Ügyvédek

a garantált profizmus

Adatvédelmi jog

hogy jogszerűen kezelje az adatot

E-kereskedelmi jog

hogy rendben legyen az üzlet

Szűrés a következőre

adatvédelmi tanácsadás

Az adatvédelmi bírság mértéke

2018. október 7. | adatbiztonság, adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR bírság, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, weboldal adatvédelem, webshop, webshop adatvédelem, webshop jog, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr tanácsadásNagy igazság az Európai Parlament és a Tanács 2016/679-es Rendeletével, vagyis a GDPR-al kapcsolatban, hogy az új adatvédelmi irány igazi nagy változása a rendelet szigorúságában, és az adatvédelmi bírságok nagy mértékű emelkedésében keresendő.

Természetesen árnyalja a képet, hogy az Európai Unió a Rendelettel csupán mérföldköveket határoz meg, a konkrét végrehajtás a tagállamok feladata, így a bírság konkrét mértékét is végső soron a tagország hatósága határozza meg. Ezt a kérdéskört járta körbe a NAIH is egy korábbi állásfoglalásában.

A magyarországi joggyakorlatra az említett GDPR tehát közvetett módon hat. A Rendelet 83. cikke rendelkezik a közigazgatási bírságok kiszabásának elveiről, legfőbb elvként pedig az (1) bekezdésben a bírságok hatékonyságát, arányosságát és visszatartó erejét határozza meg. Természetesen a preambulumban megfogalmazottak alapján amennyiben a természetes személy számára a bírság aránytalan terhet jelentene, úgy megrovás is alkalmazható.

Ezeket az elveket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, vagyis az Infotv. is implementálta, így magyar hatóság is az arányosság elvének megfelelően jár el. Ennek legfőbb ismérve a más jogágakban is ismeretes, első elkövetés alkalmával enyhébb elbírálás logikájának megfelelően az adatvédelmi hatóság elsősorban és „első körben” figyelmeztetéssel él.

Természetesen, és erre az állásfoglalás is felhívja a figyelmet, az adatvédelmi hatóság minden esetben az ügy összes körülményének figyelembe vételével hoz döntést. Nehéz meghatározni előre a bírság mértékét, ugyanis a NAIH-nak figyelemmel kell lennie az adatvédelmi rendeletben foglaltakra, illetve az ügy sajátosságaira is a döntéshozáskor. Tipikusan ilyen körülmény az adat típusa, amelyre vonatkozóan a szabálysértést elkövették (pl. különleges adat).

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

GDPR és a hírlevelek

2018. szeptember 29. | adatbiztonság, adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR tanácsadás, internetjog, naih, net-jog, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop audit, webshop jog

GDPR ügyvéd tanácsadásA 21. század egyik „mágikus” alapfogalma az adat. Tulajdonképpen nincs olyan élethelyzet, ahol valamilyen formában ne kerülnének mozgásba adatok. Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679-es Rendeletével, vagyis a GDPR-ral erre a jelenségre kívánt reagálni azzal, hogy rendeleti szinten szabályozta a kérdéskört. Az internetnek köszönhetően még összetettebb kérdések merülnek fel, például hogy mi a helyzet a hírlevelekkel? A NAIH egy állásfoglalásában járta körbe a témát, miszerint hírlevélre feliratkozással kapcsolatban lehet-e előnyt nyújtani az érintetteknek.

Az adatvédelmi hatóság mindenekelőtt leszögezte: mint minden adatszolgáltatás esetében, a hírlevelek esetében is az önkéntességet kell vizsgálni. Vagyis jelen esetben azt, hogy a kínált előny mennyiben befolyásolja a potenciális feliratkozót. Az természetesen vitán felül áll, hogy az adat tulajdonosának későbbi leiratkozáshoz, illetve a törléshez való jogát semmilyen módon nem sértheti az adatkezelő. Tehát a juttatott előny semmiképp sem követelhető vissza.

Minden szolgáltatás esetében, így a hírlevélre vonatkozóan is él a GDPR azon alapelve, hogy csak olyan személyes adatok megadását lehet kérni az érintettektől, amelyek feltétlenül szükségesek a szolgáltatás – tehát jelen esetben a hírlevél – nyújtásához. Ennek megfelelően nem lehet tehát a szolgáltatás vagy az előny feltételévé tenni, hogy az adatszolgáltató további, nem feltétlenül szükséges adatot szolgáltasson.

A hírlevelek esetében az adatkezelőnek tehát pontosan olyan körültekintően kell eljárnia, illetve olyan szigorú kötelezettségek terhelik, mint más, szintén a GDPR hatálya alá tartozó szolgáltatások esetében.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Az adatvédelmi bírságokra vonatkozó általános feltételek

2018. szeptember 23. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, internetjog, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr2018. május 25. óta az Európai Unió adatvédelmi szabályozása egy tőről fakad. Az Európai Parlament és a Tanács 2016/679. rendeletének célja, hogy az Unió tagállamainak eddig meglehetősen különböző adatvédelmi szabályait közös nevezőre hozza. A rendeleti forma lehetőséget ad arra, hogy a GDPR-ban meghatározottak közvetlen formában érvényesíthetőek legyenek a tagországokban.

Az mégsem lenne életszerű, hogy az adatvédelmi rendelet a konkrét eljárási szabályokat is meghatározza, hiszen a tagállamok közigazgatási rendszerei sok esetben alapjaiban különböznek egymástól. Ilyen esetekben a GDPR általános elveket, feltételeket határoz meg, amiket az adatvédelmi (közigazgatási) eljárás során kötelesek figyelembe venni a tagország alkalmazó szervei.

Hasonlóképp járt el az adatvédelmi bírságok terén is jogalkotó a rendelet megalkotásakor. Konkrétan ugyan nem szabályozza a kiszabott bírság mértékét, azonban egy olyan keretrendszert, illetve szempontrendszert határoz meg, amit a bírságot kiszabó hatóság köteles figyelembe venni. A szankciókra vonatkozóan az adatvédelmi rendelet „csupán” azt határozza meg, hogy a hatóság milyen körülmények figyelembevételével szabja ki a bírságot, illetve milyen mértékű legyen a bírság.

Ilyen szempontok például a jogsértés jellege, időtartama, a szándékos vagy gondatlan jellege, a jogsértő által elkövetett korábbi, releváns jogsértések (priusz), az adatok kategóriái stb. A teljes felsorolást a GDPR 83. cikk (2) bekezdése tartalmazza.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Elszámolhatóság, avagy a GDPR alapelve

2018. szeptember 2. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr ügyvéd tanácsadásAz Európai Unió Adatvédelmi Rendelete számos alapelvvel operál, melyek a jogszabály, és így az adatvédelmi szakma egészére hatással bírnak. Ilyen alapelv az elszámolhatóság, mely ugyancsak kétszer szerepel a rendeletben, mégis gyakorlatilag minden rendelkezésére hatással van. De mit is takar az „elszámolhatóság” szó?

Az elszámolhatóság értelmében a GDPR fókuszának közepébe az adatkezelőt helyezi. Tekintve, hogy a Rendelet maga nem képes – és nem is célja – minden eshetőséget lefedni, így az adatok kezelőjének mozgástere meglehetősen nagy. Amit viszont egyértelműen kiköt az Rendelet, az az, hogy az adatkezelőnek minden pillanatban pontosan bizonyítania kell tudni a kezelés jogalapját, tehát minden pillanatban elszámolhatónak kell lennie.

Az elszámolhatóság elvét a GDPR 5. cikkének (2) bekezdése határozza meg. E szerint az adatkezelő felelős a Rendeletben foglaltnak való megfelelésért, továbbá képesnek kell lennie e megfelelés igazolására („elszámoltathatóság”). Az alapelv jelentését tovább bővíti a Rendelet a 24. cikkben, ahol is a következőket írja: az adatkezelő az adatkezelés jellege, hatóköre, körülményei és céljai, valamint a természetes személyek jogaira és szabadságaira jelentett, változó valószínűségű és súlyosságú kockázat figyelembevételével megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajt végre annak biztosítása és bizonyítása céljából, hogy a személyes adatok kezelése e rendelettel összhangban történik. Ezeket az intézkedéseket az adatkezelő felülvizsgálja és szükség esetén naprakésszé teszi.

