Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi (GDPR) jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

webshop jog

Újabb milliós GDPR bírság

2019. március 23. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, GDPR, GDPR bírság, GDPR felkészítés, GDPR jogi tanácsadás, GDPR megfeleltetés, GDPR nyilvántartás, GDPR szaktanácsadás, GDPR tanácsadás, GDPR ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr ügyvéd webshopÚjabb 1.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság a GDPR szabályzainak megsértése miatt egy szervezettel szemben.  A NAIH határozatában megállapította, hogy a szervezet jogellenes adatkezelés miatt adatvédelmi bírságban részesül:

A tényállás (röviden):

  • A Kérelmező (…) kérelmet nyújtott be, melyben adathelyesbítés és adattörlés iránti kérelmének elutasítása miatt adatvédelmi hatósági eljárás lefolytatását, jogsértő adatkezelés megállapítását kérte a Hatóságtól.
  • A Hatósághoz benyújtott kérelem szerint a Kérelmező a […]-vel, amely cég (…) beolvadt a Kötelezettbe, gépkocsi beszerzésének finanszírozására kölcsönszerződést kötött. A Kérelmező (…) jelezte a Kötelezettnek, hogy megváltozott a lakcíme, továbbá kérte, hogy a nyilvántartott személyes adatai közül a telefonszámot töröljék.

Az 1.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • Nem végzett a Kötelezett megfelelő érdekmérlegelést: “Megfelelő érdekmérlegelés hiányában a Kötelezett nem hivatkozhat a jogos érdekre, mint jogalapra, tehát a Kötelezett a Kérelmező telefonszám adatának a kezelését az általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (1) bekezdés f) pontjára nem alapozhatja, így a vizsgált adatkezelésnek nincs jogalapja, ezért a Kötelezett jogellenesen tartja nyilván a telefonszám adatot.
  • A Kötelezett azzal, hogy a Kérelmező kérelmének nem tett eleget, megsértette az általános adatvédelmi rendelet 17. cikk (1) bekezdését, nem biztosította a Kérelmező törléshez való jogának érvényesülését.
  • A Kötelezett az eredeti adatkezelési céltól (szerződés teljesítése) eltérő egyéb célból is kezeli a Kérelmező telefonszám-adatát, ilyen cél pl. az ügyfélszolgálati tevékenység fejlesztése. A Hatóság megállapította, hogy a Kötelezett a fentiek alapján megsértette az általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (4) bekezdésében és 13. cikk (3) bekezdésében foglaltakat.
  • A fentiek alapján megállapítható, hogy a Kötelezett több adatkezelési célt is megjelölt, azonban célonként nem végzett érdekmérlegelést, ezért az általa csatolt érdekmérlegelés nem támasztja alá a további adatkezelés szükségességét. A Hatóság megállapította, azzal, hogy a Kötelezett adatkezelési célonként külön-külön nem bizonyította az adatkezelés szükségességét, megsértette az általános adatvédelmi rendelet 5. cikk(1) bekezdésének b) és c) pontját is.
  • Az általános adatvédelmi rendelet 5. cikk (1) bekezdés c) pont szerinti „adattakarékosság“ elvének figyelembe vételével kell a Kötelezettnek eljárni a telefonszám adat kezelése során is. A Hatóság álláspontja szerint a Kötelezettnek a Kérelmező telefonszám adatát törölnie kellett volna, mert a Kérelmező lakcímadatának kezelése a telefonszámának törlését követően is biztosítja a kapcsolattartás lehetőségét, és ezzel a Kötelezett az „adattakarékosság“ elvében írt kötelezettségének is eleget tenne. A fentiekre hivatkozással a Hatóság megállapította, hogy a Kötelezett adatkezelése nem felel meg a célhoz kötöttség és a szükségesség („adatakarékosság“) elvének sem“.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat az adatvédelmi hatásvizsgálat elkészítésére, céges GDPR adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, a GDPR adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére, GDPR tanácsadásra a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az Ajánlatkérő űrlapunkon! Net-jog.hu = IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával.

Rengeteg érdeklődő és a Net-jog előadása az Ecom Expon

2019. február 19. | adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, DPO, GDPR, GDPR felkészítés, GDPR jogi tanácsadás, GDPR megfeleltetés, GDPR szaktanácsadás, GDPR tanácsadás, GDPR ügyvéd, internet ügyvéd, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

Idén immáron negyedik alkalommal került megrendezésre az Ecommerce Expo. A többezer fős rendezvényen előadó volt az idén már 7 éves Net-jog.hu alapítója, Dr. Krausz Miklós ügyvéd is.

