A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Gyógyszervásárlás az interneten – mit és hogyan?

gdpr ászf jog ügyvédA 21. században az internetes kereskedelem virágkorát éli. A fogyasztók a számos előnyének köszönhetően egyre többen, és egyre többször döntenek úgy, hogy interneten rendelik meg a termékeket. A szolgáltatók tulajdonképpen már mindent forgalmaznak a világhálón – azonban épp emiatt számos jogi kérdés merül fel a termékekkel kapcsolatban. Mi a helyzet például a gyógyszerekkel?
Főszabály szerint kereskedelmi forgalomban Magyarországon csak és kizárólag vény nélkül kapható gyógyszer vásárolható orvosi ajánlás nélkül. Nincs ez másképp az elektronikus kereskedelemben sem. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy az Európai Unióban tagállamonként eltérő lehet, hogy mi minősül az ország jogszabályai alapján vényköteles gyógyszernek. Ennek megfelelően a külföldi forgalmazó köteles figyelembe venni, hogy a rendelt gyógyszer Magyarországon orvosi ajánláshoz kötött-e – amennyiben igen, úgy nem forgalmazhatja azt hazánkban.
A gyógyszer, jellegéből adódóan ráadásul különleges megkötéseket is igényel: a világhálón forgalmazott gyógyszereknek is, amennyiben Magyarországon kerülnek értékesítésre, rendelkezniük kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által jóváhagyott címkével és betegtájékoztatóval. Fontos kikötés továbbá, hogy gyógyszert interneten csak 14 évét betöltött személy rendelhet.
Természetesen a „ki forgalmazhat” kérdésre is szigorú kikötéssel válaszolnak a hatályos honi jogszabályok: csak az OGYÉI által nyilvántartott közforgalmú gyógyszertárak értékesíthetnek gyógyszereket a weben.

Feleljen meg a fogyasztóvédelmi szabályoknak! Kérje árajánlatunkat ÁSZF-ének elkészítésére, auditálására a [email protected]Ajánlatkérő űrlapunkon, vagy további elérhetőségeinken! IT ügyvédek sokéves tapasztalattal, milliós bírsággaranciával.