Az elszámolhatóság alapelve elsőre bonyolultnak tűnő leírásai a GDPR-ban tulajdonképpen végsősoron mind egy irányba mutatnak: felhívják az adatkezelő figyelmét, hogy a jogokkal együtt hatalmas kötelezettség terheli, melynek értelmében mindig tudnia kell bizonyítani minden „adat” kezelésének jogalapját, milyenségét, stb. Ezeknek pedig az alapja a megfelelő dokumentálás, a folyamatos felülvizsgálat, és a dokumentáció hosszútávú megőrzése.

Feleljen meg a GDPR-nek! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Jogszerű adatkezelés II.

2018. július 20. | adatbiztonság, adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, net-jog, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, weboldal adatvédelem, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPR, DPOA GDPR 6. cikke részletesen meghatározza, hogy az adatkezelő és/ vagy adatfeldolgozó milyen jogalappal kezelheti az érintett adatait. Természetesen az első, és a GDPR hatályba lépéséig egyben leggyakoribb a cikk első részében körbejárt hozzájárulás, mellyel az érintett a felhatalmazásban meghatározottak szerint, de bármikor visszavonhatóan járul hozzá adatainak kezeléséhez.

Nem véletlen, hogy a vállalkozások legtöbbször hozzájárulást kérnek az érintettől – először is, ezt a formát a legegyszerűbb bizonyítani, illetve így az ügyfél is tisztában lesz, hogy milyen adatait, ki és mire használja, használhatja. A GDPR 6. cikkében meghatározottak a hozzájáruláson kívül olyan eseti helyzetek, melyek már jóval nehezebben bizonyíthatóak, illetve adott esetben az érintett sem lesz tisztában adatainak kezelésével, és annak határaival.

Jogszerű az adatkezelés a Rendelet alapján, amennyiben az alábbiak valamelyike teljesül:

  1. az adatkezelés olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, amelyben az érintett az egyik fél, vagy az a szerződés megkötését megelőzően az érintett kérésére történő lépések megtételéhez szükséges (pl. webshopban történő regisztráció),
  2. az adatkezelés az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez (pl. számlázás, pénzmosás megelőzése stb.) szükséges,
  3. az adatkezelés az érintett vagy egy másik természetes személy létfontosságú érdekeinek védelme miatt szükséges
  4. az adatkezelés közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges
  5. az adatkezelés az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges (pl. kamerás megfigyelés), kivéve, ha ezen érdekekkel szemben elsőbbséget élveznek az érintett olyan érdekei vagy alapvető jogai és szabadságai, amelyek személyes adatok védelmét teszik szükségessé, különösen, ha az érintett gyermek.

Készüljön fel a GDPR-re! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! Valódi ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Jogszerű adatkezelés I. – A hozzájárulás

2018. július 13. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR tanácsadás, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop jog, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

web gdprAz Európai Parlament és Tanács 2016/679 számú Általános Adatvédelmi Rendelete, vagyis a GDPR közel másfél hónapja hatályban van, és ugyan a körülötte kavart por leülni látszik, a rendelkezései jogi értelemben véve „itt vannak velünk”, így továbbra is érdemes magunkat képezni a témában. Időközben a jogharmonizáció is megkezdődött, a magyar országgyűlés kihirdette az Információs törvény első módosítását is.

Az adatkezelés egy rendkívül összetett, többszereplős folyamat. Az, hogy ez a folyamat jogszerűen történik-e, a GDPR hivatott meghatározni. Preambulumának (40) bekezdésében a Rendelet kimondja, hogy az adatkezelésnek az érintett hozzájárulásán, vagy valamely egyéb jogszerű, akár a nemzeti jogszabály által megállapított alappal kell rendelkeznie. Természetesen ezek közül a legegyértelműbb a hozzájárulás, így az adatkezelők és adatfeldolgozók gyakran olyan esetben is törekszenek ennek beszerzésére, amikor az adatvédelmi rendelet és a honi törvények alapján erre nem lenne szükség (pl. szerződés teljesítése).

