A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

ászf készítés ügyvéd

Fogyasztói jogvita – jogok és kötelezettségek I.

webáruház ügyvédA vásárló és a vállalkozás közötti jogviszony gyakran vitába, valamilyen ellentétbe torkollik, melyek megoldására Magyarországon több fórum is hivatott, illetve nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezzel kapcsolatban a cégeket számos előzetes tájékoztatási kötelezettség is terheli.

Mindenekelőtt, ahhoz, hogy fogyasztói jogvitáról legyen szó, a vásárlónak fogyasztónak kell lennie. Fogyasztó a hatályos magyar jogszabályok szerint az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személy, aki árut vesz, rendel, kap, használ, igénybe vesz vagy az áruval kapcsolatos kereskedelmi kommunikáció, ajánlat címzettje. Amennyiben egyik fél sem felel meg ennek a kritériumnak, úgy egy „egyszerű” magánjogi vitáról van szó, és a fogyasztóvédelmi garanciák nem alkalmazhatóak.

A jogviták elkerülése érdekében a magyar jog tartalmaz számos kötelezettséget a vállalkozás számára, melyeket kötelesek feltűntetni valamilyen formában – potenciálisan az ÁSZF-ben. Köteles a cég feltünteti a 45/2014. Korm. rendelet 11. § h) pontja értelmében a cég panaszkezelési módját. Az Európai Uniós jogból fakadó, a hatóság tapasztalatai szerint gyakran „lemaradó” kötelezettség az 524/2013/EU rendelet alapján feltüntetendő ODR (Online Dispute Resolution) link, mely az online vitarendezésre szolgál különböző országok közötti fogyasztó – vállalkozó esetén.

Szintén a vállalkozást terheli, hogy a fogyasztói jogvita esetén felmerülő lehetséges fórumok elérhetőségeit közölje a fogyasztóval. Ennek fényében köteles előzetesen feltüntetni a járási hivatalok, mint elsőfokú fogyasztóvédelmi hatóságok elérhetőségeit, valamint a 20 hazánkban működő békéltető testületet, és elérhetőségeit.  Ezzel párhuzamosan a cégeket terheli az együttműködési kötelezettség is a peren kívüli vitarendezési (jelen esetben békéltető testületi) eljárásokban.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően és kerülje el a bírságokat! Kérjen árajánlatot>>> most ÁSZF-ének elkészítésére! Bízza profi internet-ügyvédekre!