A Net-jog.hu standját ismét rengeteg érdeklődő kereste fel, főleg webshop indítással és a GDPR megfeleltetéssel kapcsolatban. Képes beszámoló:

Webáruház indításának feltételeire kíváncsi? Szeretné egyben letudni a webshop jogi szabályozását? Mindig friss ÁSZF-et és GDPR szabályzatot szeretne? Készíttesse el ÁSZF-ét és GDPR adatkezelési tájékoztatóját a jogszabályoknak megfelelően! Kérjen árajánlatot most tapasztalt IT ügyvédeinktől!

Net-jog.huWebshopjog.hu, Ittvasarolhatsz.hu, Virtualjog.hu

Újabb GDPR ihlette törvénymódosítási javaslatok

2019. február 12. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR felkészítés, GDPR jogi tanácsadás, GDPR megfeleltetés, GDPR szaktanácsadás, GDPR tanácsadás, GDPR ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr tanácsadásLassan egy éve hatályba lépett az Európai Unió adatvédelmi rendelete, mégis gyakorlatilag az összes tagállam törvénymódosításai folyamatban vannak még. A GDPR típusát tekintve rendelet, így elméletileg közvetlenül is alkalmazható az egyes uniós országokban. Mégis, a valóság az, hogy az adatvédelmi rendelet csak az alapelveket és a keretrendszert fekteti le az adatvédelemben – a részletszabályok, és különösen az eljárási szabályok megalkotása a tagállamok feladatai.

Ez a folyamat természetesen Magyarországon is elindult 2018-ban, melynek során már több jogszabály is módosításra került, de természetesen rengeteg más jogszabály szorul még finomhangolásra. Ennek a tendenciának a következő állomása, hogy a 2018. február 7-én felkerült a parlament honlapjára egy új, GDPR miatt szükséges törvénymódosításokat tartalmazó „saláta törvény”.

A rendelkezések többsége technikai jellegű ugyan, de a törvényjavaslat több mint 80 törvény esetében tartalmaz módosítást, így teljes elemzése nem is lehetne e cikk célja, azonban érdemes kiemelni néhány változást.  A törvény érinti például a Munka Törvénykönyvét, többek között a munkavállalók jogait és a munkáltató kötelezettségeit a munkaviszonyban történő adatkezelés kérdéskörében. Amennyiben elfogadásra kerül, módosulna továbbá az egészségügyi adatok kezeléséről szóló 1997. évi XLVII. törvény, a vagyonvédelemről szóló 2005. évi CXXXIII. törvény, valamint a 2005. évi CLXIV. törvény, vagyis a kereskedelmi törvény is.

Természetesen ez csupán egy törvényjavaslat, így még módosulhat több ponton is a végleges elfogadásáig, valamint hatályba lépéséig.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat az adatvédelmi hatásvizsgálat elkészítésére, céges GDPR adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, a GDPR adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére, GDPR tanácsadásra a net-jog@net-jog.hu-n, vagy az Ajánlatkérő űrlapunkon! Net-jog.hu = IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával.

Mikor kötelező az adatvédelmi hatásvizsgálat?

2018. december 7. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, DPO, GDPR, GDPR felkészítés, GDPR jogi tanácsadás, GDPR megfeleltetés, GDPR szaktanácsadás, GDPR tanácsadás, GDPR ügyvéd, naih, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr készítése, gdpr tanácsadásA NAIH közzétette, hogy mely esetekben kötelező adatvédelmi hatásvizsgálatot végeznie az adatkezelőknek.

Az adatkezelőnek, amennyiben az adatkezelése valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, szükséges az adatkezelést megelőzően elvégeznie adatvédelmi hatásvizsgálatot.

A NAIH felhívja az adatkezelők figyelmét arra, hogy a közzétett listában szereplő adatkezelési műveleteken túl az adatkezelőknek általános kötelezettsége az általa folytatott adatkezelések vonatkozásában az adatvédelmi kockázatok felmérése és a megfelelő kockázatkezelés. A listán szereplő adatkezelések nem jelentik azt, hogy csak ezekben az esetekben kell az adatkezelőnek hatásvizsgálatot lefolytatnia. Ha az adatkezelés a GDPR-ben található feltételeknek megfelel, úgy az adatkezelő köteles hatásvizsgálatot lefolytatni.

A NAIH szerint alábbi adatkezelési műveletek esetében mindenképpen köteles az adatkezelő adatvédelmi hatásvizsgálatot lefolytatni:

1. Ha egy természetes személy biometrikus adatainak kezelése módszeres megfigyelésre irányul.

2. Ha kiszolgáltatott helyzetben lévő érintettekkel – különös tekintettel a gyermekekre, munkavállalókra, idős, mentális betegségben szenvedőkre – kapcsolatos biometrikus adat kezelése történik.