A GDPR a 7. cikkben meghatározza, hogy az érintett hozzájárulásának pontosan mik a feltételei. Az első és legfontosabb a hozzájárulással kapcsolatban a bizonyíthatóság, hiszen az adatkezelőt terheli az a kötelezettség, hogy az adatkezelés jogalapját bizonyítsa. A hozzájárulással kapcsolatban lényegi különbség lehet, hogy pontosan milyen ügyekre vonatkozik. Ha ugyanis az érintett hozzájárult ugyan bizonyos adatainak kezeléséhez, azonban az más ügyekre vonatkozik, ezekben az esetekben az adatok kezelőjének világosan, és egyértelműen fogalmazva szükséges beszereznie az új ügycsoportra vonatkozóan is a hozzájárulást.

Ez a hozzájárulás természetesen bármikor visszavonható. Az adatvédelmi rendelet egyik legnagyobb garanciája, hogy az adatok „tulajdonosai” bármikor visszavonhatják a hozzájárulást, amellyel megfosztják az adatkezelőt vagy az adatfeldolgozót, hogy a továbbiakban jogszerűen kezelje az érintettek adatait. A visszavonás jogilag a korábbi adatkezelések alapját nem érinti, nem visszamenőleges hatályú.

A hozzájárulás visszavonását ugyanolyan egyszerű módon kell lehetővé tenni, mint annak megadását: Egy zenei fesztivál online jegyértékesítő ügynök közvetítésével értékesít jegyeket. Minden egyes online jegyértékesítésnél hozzájárulást kér az elérhetőségek marketingcélra történő  felhasználásához. Az erre a célra vonatkozó hozzájárulás jelzéséhez a vevők „Nem” vagy „Igen” lehetőséget választhatnak. Az adatkezelő tájékoztatja a vevőket arról, hogy lehetőségük van a hozzájárulás visszavonására. Ehhez munkanapokon 8 és 17 óra között díjmentesen felvehetik a kapcsolatot egy híváskiszolgáló központtal. Ebben a példában az adatkezelő nem tesz eleget az általános adatvédelmi rendelet 7. cikke (3) bekezdésének. A hozzájárulás visszavonása ebben az esetben munkaidőben bonyolított telefonhívást tesz szükségessé, ez nehézkesebb, mint a hét minden napján napi 24 órában nyitva tartó online jegyértékesítőn keresztüli hozzájáruláshoz szükséges egyetlen egérkattintás. (A 29. cikk szerinti munkacsoport iránymutatása az (EU) 2016/679 rendelet szerinti hozzájárulásról 22. példa).

Készüljön fel a GDPR-re! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! Valódi ügyvédek sokéves tapasztalattal.

Az adatkezelési nyilvántartás és a kapcsolódó állásfoglalások

2018. június 9. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi angolul, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, ügyvéd, ügyvédi iroda, uniós adatvédelmi rendelet, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

gdpr, ügyvéd, ászfKét hete hatályba lépett a GDPR, azonban a vele kapcsolatos jogalkalmazási kérdések száma nem csökken, sőt, valószínűleg nő. Számos megkeresés érkezik a NAIH-hoz, így folyamatosan jelennek meg az adatvédelmi rendelettel kapcsolatos állásfoglalások. A rendelet hatálybalépése óta több állásfoglalás is az adatkezelési nyilvántartással volt kapcsolatos, érdemes ezeket röviden górcső alá venni, illetve a nyilvántartás szabályait is áttekinteni.

A GDPR 30. cikke alapján minden adatkezelő köteles az adatkezelői tevékenységéről nyilvántartást vezetni. Ez a nyilvántartás tartalmazza az adatkezelések céljait, érintett adatok kategóriáit, illetve a különböző kategóriákhoz kapcsolódó törlési határidőket. Maga a rendelet is hangsúlyozza azonban, hogy a 250 főnél kevesebbet foglalkoztató szervezetek nem kötelesek ilyen nyilvántartást vezetni – kivéve, ha az adatkezelés valószínűsíthető kockázattal jár, az adatkezelés nem alkalmi jellegű, vagy különlegesen szenzitív adatokat kezelnek.

A NAIH ezzel kapcsolatos egyik állásfoglalása alapján a magyar székhelyű intézmények ugyan vezethetik ezt a nyilvántartást angol nyelven, azonban hatósági vizsgálat esetén az adatkezelőt terheli a hiteles fordítás beszerzésének kötelezettsége, illetve költsége.

