A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

webshop ászf

Mire figyeljünk a Black Friday napján?

ászf minta készítésA legtöbb magyar vállalkozás idén november 23-án, pénteken tartja az idei Fekete Pénteket, vagyis a Black Friday-t.

A fogyasztóvédelmi jog szempontjából különösen kiemelt eseményről van szó: számos esetben a nagy leárazások és vásárlások esetén keletkeznek a fogyasztóvédelem szempontjából, és az azért felelős hatóságok által is értékelhető, releváns esetek. A jogszabályok természetesen ezen a napon sem változnak, a körülmények azonban igen: nagyértékű vásárlások a fogyasztók részéről, és jelentősen megnövekedett forgalom a vállalkozások részéről. Érdemes mindkét félnek odafigyelnie az alábbi tippekre.

Minden vásárlásra igaz, de ezen a napon különösen: érdemes átolvasni a cég Általános Szerződési Feltételeit, vagyis az ÁSZF-et. A hatályos jogszabályok alapján a cégek kötelesek bizonyos tájékoztatásokat megadni a fogyasztók részére – például az elállási jogról –, és ezt általában az ÁSZF-en keresztül teszik meg. Az ÁSZF a közhiedelemmel ellentétben egy viszonylag könnyen értelmezhető leírás arról, hogy azokban az esetekben, ahol a jogszabályok rugalmasak, milyen eljárásokat alkalmaz az adott cég.

A nagy leárazások közepette gyakran előfordul, hogy az adott cég honlapján bizonyos termékekre 0 vagy 1 forintos, de legalábbis irreálisan alacsony ár kerül feltüntetésre. A hatályos jogszabályok itt is lehetőséget adnak arra, hogy a cég az Általános Szerződési Feltételeiben meghatározza, hogy ebben az esetben hogyan jár el, érdemes tehát átolvasni. A legtöbb cég a valamilyen programhiba esetén, a vállalkozás minden gondossága ellenére felmerülő téves ár esetében előre kiköti, hogy ilyen esetben nem köteles teljesíteni a megrendelést, hanem felajánlhatja a rendes áron történő értékesítést, a vásárló pedig eldöntheti, hogy így is meg kívánja-e vásárolni a terméket, termékeket.

A magyar fogyasztóvédelem intézményeiről és a hatóság gyakorlatáról szóló cikkeink szintén segítséget nyújthatnak, hiszen a jog szemében a Fekete Péntek is „csak egy átlagos nap”.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően és kerülje el a bírságokat! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére! Bízza tapasztalt internet-ügyvédekre. A munkánkra milliós bírsággaranciát vállalunk.