A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

Kifogásolható a Facebook adatgyűjtési gyakorlata?!

A német szövetségi versenyhivatal (Bundeskartellamt) monopolhelyzettel és a felhasználói adatokkal való visszaéléssel vádolta meg a Facebook közösségi portált vizsgálatának előzetes összegzésében.
A hivatal jelentése leszögezi, hogy a Facebook monopolhelyzetet élvez a közösségi hálózatok között Németországban.

A vizsgálat erősen kifogásolhatónak találta, hogy a Facebook szolgáltatásainak igénybevételét „mindent vagy semmit alapon” harmadik forráshoz csatolható felhasználói adatokhoz való hozzáféréstől teszi függővé. A Facebook így a saját tulajdonában lévő olyan szolgáltatások, mint a WhatsApp vagy az Instagram mellett tőle független weboldalak és alkalmazások adataihoz is hozzá tud férni és fel tudja dolgozni.
„Leginkább a Facebook közösségi hálózatán kívüli adatgyűjtést és külső forrásoknak a Facebook profilhoz történő csatolását tartjuk erősen kifogásolhatónak” – fejtette ki Andreas Mundt, a Bundeskartellamt elnöke.

A kapcsolódásnak köszönhetően a Facebook külső weboldalak felkeresésekor is adatokhoz fér hozzá. Értesül például minden olyan internetoldal felkereséséről, amelyben „Facebook Like” gomb van beágyazva még akkor is, ha arra a felhasználó nem klikkel rá. Erről például a felhasználóknak egyáltalán nincsen tudomása – mutat rá a közlemény.

„A vizsgálat jelenlegi állása szerint nem látjuk bizonyítottnak, hogy a felhasználói profillal összekötött adatkövetésre a Facebook rendelkezne a felhasználók informált beleegyezésével. Az adatgyűjtés mértéke és módja véleményünk szerint az érvényes európai adatvédelmi törvényekbe ütközik” – mondta a Bundeskartellamt elnöke.

forrás: MTI