Felmerül a kérdés továbbá a kivételekkel kapcsolatban, hogy mit jelent az „alkalmi jellegű adatkezelés”. A NAIH szűken értelmezte állásfoglalásában a kérdést, álláspontja szerint ez a valóban egyedi, kivételes, tehát egyszeri adatkezelést folytató vállalkozásokat érinti, más esetben nem lehet eltekinteni a nyilvántartás vezetésétől.

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! A fejlesztési teendőkben is segítünk.

GDPR a magyar webshopok szemszögéből

2018. május 5. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, DPO, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, törvényes webshop, ügyvéd, ügyvédi iroda, webjog, webshop, webshop audit, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPR ügyvédHatalmas a felfordulás, rengeteg a kérdőjel és még több a tennivaló az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR hatályba lépésének köszönhetően, mely 2018. május 25-től kezdve „éles”.

Fontos hangsúlyozni, hogy mivel Uniós rendeletről van szó, így közvetlenül hatályos a magyar cégekre, webshopokra is. Főszabály szerint tehát a magyar törvényhozásnak nem kell beemelnie a magyar jogba a rendelet rendelkezéseit, anélkül is kifejtik hatásukat.

Tény, hogy a GDPR számos új intézményt hoz be (pl. az adatvédelmi tisztviselő), és valóban egy szigorú jogszabályról beszélünk – azonban nem elhanyagolható tény, hogy a 2011. évi CXII. törvény, vagyis az Info-törvény sem kevésbé szigorú. Ráadásul ezen túl számos GDPR-fogalom már az Info tv.-ben is megjelent, például az adatkezelő és az adatfeldolgozó, illetve azok elhatárolása.

A Rendelet igazi szigorítása a bírság mértékében tapasztalható. Enyhébb esetben a bírság mértékének „plafonja” 10 millió euró (körülbelül 3 milliárd forint), vagy a vállalkozás előző pénzügyi évi forgalmának 2%-a (amelyik a magasabb), súlyosabb esetben ez azonban 20 millió euróra (nagyjából 6 milliárd forint) is rúghat, illetve a cég előző pénzügyi évi forgalmának 4%-ára, szintén amelyik érték a magasabb.

Ezek természetesen maximumok, de mindenképp jóval nagyobb teret adnak a nemzeti adatvédelmi hatóságok, így a NAIH kezébe is a Rendelet betartatása érdekében.

Fontos azonban megjegyezni – bár a következő megközelítés még vitás az ügyvédek körében is – hogy az 2004. évi XXXIV. törvény, a Kkv. tv. 12/A. §-a továbbra is védi a kis-és középvállalkozásokat: első esetben tehát az adatvédelmi hatóság figyelmeztetést alkalmaz, amennyiben a cég KKV-nek minősül a törvény 3. §-a alapján.

Költségkímélő megoldással is segítjük a webáruházaknak a felkészülést, ezért megalkottuk a GDPR megfeleltetést biztosító csomagunkat, melynek segítségével a webshop üzemeltető maga tudja elkészíteni a szükséges anyagokat>>>

A webshopok és a GDPR (1. rész)

2018. február 17. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi incidens, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, DPO, GDPR, GDPR nyilvántartás, GDPR tanácsadás, internet ügyvéd, ügyvéd, ügyvédi iroda, webáruház adatvédelem, webjog, weboldal adatvédelem, webshop adatvédelem, webshop jog, webshop jogi feltételei, webshop jogi háttere, webshopjogász, WebshopÜgyvéd

GDPRKomoly kihívás lesz a webáruházaknak a május 25-től alkalmazandó Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) rendelkezéseinek való megfelelés, főleg azzal a ténnyel, hogy közel 300-szorosára növekszik ezután a kiszabható maximális adatvédelmi bírság tétele. 9 pontban foglaltuk össze a webshopok tennivalóit, fő feladatait a GDPR-ral kapcsolatban. 1. rész (az első négy pont):

