A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Elállás, jótállás, szavatosság

webshop ügyvédVannak olyak fogalmak a magyar jogi (fogyasztóvédelmi) szabályozásban, amelyeket sem kereskedőként, sem vásárlóként nem tudunk megkerülni. Ilyen fogalmak az elállás, a jótállás (vagy közismertebb nevén a garancia) és a szavatosság is.Ezt a három fogalmat ­– bár bonyolultnak hathat – egyszerűen el lehet határolni egymástól.

Az elállás az, ami a webshopokat, illetve azok vásárlóit a leginkább érinti. A 45/2014. Kormányrendelet alapján az internetes webáruházban történő vásárlás során úgy nevezett távollévők között kötött szerződés jön létre, amely alapján a fogyasztót a termék kézhezvételétől számított 14 napon belül, indokolás nélkül megilleti az elálláshoz való joga. Az elállást követően a teljes összeg és a szállítási díj is visszajár, a vásárló pedig köteles visszajuttatni a terméket az eladóhoz.

A jótállás, vagy hétköznapi nevén a garancia az eladót kötelezi arra, hogy helytálljon az olyan hibákért, amelynek az oka már a vásárlás előtt keletkeztek a termékben. A garancia lényege, tehát, hogy az eladó, ha bizonyos időn belül merül fel probléma az áruval (terméktől függően a vállalt garancia általában 1-3 év), akkor vállalja annak megjavítását vagy kicserélését.

Fontos hangsúlyozni, hogy a garanciát kötelező vállalnia 1 évre a vállalkozásnak bizonyos esetekben, például 10.000 Ft eladási ár feletti termék esetében (részletesen a 151/2003. Korm. rendelet sorolja fel).

A kellékszavatosság pedig a legalapvetőbb kötelezettsége az eladónak. A Ptk. alapján az adásvételt követően, eladási ártól függetlenül, 2 évig köteles a terméket megjavíttatni vagy kicserélni, ha a hiba oka már az eladáskor jelen volt a termékben. Ami lényeges különbség a jótálláshoz képest, az az, hogy szavatosság esetében a vevő kötelessége bizonyítani, hogy a meghibásodás oka a vételt megelőzően keletkezett, míg a garancia esetében pont fordítva.

A Ptk. azonban itt is megfogalmaz egy kivételt a fogyasztó javára: ha a teljesítést követő hat hónapon belül ismeri fel a vásárló a hibát, akkor vélelmezni kell, hogy a hiba már a teljesítést megelőzően megvolt.

Készíttesse el ÁSZF-ét a jogszabályoknak megfelelően és kerülje el a bírságokat! Kérjen árajánlatot>>> most ÁSZF-ének elkészítésére! Bízza a profi webshop-ügyvédekre!