ügyvédeink, jogtanácsosaink. A webáruházon pedig mindig friss, a jogszabályoknak mindenben megfelelő ÁSZF és Adatkezelési tájékoztató olvasható majd. Ezzel a lehetőséggel a webshoptulajdonosoknak több ideje lesz az értékesítésre koncentrálni, miközben a jogi ügyek intézését biztos kezekben tudhatják, eleget téve a fogyasztói jogok érvényesülésének is.

A megoldás tehát: WebshopJog.hu

Kihirdetésre került az adatvédelmi rendelet!

2016. május 4. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi törvény, uniós adatvédelmi rendelet

adatvédelmi rendeletAz Európai Unió hivatalos lapjának mai, 2016. május 4-i számában megjelent az új európai adatvédelmi rendelet.

A rendelet pontos megnevezése: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/679 RENDELETE (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet). A rendeletet 2018. május 25-től kell alkalmazni.

A rendelet innen tölthető le pdf-ben.

Hamarosan szemezgetünk a rendeletből…

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu a infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

A Net-jog kiemelt szakmaiságát a többéves tapasztalat és az együttműködő ügyvédi irodáink biztosítják.

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Olyan szintű anyagot kaptam, amellyel biztonságban tudom a szakszerű és megfelelő jogi felkészültségét webáruházunknak"

Miklósi Anita, Illattenger.hu

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Nagyon köszönjük a gyors és pontos munkát. Pontossága példaértékű."

Pumping Trade Kft.

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna, Netdepo.hu

További vélemények>>>

facebook

Hirdetés

Kategóriák

14 napos elállási jog (33), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (3), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (19), AB határozat (2), adatkezelés (60), adatkezelési tájékoztató (88), adatvédelem (109), adatvédelmi bejelentés (51), adatvédelmi incidens (11), adatvédelmi nyilatkozat (82), adatvédelmi nyilatkozat minta (22), adatvédelmi rendelet (10), adatvédelmi szabályzat (91), adatvédelmi szabályzat készítés (97), adatvédelmi szakértő (97), adatvédelmi tájékoztató (91), adatvédelmi tanácsadás (94), adatvédelmi törvény (47), általános szerződési feltételek (61), ászf (105), ászf készítés (108), ászf minta (60), audit (35), bírság (50), bírsággarancia (55), bírsággarncia (7), cenzúra (3), cookie (1), direct marketing (12), direkt marketing (9), drón (1), Egyéb (21), elállási jog (40), elektronikus megfigyelés (1), EURO 2016 (1), Facebook jog (3), felmondási jog (2), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (7), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (60), fogyasztóvédelem (76), garancia (26), hírlevél (9), hírlevél-küldés (4), infotv (29), ingyen ászf (6), internet ügyvéd (11), internet-jogtanácsos (21), internetcenzúra (5), internetjog (45), jogtanácsos (17), jótállás (12), kamera (8), kamerás adatvédelem (11), kamerás megfigyelés (9), karácsony (5), komment (3), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (34), net-jog (43), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (3), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (3), távollévők között kötött szerződés (65), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (87), ügyvéd (57), ügyvédi iroda (47), új ptk (15), uniós adatvédelmi rendelet (3), vagyonvédelmi kamera (2), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (52), webáruház ászf (45), webáruház védelem (75), webjog (7), weboldal adatvédelem (44), webshop (90), webshop adatvédelem (26), webshop ászf (77), webshop audit (81), webshop elállási jog (19), webshop jog (141), webshop jogi feltételei (103), webshop jogi háttere (73), webshop ptk (26), webshop számlázás (2),