A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

internet ügyvéd jog

A békéltető testületek helye a fogyasztóvédelem rendszerében

különböző jog- és illetékességi körökkel. A két legfontosabb szereplő 2017. január 1-je, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megszűnése óta a kerületi és járási hivatalok, valamint a megyei kormányhivatalok, mint a fogyasztóvédelmi eljárások első- és másodfokú hatóságai. De fontos résztvevői a honi szisztémának továbbá pl. a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), vagy adott esetben a NAV is.

Van azonban egy rendkívül meghatározó szereplő, aki jogilag nem hatóság ugyan, mégis nagy hatással bír a fogyasztóvédelem alakulására: ők a békéltető testületek. Ugyan jogilag valóban nem beszélhetünk hatóságokról, mégis megjelenik a fogyasztóvédelmi jogszabályokban számos kötelesség a testületekhez vonatkozóan. A békéltető testületek tulajdonképpen a peren kívüli egyességet támogató intézmény, funkciójukat tekintve valahol a fogyasztóvédelmi hatóságok és a bíróságok között állnak, azonban fontos hangsúlyozni, hogy ezek valóban peren kívüli eljárások – sem pernek, sem hatósági eljárásnak nem minősülnek.

A fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet 11. § (1) bek. v) kiköti, hogy a vállalkozás köteles a fogyasztót a szerződés megkötése előtt tájékoztatni arról, hogy milyen módon férhet hozzá a peren kívüli panaszkezelési módokhoz. A fogyasztó a jogszabályi előírások alapján akkor jogosult békéltető testülethez fordulni, hogyha már megpróbálta rendezni vitás ügyét a vállalkozással, azonban az nem vezetett eredményre. A testület előtti a vállalkozás köteles együttműködni mind a békéltető szervvel, mind a fogyasztóval. Ha ugyanis ezt nem teszi meg, például nem jelenik meg a tárgyalásokon, úgy a békéltető testület ezt jelzi a fogyasztóvédelmi hatóság felé, ami alapjául szolgál immáron hatósági eljárásnak, ami pedig bírságot eredményezhet.

Feleljen meg a fogyasztóvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat ÁSZF-ének elkészítésére, auditálására a [email protected]Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával.