A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

kamerás adatvédelem

18 milliós adatvédelmi bírság!

adatvédelmi tanácsadás18.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az OMV Hungária Kft. adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy a szervezet elektronikus megfigyelőrendszerek üzemeltetésével kapcsolatos gyakorlata nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:

Az 18.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • „A Hatóság álláspontja és jogértelmezése a szerint a fizető vendégek hangjának vagyonvédelmi célból történő rögzítése nem feleltethető meg az Infotv. 4. § (2) bekezdésében lefektetett szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • A hang rögzítése szinte „minden esetben felesleges és így az elérendő céllal arányban nem álló adatkezelést eredményez és túlságosan nagy beavatkozás a magánszférába.”
  • „A Hatóság álláspontja szerint a vagyonvédelmi szempontokon túl a munkavállalók személyiségi jogainak korlátozása szempontjából sem feleltethető meg a hangrögzítési gyakorlat a szükséges és arányos adatkezelés követelményének.”
  • „A Kötelezett a Hatóság korábbi felszólításai ellenére sem csökkentette a videofelvételek tárolási időtartamát az Szvtv. 31. § (2) bekezdésében meghatározott három munkanapos időtartamra”.
  • „A Kötelezett a fentiekben kifejtettek miatt megsértette az Infotv. 4. § (2) bekezdésében foglaltakat az adatkezelés szükséges ideig tartó követelményével kapcsolatban, mivel a felvételeket kellő jogalap nélkül, a vonatkozó szektorális normák (Szvtv., Hpt.) előírásainak is ellentmondva, túl hosszú ideig kezelte, illetve kezeli jelenleg is.”
  • „A Hatóság a bírság kiszabása során figyelembe vette az ügy összes körülményeit, így különösen az érintettek számát, a jogsértés súlyát és a jogsértés ismétlődő jellegét.”

A kamerás adatvédelmi szabályzat, az érdekmérlegelési teszt, vagy a hatásvizsgálat elkészítésében, segítséget nyújtunk, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a [email protected], vagyaz ajánlatkérő űrlapunkon.