A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

A magyar fogyasztóvédelem jogszabályai

ászf kezelő, kezelés, sablonA fogyasztóvédelem egy igen speciális jogterület, abból a szempontból, hogy ha akarja az ember, ha nem: mindenképp kapcsolatba lép vele. Mindenki fogyasztó, illetve vállalkozásból is egyre több van hazánkban, így elkerülhetetlen a mindennapokban, hogy legalább alapjaiban véve ismerjük jogainkat és kötelezettségeinket.

A nem szakavatott szemnek, tehát a nem jogászoknak a legnehezebb mindig az elindulás: milyen jogszabályok jöhetnek egyáltalán szóba, hol érdemes elkezdeni a keresést?

Az első, és legalapvetőbb a 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről, vagyis a Ptk. A legtöbb esetben ugyanis, amikor fogyasztó és vállalkozás kapcsolatba kerülnek egymással, akkor szerződést kötnek. Ez a szerződés lehet akár írásbeli, akár szóbeli, leggyakrabban adásvételi szerződés. A Ptk. Hatodik Könyve tartalmazza a különböző szerződéseket, de például itt találhatóak a jótállásra, illetve a szavatosságra vonatkozó rendelkezések is.

A következő, szintén törvényi szinten szabályozott az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről. Ugyan neve alapján alapvetőnek tűnhet, hogy ez a jogszabály tartalmaz minden ide vonatkozó rendelkezést, azonban ez nem így van. A fogyasztóvédelmi törvény (Fgytv.) elsősorban a hatóságokról, a hatósági eljárás szabályairól, a hatóságok illetékességéről rendelkezik. Természetesen tartalmaz bizonyos, fogyasztók számára is releváns információt (pl. panaszkezelés), de összességében kijelenthetjük: az Fgytv. leginkább a hatóságok számára hivatott utat mutatni.

Ezzel szemben a mindennapi fogyasztó számára talán legfontosabb a korábbi cikkeinkben is sokat idézett 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés részletes szabályairól.  Ez a rendelet tulajdonképpen a Ptk-ban foglalt általános szerződési rendelkezéseket bővíti ki, és specializálja kifejezetten a fogyasztó és a vállalkozás közötti jogi kapcsolatnak megfelelően. A Korm. rendeletben jelenik meg például az elállás intézménye.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően és kerülje el a bírságokat! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére! Bízza tapasztalt internet-ügyvédekre. A munkánkra milliós bírsággaranciát vállalunk.