3. Ha az adatkezelés egy természetes személy genetikai adatainak egyéb különleges adatokhoz vagy fokozottan személyes jellegű adatokhoz történő hozzákapcsolásával jár.

4. Ha egy természetes személy genetikai adatai kezelésének célja a természetes személy értékelése vagy pontozása.

5. Pontozás. Az adatkezelés célja, hogy az érintett bizonyos tulajdonságait felmérje, és annak eredménye kihatással van az érintett részére nyújtott, illetve nyújtandó szolgáltatás létrejöttére vagy minőségére.

6. Hitelképesség értékelése. Az adatkezelés célja, hogy az érintett hitelképességét felmérje a személyes adatok nagy számú, illetve módszeres értékelése útján.

7. Fizetőképesség értékelése. Az adatkezelés célja, hogy az érintett fizetőképességét felmérje a személyes adatok nagy számú, illetve módszeres értékelése útján.

8. Harmadik személytől gyűjtött adatok további felhasználása. Az adatkezelés célja, hogy a harmadik személytől begyűjtött személyes adatokat felhasználják az érintettre vonatkozó szolgáltatás visszautasítására vagy megszüntetésére vonatkozó döntés meghozatalánál.

9. Diákok, hallgatók személyes adatainak értékelésre való felhasználása. Az adatkezelés célja a diákok, hallgatók felkészültségének, teljesítményének, alkalmasságának, illetve mentális állapotának rögzítése, valamint vizsgálata és az adatkezelés nem jogszabályon alapul, függetlenül attól, hogy az oktatás alap-,közép- vagy felsőfokú.

10. Profilozás. Az adatkezelés célja személyes adatok nagy számú, illetve módszeres értékelése révén végzett profilozás, különösen ha az az érintett munkahelyi teljesítményére, gazdasági helyzetére,
egészségi állapotára, személyes preferenciáira vagy érdeklődési körére, megbízhatóságra vagy viselkedésre, tartózkodási helyére vagy mozgására vonatkozó jellemzők alapján történik.

11. Csalás elleni fellépés. Az adatkezelés célja hitelreferencia-, pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni vagy csalásellenes adatbázis felhasználása ügyfelek szűrésére.

12. Okosmérők. Az adatkezelés célja közműszolgáltatók által telepített „okosmérők” alkalmazása (fogyasztási szokások nyomon követése).

13. Joghatással vagy hasonló jelentős hatással járó automatizált döntéshozatal. Az adatkezelés célja a természetes személy tekintetében joghatással bíró vagy a természetes személyt hasonlóképpen jelentős mértékben érintő döntések meghozatala, amely adatkezelés adott esetben egyének kirekesztését vagy hátrányos megkülönböztetését eredményezheti.

14. Módszeres megfigyelés. Érintettek nagyszámú és módszeres megfigyelése jellemzően közterületeken vagy nyilvános helyeken történő kamerarendszerek, drónok felhasználásával, illetve bármely más új technológia használatával (Wi-Fi tracking, Bluetooth tracking, testkamera).

15. Helymeghatározási adatok kezelése, ha az módszeres megfigyelésre vagy profilalkotásra utal.

16. Munkavállaló munkájának megfigyelése. Munkavállalók munkájának megfigyelése (e-mail-ezés, internetezés, telefonálás stb.). Az adatkezelés célja a munkavállaló munkájának megfigyelése során a munkavállaló személyes adatainak nagy számú és módszeres feldolgozása, illetve értékelése. Például GPS megfigyelő autóban történő elhelyezése, kamerás megfigyelés lopás vagy csalás elleni fellépés céljából.

17. Különleges adatok nagy számban való kezelése. A GDPR (91) preambulumbekezdése alapján a személyes adatok kezelése nem tekinthető nagymértékűnek, ha az adatkezelés egy adott szakorvos, egészségügyi szakember betegei vagy egy adott ügyvéd ügyfelei személyes adataira vonatkozik.

18. Nagyszámú személyes adatok kezelése bűnüldözési célból.

19. Kiszolgáltatott helyzetben lévő érintettekkel kapcsolatos, nagy számban kezelt adatok eredeti céltól eltérő kezelése: pl. gyermekek, idősek, mentális betegségben szenvedők esetében.

20. Gyermekek személyes adatainak kezelése profilozás, automatikus döntéshozatal, vagy marketing céljából, vagy közvetlenül részükre kínált, információs társadalommal összefüggő szolgáltatások ajánlása
vonatkozásában.