1. ADATVÉDELMI TISZTVISELŐ KINEVEZÉSE

A GDPR szerint a webshop és az adatfeldolgozó adatvédelmi tisztviselőt jelöl ki minden olyan esetben (…) ha a webshop vagy az adatfeldolgozó fő tevékenységei olyan adatkezelési műveleteket foglalnak magukban, amelyek jellegüknél, hatókörüknél és/vagy céljaiknál fogva az érintettek rendszeres és szisztematikus, nagymértékű megfigyelését teszik szükségessé. Az Európai Parlament és a Tanács 95/46/EK irányelvének 29-es cikke alapján létrehozott adatvédelmi munkacsoport az adatvédelmi tisztségviselő intézményével kapcsolatban kiadott iránymutatásában megemlíti azon cégeket is, amelyek viselkedésalapú reklámokat alkalmaznak. Ma az esetek nagy százalékában ebbe a körbe esik valamennyi webáruház. Tehát a webáruházak többségének gondoskodnia kell adatvédelmi tisztviselő kijelöléséről. Az adatvédelmi tisztviselő lehet az adott webshopot üzemeltető cég alkalmazottja, vagy az adatfeldolgozó munkavállalója, továbbá a feladatot el lehet látni szolgáltatási szerződés keretében is, pl. megbízni ügyvédet, adatvédelmi szakértőt. Az adatvédelmi tisztviselő – többek között – tájékoztat és szakmai tanácsot ad a webshop, továbbá az adatkezelést végző alkalmazottak részére a kötelezettségeikkel kapcsolatban, ellenőrzi az adatvédelmi rendelkezéseknek, továbbá a webshop vagy az adatfeldolgozó személyes adatok védelmével kapcsolatos belső szabályainak való megfelelést, ideértve a feladatkörök kijelölését, az adatkezelési műveletekben vevő személyzet tudatosság-növelését és képzését, valamint a kapcsolódó auditokat is.

2. ADATVÉDELMI INCIDENS KEZELÉSE

Az adatvédelmi incidens a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését, megváltoztatását, jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést eredményezi.

Az adatvédelmi incidens fizikai, vagyoni vagy nem vagyoni károkat okozhat a természetes személyeknek, többek között a személyes adataik feletti rendelkezés elvesztését vagy a jogaik korlátozását, a hátrányos megkülönböztetést, a személyazonosság-lopást vagy a személyazonossággal való visszaélést, a pénzügyi veszteséget, az álnevesítés engedély nélküli feloldását, a jó hírnév sérelmét, a szakmai titoktartási kötelezettség által védett személyes adatok bizalmas jellegének sérülését, illetve a szóban forgó természetes személyeket sújtó egyéb jelentős gazdasági vagy szociális hátrányt.

Az adatvédelmi incidenst a webshopnak indokolatlan késedelem nélkül, és ha lehetséges, legkésőbb 72 órával azután, hogy az adatvédelmi incidens a tudomására jutott, be kell jelentenie az adatvédelmi hatóságnak (egy erre szolgáló ún. adatvédelmi incidens jegyzőkönyv minta segítségével, melynek tartalmát pontosan meghatározza a GDPR), kivéve, ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően nem jár kockázattal a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve. Ha a bejelentés nem történik meg 72 órán belül, mellékelni kell hozzá a késedelem igazolására szolgáló indokokat is. Az adatfeldolgozónak is feladata, hogy az adatvédelmi incidenst, az arról való tudomásszerzését követően indokolatlan késedelem nélkül bejelentse a webáruháznak. Ha az adatvédelmi incidens valószínűsíthetően magas kockázattal jár a természetes személyek jogaira és szabadságaira nézve, a webshop indokolatlan késedelem nélkül tájékoztatja a vásárlókat az adatvédelmi incidensről (erre is ki kell dolgoznia a webáruháznak a megfelelő nyilatkozatot).

