A Net-jog.hu irodája:

2119 Pécel, Álmos vezér utca 24/1.
Központi telefon:  +36 1 506 0338

Központi e-mail:

Központi telefonszám: +36 1 506 0338 (H-P 8-20 óra között)

1 milliós adatvédelmi bírság!

adatvédelmi rendelet
1.000.000 Ft-os adatvédelmi bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság a NN Biztosító adatkezelési gyakorlata miatt. A NAIH határozatában megállapította, hogy cég adatkezelése (adatkezelési tájékoztatója) nem felelt meg az Infotv. rendelkezéseinek, így adatvédelmi bírságban részesül:
Az 1.000.000 Ft-os bírság kiszabására az alábbiak miatt került sor (röviden):

  • „Megállapításra került, hogy (…) a résztvevőknek olyan személyes adatokat is meg kell adniuk, amelyekről (…) előzetesen nem kaptak tájékoztatást”.
  • „(…) nem mutatja be teljes körűen az adatkezeléssel kapcsolatban megillető jogokat, nem tartalmaz részletes tájékoztatást az érintetteket megillető tiltakozás jogáról, illetve ezen jog gyakorlásának Infotv. 21. §-ban meghatározott feltételeiről.”
  • „Az Adatkezelési tájékoztató hiányosnak minősül az érintetti jogok gyakorlásával kapcsolatos körülmények bemutatása vonatkozásában is: csupán azt jelöli ugyanis meg, hogy a Kötelezett mely elérhetőségein keresztül nyújtható be a kérelem, azonban nem tartalmaz információt arról, hogy a Kötelezett mennyi időn belül köteles eleget tenni az érintetti jogok gyakorlására irányuló kérelemnek, valamint még csak utalás szintjén sem hivatkozik az érintetti jogok gyakorlásának Infotv. 15-19. §-ban meghatározott feltételeire.”
  • „A bírósághoz fordulás lehetősége, mint jogérvényesítési eszköz ugyanakkor csak megemlítésre kerül az Adatkezelési tájékoztatóban, további információ (a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság megnevezése az Infotv. 22. § (3) bekezdése szerint) azonban nem áll az érintettek rendelkezésére.”
  • „Nem felel meg az egyértelmű és részletes tájékoztatási kötelezettségnek az adatfeldolgozókra vonatkozó tájékoztatás (…). Az érintettek számára ugyanis (…) nem azonosítható, hogy pontosan milyen tevékenységet végeznek személyes adataikon az igénybe vett adatfeldolgozók, valamint nem rendelkeznek információval arról sem, hogy az adott adatfeldolgozó milyen személyes adatokhoz, milyen időtartamra fér hozzá.”

Az adatvédelmi szabályzat, adatkezelési tájékoztató, nyilatkozat elkészítésében, vagy az adatvédelmi bejelentésben segítséget nyújtunk>>>, kérje ingyenes  árajánlatunkat:  a [email protected], vagy az ajánlatkérő űrlapunkon>>>. Etikus szolgáltatás bírsággaranciával.