21. Új technológiai megoldások használata az adatkezelés során. Ideértve az érzékelővel ellátott eszközök által előállított adatok interneten vagy más csatornán keresztül történő nagyszámú kezelése (pl.: okos televízió, okos háztartási eszközök, okos játékok stb.), és amelyek adatokat szolgáltatnak a természetes személy fizetőképességére, egészségére, személyes érdeklődési körére,megbízhatóságára vagy viselkedésére, tartózkodási helyére és amelyek alapján profilalkotás történik.

22. Egészségügyi adatokra vonatkozó adatkezelések. Nagy számban kezelt adatok tekintetében a kórházak, egészségügyi ellátó intézmények, magán-egészségügyi szolgáltatók vagy nagyszámú páciensi körrel rendelkező természetgyógyászok által kezelt különleges adatok vonatkozásában. Ideértve a nagyobb sportlétesítmények, edzőtermek által a tagoktól felvett egészségügyi adatok kezelése.

23. Amikor több adatkezelő egy egész ágazat által közösen használt alkalmazást, rendszert, eszközt, illetve platformot tervez létrehozni, amelyben különleges adatokat is kezelnek.

24. Az adatkezelés célja a különböző forrásokból származó adatok összevonása, egymással való megfeleltetése vagy összehasonlítása.

Az adatvédelmi hatásvizsgálat eredményéről előzetesen konzultálni kell a hatósággal, ha az érintettek jogait és szabadságait érintő kockázatok adatkezelő által történt értékelését követően az adatkezelő nem tud megfelelő intézkedéseket hozni a kockázatok elfogadható szintre való csökkentésére, azaz a fennmaradó kockázatok továbbra is jelentősek.

Az adatvédelmi hatásvizsgálatot nem egyetlen alkalommal, hanem folyamatosan kell végezni.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat az adatvédelmi hatásvizsgálat elkészítésére, céges GDPR adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató, a GDPR adatvédelmi szabályzat elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére, GDPR tanácsadásra a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! Net-jog.hu = IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával.

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu az infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

7 éves tapasztalat, 700 elkészített ászf és adatvédelmi szabályzat, körülbelül 500 webshopjogi audit, számos GDPR audit, 0 Ft bírság

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (49), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (6), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (24), AB határozat (2), adatbiztonság (10), adatkezelés (121), adatkezelési tájékoztató (142), adatvédelem (184), adatvédelmi angolul (33), adatvédelmi bejelentés (63), adatvédelmi incidens (25), adatvédelmi nyilatkozat (131), adatvédelmi nyilatkozat minta (52), adatvédelmi rendelet (70), adatvédelmi szabályzat (157), adatvédelmi szabályzat készítés (160), adatvédelmi szakértő (175), adatvédelmi tájékoztató (150), adatvédelmi tanácsadás (169), adatvédelmi tisztviselő (42), adatvédelmi törvény (90), általános szerződési feltételek (84), angol ÁSZF (53), ászf (173), ászf készítés (179), ászf minta (103), audit (53), bírság (55), bírsággarancia (83), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), DPO (19), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (61), elektronikus megfigyelés (3), erkölcsi GDPR (1), EURO 2016 (1), Facebook jog (5), felmondási jog (5), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (66), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (116), fogyasztóvédelem (136), garancia (36), GDPR (43), GDPR bírság (8), GDPR felkészítés (18), GDPR jogi tanácsadás (17), GDPR megfeleltetés (16), GDPR nyilvántartás (11), GDPR szaktanácsadás (19), GDPR tanácsadás (41), GDPR ügyvéd (14), geo blocking (1), gyógyszertár ászf (1), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (39), ingyen ászf (8), internet ügyvéd (71), internet-jogtanácsos (40), internetcenzúra (5), internetjog (74), jogos érdek (1), jogtanácsos (38), jótállás (16), kamera (10), kamerás adatvédelem (14), kamerás megfigyelés (12), karácsony (9), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (46), net-jog (74), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), patika ászf (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (8), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (5), távollévők között kötött szerződés (109), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (157), ügyvéd (165), ügyvédi iroda (144), új ptk (17), uniós adatvédelmi rendelet (6), vagyonvédelmi kamera (3), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), VirtualJog (1), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (83), webáruház ászf (106), webáruház védelem (82), webjog (118), weboldal adatvédelem (92), webshop (147), webshop adatvédelem (65), webshop adózás (2), webshop ászf (143), webshop audit (130), webshop elállási jog (45), webshop jog (234), webshop jogi feltételei (182), webshop jogi háttere (148), webshop könyvelés (2), webshop ptk (33), webshop számlázás (2), webshopjogász (82), WebshopÜgyvéd (62),