3. BIZONYÍTÁSI TEHER

Május 25-étől, amennyiben az adatkezelés az érintett hozzájárulásán alapul, a webshopnak kell tudni bizonyítania, hogy az adatkezelési művelethez az érintett, a vásárló hozzájárult. Garanciákkal szükséges biztosítani azt, hogy az érintett tisztában legyen azzal a ténnyel, hogy hozzájárulását adta, valamint azzal, hogy ezt milyen mértékben tette. A webshop előre megfogalmazott hozzájárulási nyilatkozatról kell, hogy gondoskodjon, amelyet érthető és könnyen hozzáférhető formában kell a felhasználók rendelkezésére bocsátani. A nyilatkozat nyelvezetének világosnak és egyszerűnek kell lennie, és nem tartalmazhat tisztességtelen feltételeket. Ahhoz, hogy a hozzájárulás tájékoztatáson alapulónak minősüljön, az érintettnek legalább tisztában kell lennie a webshopot üzemeltető kilétével és a személyes adatok kezelésének céljával. A hozzájárulás megadása nem tekinthető önkéntesnek, ha az érintett nem rendelkezik valós vagy szabad választási lehetőséggel (külön hozzájárulás a regisztrációhoz, külön a hírlevél-küldéshez, külön a profilalkotáshoz, cookie-kezeléshez), és nem áll módjában a hozzájárulás anélküli megtagadása vagy visszavonása, hogy ez kárára válna.

4. ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓK FRISSÍTÉSE

Valamennyi webshopnak frissítenie kell (vagy akár újat készíteni) az adatkezelési tájékoztatóját. Az adatkezelésről szóló tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva kell nyújtani, elkülönítve az ÁSZF-től! Az információkat írásban (akár elektronikusan) kell megadni.

Az adatkezelési tájékoztatónak tartalmaznia kell az alábbiakat:

• a webshopot üzemeltetőt és elérhetőségeit;
• az adatvédelmi tisztviselő elérhetőségeit, ha van ilyen;
• a személyes adatok tervezett kezelésének célja, az adatkezelés jogalapját, a webshop vagy harmadik fél jogos érdekei;
• a személyes adatok címzettjeit, ha van ilyen;
• adott esetben annak tényét, hogy a webshop harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére kívánja továbbítani a személyes adatokat (…)

(a cikket hamarosan folytatjuk a 2. résszel)

Feleljen meg folyamatosan a hatályos adatvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat adatvédelmi auditra, az adatkezelési tájékoztató elkészítésére, weboldalának GDPR felkészítésére a net-jog@net-jog.hu-nAjánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! A fejlesztési teendőkben is segítünk.

Félperces: kamerás megfigyelés 3.

2017. szeptember 20. | adatkezelés, adatkezelési tájékoztató, adatvédelem, adatvédelmi bejelentés, adatvédelmi nyilatkozat, adatvédelmi nyilatkozat minta, adatvédelmi rendelet, adatvédelmi szabályzat, adatvédelmi szabályzat készítés, adatvédelmi szakértő, adatvédelmi tájékoztató, adatvédelmi tanácsadás, adatvédelmi tisztviselő, adatvédelmi törvény, kamera, kamerás adatvédelem, kamerás megfigyelés

adatvédelmi rendeletKérdés: Egy egyszerű üzletet üzemeltetek, de szeretnék kamerás megfigyelést folytatni vagyonvédelem céljából, hiszen sok ügyfél lép be a helyiségbe. Tájékoztatnom kell őket, hogy működik az üzletben kamera?

Válasz: Természetesen. Az Info. tv alapján szükséges részletes adatkezelési tájékoztató elkészítése, melyet kérés esetén az ügyfelek részére be kell tudni mutatni, továbbá figyelemfelhívást, tájékoztatót kell kifüggeszteni az elektronikus megfigyelésről.

Kérje árajánlatunkat a kamerás adatkezelési tájékoztató és az adatvédelmi bejelentés elkészítésére a net-jog@net-jog.hu-n, Ajánlatkérő űrlapunkon>>>, vagy további elérhetőségeinken>>>!

Bemutatkozás

Folyamatos szakmai fejlődésünkkel, több éves gyakorlattal a net-jog.hu a infokommunikáció és a jog komplex problémáira nyújt megoldást.

net-jog

7 éves tapasztalat, 700 elkészített ászf és adatkezelési tájékoztató, körülbelül 500 webshopjogi audit, 0 Ft bírság

Szakértői munkánkért, tanulmányainkért felelősséget vállalunk - ezt garantálja szakmai felelősségbiztosító partnerünk, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. pénzügyi háttere.

Központi e-mail címünk:
net-jog@net-jog.hu

Árajánlat-kérés:
Ajánlatkérő űrlap

WebshopJog.hu:
Folyamatos védelem a webáruházak számára

Ittvásárolhatsz.hu:
Az Itt vásárolhatsz! logó

Kiemelt partnerünk a WebshopExperts.hu - a webáruházak szakértői.

