A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Iránymutatás az új adatvédelmi szabályokról

Az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé, hogy megkönnyítse az új adatvédelmi szabályok május 25-től esedékes, zökkenőmentes és közvetlen alkalmazását az Európai Unió egészében.

A tájékoztatás szerint az iránymutatás felvázolja, milyen tennivalók állnak az Európai Bizottság, a nemzeti adatvédelmi hatóságok és a tagállami közigazgatási szervek előtt az előkészületek sikeres lezárásáig. Az iránymutatás kiemeli a főbb újításokat és lehetőségeket, összegzi a már elvégzett előkészítő munkát, felvázolja az Európai Bizottság, a nemzeti adatvédelmi hatóságok és a tagállami közigazgatási szervek előtt álló feladatokat.

A május 25-től érvénes általános adatvédelmi rendelet lehetővé teszi a digitális egységes piacon az adatok szabad áramlását. Hatékonyabban védi az európaiak magánélethez való jogát, erősíti a fogyasztói bizalmat és a biztonságot. Egyben új lehetőségeket nyit meg a vállalkozások, különösen a kisebb cégek előtt. A rendelet előírja az egységes szabályozás alkalmazását az unió egész területén, ami a vállalkozások számára jogbiztonságot, a polgárok számára pedig az egész EU-ban ugyanolyan szintű adatvédelmet garantál, valamint erőteljesebb védelmet biztosít az adatvédelmi incidensekkel szemben – tették hozzá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztos arra emlékeztetett, hogy a tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk a nemzeti jogszabályok elfogadását, és biztosítaniuk kell, hogy intézkedéseik összhangban álljanak az általános adatvédelmi rendelettel. Gondoskodniuk kell továbbá nemzeti hatóságaik számára a függetlenségükhöz és hatékony működésükhöz szükséges pénzügyi és emberi erőforrásokról. Hozzátette, az uniós bizottság 1,7 millió eurót (mintegy 530 milliárd forint) szán az adatvédelmi hatóságok finanszírozására és az adatvédelmi szakemberek képzésére. További 2 millió euró (mintegy 620 milliárd forint) fordítható a nemzeti hatóságok vállalkozásokat – különösen kkv-kat – segítő tevékenységeinek támogatására.

A bizottság tájékoztatása szerint ezek mellett új online lehetőséggel is segítik a polgárokat, vállalkozásokat, különösen a kkv-kat abban, hogy meg tudjanak felelni az új adatvédelmi szabályoknak és ki tudják használni azok előnyeit.
(forrás: mti)