A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf készítés

Mire köteles a vállalkozás elállás esetén?

ászf fogyasztó webshopA fogyasztóvédelem területén az elállási jog az egyik legalapvetőbb fogyasztói jog, a részletszabályai rendkívül szerteágazóak, ráadásul való életben a legkülönbözőbb bonyodalmak merülnek fel. Nem árt így ismerni bizonyos részleteit, hogy mit enged a jog és mit nem.

Az elállás részletszabályait a 45/20147. (II. 26.) Kormány rendelet a 20. §-tól kezdve taglalja. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ilyenkor milyen jogai is vannak a fogyasztónak. Elállás esetén a fogyasztó visszaküldi a terméket, indokolás nélkül. Teljesen természetes, hogy a termék ára 14 napon belül visszajár, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a szállítási díj is visszajár. A Korm. rendelet egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a „teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket”, ezek közül a legtipikusabb a fuvardíj.

Gyakran nincs tisztában ezzel a fogyasztó, de az áru díja abban a formában jár vissza, amiben ő fizette a terméket. Tehát ha bankkártyával vásárolt, akkor átutalással, ha készpénzben, akkor természetesen készpénzben köteles azt visszaszolgáltatni a vállalkozás. A fogyasztó kifejezett beleegyezésével azonban eltérhetnek ettől.

Érdemes a terméket minél előbb visszajuttatni a vállalkozásnak, ugyanis a Rendelet felhatalmazást ad a webshopnak, hogy mindaddig visszatartsa a terméket, amíg vagy meg nem érkezett a termék, vagy a fogyasztó nem bizonyítja, hogy ő feladta a terméket, és onnantól kezdve nincs ráhatása.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően és kerülje el a bírságokat! Kérjen árajánlatot most ÁSZF-ének elkészítésére! Bízza profi internet-ügyvédekre!