Rólunk írták

"Pontos jól kidolgozott mindenre kiterjedő, precíz munka. Nem tudok elég hálás lenni érte. Nem véletlen, hogy önöket ajánlják a legtöbb helyen. Ezek után, én is önöket fogom ajánlani mindenkinek."

Baranyai Ferenc

"Őszinte leszek Önhöz, az első szó ami eszembe jutott a tájékoztató áttekintése során az “aztamindenit” volt. Gyönyörű munka!"

Holczhei Tamás

"Maximálisan elégedett vagyok az Önök által nyújtott szolgáltatással, precíz, pontos, gördülékeny volt minden, a válaszadási időről és a gyorsaságról nem is beszélve…"

Kis Klaudia

"Ha minden ilyen professzionálisan működne, mindenkinek könnyebb lenne a dolga az életben."

Hutvágner Barna

További vélemények>>>

facebook

Kategóriák

14 napos elállási jog (48), 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet (5), 19/2014. (IV. 29.) NGM rendelet (4), 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet (24), AB határozat (2), adatbiztonság (7), adatkezelés (107), adatkezelési tájékoztató (129), adatvédelem (167), adatvédelmi angolul (28), adatvédelmi bejelentés (63), adatvédelmi incidens (24), adatvédelmi nyilatkozat (120), adatvédelmi nyilatkozat minta (46), adatvédelmi rendelet (55), adatvédelmi szabályzat (142), adatvédelmi szabályzat készítés (144), adatvédelmi szakértő (156), adatvédelmi tájékoztató (136), adatvédelmi tanácsadás (150), adatvédelmi tisztviselő (26), adatvédelmi törvény (83), általános szerződési feltételek (78), angol ÁSZF (40), ászf (159), ászf készítés (164), ászf minta (94), audit (49), bírság (55), bírsággarancia (77), bírsággarncia (8), cenzúra (3), cookie (2), direct marketing (14), direkt marketing (10), DPO (12), drón (1), Egyéb (22), elállási jog (59), elektronikus megfigyelés (3), EURO 2016 (1), Facebook jog (5), felmondási jog (5), fizetés (3), Foci EB (1), fogyasztó (55), fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés (104), fogyasztóvédelem (125), garancia (34), GDPR (26), GDPR bírság (1), GDPR nyilvántartás (9), GDPR tanácsadás (22), hírlevél (11), hírlevél-küldés (6), infotv (38), ingyen ászf (7), internet ügyvéd (50), internet-jogtanácsos (40), internetcenzúra (5), internetjog (69), jogtanácsos (38), jótállás (16), kamera (10), kamerás adatvédelem (14), kamerás megfigyelés (12), karácsony (8), komment (3), könyvelés (1), letöltés (1), március 15. (2), médiajog (6), megfigyelés adatvédelem (3), meteorológiai jog (6), meteorológiai törvény (3), moderálás (2), naih (44), net-jog (66), nyilvántartás (4), online szerencsejáték (2), online vitarendezés (1), ország boltja (1), sérelemdíj (4), szálloda adatvédelem (3), szavatosság (7), szerencsejáték törvény (2), szerzői jog (4), tartós adathordozó (4), távollévők között kötött szerződés (100), telefonos hangrögzítés (1), torrent (1), torrentezés jogi háttere (1), törvényes webshop (141), ügyvéd (135), ügyvédi iroda (115), új ptk (16), uniós adatvédelmi rendelet (5), vagyonvédelmi kamera (3), vasárnap nyitva tartás (2), vasárnapi munkavégzés webshop (2), véleménynyilvánítás (3), visszatartási jog (1), webáruház adatvédelem (74), webáruház ászf (93), webáruház védelem (81), webjog (99), weboldal adatvédelem (80), webshop (139), webshop adatvédelem (53), webshop adózás (2), webshop ászf (129), webshop audit (120), webshop elállási jog (42), webshop jog (214), webshop jogi feltételei (164), webshop jogi háttere (131), webshop könyvelés (2), webshop ptk (32), webshop számlázás (2), webshopjogász (53), WebshopÜgyvéd (32),